«Εκτοξεύτηκαν» σε σχέση με το 2019 τα κόμματα, οι συνδυασμοί και ανεξάρτητοι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να λάβουν μέρος στις εκλογές του 2023. Όπως γνωστοποιήθηκε, φέτος κατατέθηκαν 50 φάκελοι, αριθμός ο οποίος είναι κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με τους 24 που είχαν κατατεθεί στις προηγούμενες εκλογές.
Ανάμεσα στα κόμματα που κατέθεσαν υποψηφιότητα υπάρχουν κάποια που εδώ και αρκετά χρόνια παλεύουν για μια θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κάποια πρωτοεμφανιζόμενα, αλλά και δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι που κατεβαίνουν ολομόναχοι στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.
Εκλογές 2023: Τα... περίεργα των υποψηφιοτήτων
- Ένα από τα κόμματα που σίγουρα τραβά τα βλέμματα με το όνομά του είναι σίγουρα το «Βόρεια Λέγκα - Κράμα», που συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις 50 υποψηφιότητες που κατέθεσαν αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Ιδρυτής του ο Χρήστος Ορφανίδης. Το κόμμα, που κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές και τοποθετείται στον εθνικιστικό χώρο, θυμίζει έντονα τη «Λέγκα του Βορρά» της Ιταλίας του Ματέο Σαλβίνι και τα μέλη του είναι από τη Βόρεια Ελλάδα. Το όνομά «Κράμα» στο ψηφοδέλτιο προέκυψε λόγω της συνεργασίας που με το «ΚΡΑΜΑ Καστοριάς».
2. Διαβάζοντας τις υποψηφιότητες, το μάτι σταματά θέλοντας και μη στο κόμμα με την ονομασία «SOCIAL», που κι αυτό κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Πρόεδρος του συγκεκριμένου κόμματος είναι ο Συμεών Καψάλας, ο οποίος βρέθηκε μια ανάσα από την υποψηφιότητά του στις προσεχείς εκλογές με το ΠΑΣΟΚ στη Β' Θεσσαλονίκης, ωστόσο τελικά έμεινε εκτός ψηφοδελτίων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του «SOCIAL», το κόμμα προτάσσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ψηφιακή μετάβαση και την άμεση Δημοκρατία. Όπως αναφέρεται, μάλιστα, πρόκειται για το «πρώτο ψηφιακό κόμμα της Ελλάδας».
3. Ένα κόμμα που δεν είναι άγνωστο πλέον στο ελληνικό κοινό, αλλά εξακολουθεί να ξεχωρίζει λόγω του ονόματός του, είναι το Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. (Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση). Το κόμμα υπάρχει από το 2009, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2019 είχε συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στο ψηφοδέλτιο της Α' Αθηνών είχε συμπεριληφθεί ως υποψήφιος ο Νίκος Λούβρος, ιδιοκτήτης του πολυχώρου Booze Co-operativa στο κέντρο της Αθήνας και ιδρυτής του κόμματος που τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των καπνιστών. Στις προσεχείς εκλογές το Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. κατεβαίνει ανεξάρτητο.
4. Επόμενο κόμμα που τραβά πάνω του τα βλέμματα είναι το «Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα», με πρόεδρο τον Ανδρέα Ρεντζούλα, που εμφανίστηκε ως «Λ.ΕΥ.ΚΟ.» το 1989.
«Με σκοπό να καταφέρουμε να προσφέρουμε το μέγιστο για την Πατρίδα μας, το ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ, που πρωτοεμφανίστηκε ως Λ.ΕΥ.ΚΟ. το 1989, έρχεται να εκφράσει αυτό που δεν μπόρεσαν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις και να επιμείνει στην εξέλιξη την οποία θα μετουσιώσουμε σε δημιουργία. Κάθε λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να διαμορφώνει το μέλλον του και δεσμευόμαστε ότι το ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ θα είναι το δικό του κόμμα το οποίο θα αγωνίζεται για τη συγκρότηση των λαών της Ευρώπης, αποστασιοποιημένο από την Ευρώπη των τραπεζών και των αγορών», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του κόμματος.
5. Ένα ακόμη κόμμα που δεν έχουμε ξαναδεί είναι το Τ.ΟΛ.ΜΑ. (Τώρα Όλοι Μαζί) του Αθανάσιου Κολυβά. Στην ιδρυτική του διακήρυξη αναφέρεται πως «ήρθε η ώρα οι Έλληνες να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, μακριά από ξένα κέντρα αποφάσεων που πάντα ήταν υπέρ ξένων συμφερόντων μετατρέποντας το Ελληνικό Κράτος σε παρία των Διεθνών Εξελίξεων και τον Ελληνικό Λαό παράδειγμα προς αποφυγή, ήρθε η ώρα οι Έλληνες να ενωθούν για ακόμη μια φορά μπροστά στον κίνδυνο του αφανισμού ξεχνώντας όλα όσα μας χωρίζουν και κρατώντας τις βασικές αρχές του Ελληνισμού που μέσα από αυτές το Έθνος μας επιβιώνει χιλιάδες χρόνια ως φάρος πολιτισμού και ευημερίας».
Oι ανεξάρτητοι στις εκλογές
Όπως προαναφέρθηκε, στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα συμμετάσχουν και δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Πρόκειται για τον Εμμανουήλ Καλιγιάννη και τον Στέφανο Πρόιτση, οι οποίοι κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους στις κάλπες της 21ης Μαΐου ως ανεξάρτητοι.