Μια σημαντική «έκπληξη» θα κρύβει η βραδιά των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όλα δείχνουν πως η πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι η 9η Απριλίου. Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί τότε θα επηρεαστούν και οι διακοπές του Πάσχα για τους μαθητές των σχολείων, οι οποίοι θα κερδίσουν μια επιπλέον ημέρα ξεγνοιασιάς.
Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της βραδιάς των εκλογών είναι η ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Φέτος, με τα ψηφιακά εργαλεία που είναι διαθέσιμα οι ανακοινώσεις θα γίνουν σημαντικά νωρίτερα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι μεν ότι το ζήτημα των εκλογών «είναι πιο πολύ δουλειά του υπουργείου Εσωτερικών», όμως επιβεβαίωσε ότι φέτος θα ανακοινωθούν πιο νωρίς τα αποτελέσματα των εκλογών.
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι και οι σταυροί θα ανακοινωθούν νωρίτερα. «Θα ξέρουμε ποιοι εκλέγονται βουλευτές μέχρι τις 12 το βράδυ, με μεγαλύτερη ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά.
Λιβάνιος: Ασφαλής εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος στις 20:00 -Έως τα μεσάνυχτα οι σταυροί
Για τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών μίλησε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος. Σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» σημείωσε ότι «τον ∆εκέµβριο του 2019 µε τον Νόµο 4648 εισαγάγαµε σηµαντικές καινοτοµίες στην εκλογική διαδικασία. Το σύνολο των εκλογικών τµηµάτων θα µεταδώσουν τα αποτελέσµατά τους µέσω tablet, µε αποτέλεσµα να έχουµε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά το τελικό αποτέλεσµα».
Ο κ. Λιβάνιος υποστήριξε «ότι στις 9 το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα έχει εισαχθεί το 80% των εκλογικών τµηµάτων της επικράτειας, ενώ γύρω στις 20:00 θα υπάρχει ασφαλής εκτίµηση του τελικού αποτελέσµατος από το υπουργείο Εσωτερικών. Αντίστοιχα, σε όλη τη χώρα έως τα µεσάνυχτα θα έχουµε τους σταυρούς προτίµησης όλων των υποψηφίων και εποµένως θα γνωρίζουµε τη σύνθεση και της νέας Βουλής. Παράλληλα, για πρώτη φορά εντός της ηµέρας των εκλογών θα υπάρχει ανακοίνωση, σε περιοδικά χρονικά διαστήµατα, για τον αριθµό των εκλογέων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωµα, όπως ακριβώς συµβαίνει και σε άλλες χώρες, π.χ. στην Κύπρο».
25.000 τάμπλετ σε δικαστικούς αντιπροσώπους
Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, 25.000 τάμπλετ θα διατεθούν μέσω των δήμων στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Με αυτόν τον τρόπο, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, γύρω στις 8 το βράδυ «θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση αποτελεσμάτων στο 25% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, αλλά και από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού».
Σύμφωνα και με τον υπουργό, στις 21:00 αναμένονται αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας. Αντίστοιχα με την επιτάχυνση στην ανακοίνωση των ποσοστών των κομμάτων, αναμένεται να βγουν νωρίτερα από τα συνηθισμένα τα αποτελέσματα όσον αφορά στη σταυροδοσία.
Ολόκληρη η απάντηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη σχετικά με τα αποτελέσματα στο βράδυ των εκλογών:
«Η ιστορία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας είναι άμεσα συνυφασμένη με τις εκλογές. Για να δανειστώ μια φράση του Ανδρέα Δρυμιώτη, είναι η μετάβαση από τον μαυροπίνακα στο να βγαίνουν τα αποτελέσματα νωρίς το βράδυ και να έχουμε μία πλήρη εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει έναν εξαιρετικό σχεδιασμό, που προβλέπει 25.000 τάμπλετ που θα διατεθούν μέσω των δήμων στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Έτσι, γύρω στις 8 το βράδυ θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση αποτελεσμάτων στο 25% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, αλλά και από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού και στις 21:00 αναμένονται αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας -και, αντίστοιχα με την επιτάχυνση στην ανακοίνωση των ποσοστών των κομμάτων, αναμένεται να έχουμε νωρίτερα από τα συνηθισμένα τα αποτελέσματα όσον αφορά στη σταυροδοσία».
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές
Προ ημερών, σε ειδική εκπομπή για τις εκλογές, η ΕΡΤ παρουσίασε τα αποτελέσματα οκτώ εταιρειών δημοσκοπήσεων για τα ποσοστά των κομμάτων.
Πρόκειται για τα αποτελέσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης έπειτα από τις δημοσκοπήσεις που διενήργησαν οκτώ γνωστές εταιρείες τούς δύο πρώτους μήνες του 2023, αλλά και η διαχρονική πορεία της πρόθεσης ψήφου, όπως καταγράφεται στις μετρήσεις του τελευταίου έτους.
Αναλυτικότερα, στην έρευνα παρουσιάστηκε η πρόθεση ψήφου όπως καταγράφηκε από τις εταιρείες μετρήσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά και η «γκρίζα» ζώνη των αναποφάσιστων. Επίσης, τα ποσοστά και οι διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο 2023.
«Σκοπός της έρευνας είναι να αποτυπωθεί η δημοσκοπική εικόνα που έχει καταγραφεί στην αρχή του 2023 και αυστηρά σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου. Πήραμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών που δημοσιεύθηκαν στα κανάλια μέσα στο 2023 για να υπολογίσουμε τον μέσο όρο», δήλωσε ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και επικεφαλής της έρευνας Παναγιώτης Κουστένης.
Πρόθεση ψήφου: Στις 6,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κατά μέσο όρο
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται κατά μέσο όρο με διαφορά 6,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (30,9% έναντι 24,4%).
Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην τρίτη θέση με 10,4%, μπροστά από το ΚΚΕ (5,3%), την Ελληνική Λύση (3,7%) και το ΜέΡΑ25 (2,8%).
To «Εθνικό Κόμμα-Έλληνες», του Ηλία Κασιδιάρη (το οποίο απαγορεύτηκε με τροπολογία), συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 2,6%.
Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 4,5%, ενώ αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων ή αυτών που θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, θα απέχουν ή δηλώνουν ΔΓ/ΔΑ (15,4%).
Στη διαχρονική πορεία της πρόθεσης ψήφου από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023 η ΝΔ προηγείται διαρκώς του ΣΥΡΙΖΑ, αν και μειώνεται το προβάδισμά της. Το peak της διαφοράς ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022 (+9,4%), τώρα βρίσκεται στο +6,5%.
Κατά την ίδια περίοδο, με βάση τις μετρήσεις οκτώ εταιρειών, πτωτική πορεία εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο άγγιξε την κορυφή του τον Φεβρουάριο με 14% και σήμερα βρίσκεται στην κατιούσα, φτάνοντας στο 10,4%. Πτώση δείχνει και η Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 φαίνεται να κινούνται στα ίδια σχεδόν επίπεδα.
Δείτε εδώ τον μέσο όρο στην πρόθεση ψήφου ανά εταιρεία και κόμμα:
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων, που κινείται από 20,2% μέχρι 11,3% και κατά μέσο όρο στο 15,4%.