Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης κόβει τις γέφυρες με ΠΑΣΟΚ -Άνοιγμα σε κοινωνικές ομάδες και συσπείρωση ψηφοφόρων της ΝΔ - iefimerida.gr

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης κόβει τις γέφυρες με ΠΑΣΟΚ -Άνοιγμα σε κοινωνικές ομάδες και συσπείρωση ψηφοφόρων της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου
Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Στη δυνατότητα της ΝΔ να επιτύχει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, του Ιουλίου, ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου και προσαρμόζει τη στρατηγική του για την πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική στις 21 Μαΐου στην επίτευξη αυτού του στόχου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι που είναι συνυφασμένο με ένα εκλογικό ποσοστό που θα δίνει καθαρό προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα και δεν θα αφήνει αμφιβολίες για το ποια παράταξη και ποιος πρωθυπουργός θα αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης την επόμενη ημέρα.

Ο Μητσοτάκης κόβει τις γέφυρες με τη Χαριλάου Τρικούπη

Η στρατηγική αυτή, όπως έχει γράψει από την περασμένη εβδομάδα το iefimerida.gr, περιλαμβάνει το «κάψιμο» κάθε πιθανής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ακόμα και αν βγαίνουν οι αριθμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, ενδεχόμενο που συγκεντρώνει με τα σημερινά δεδομένα αρκετές πιθανότητες. Για να το επιτύχει ο κ. Μητσοτάκης κόβει όλες τις γέφυρες με τη Χαριλάου Τρικούπη και ανοίγει έναν ιδιότυπο απευθείας διάλογο με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους προσπαθεί να προσεγγίσει.

«Ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν έχει να κάνει μόνο με το αν βγαίνει το άθροισμα των αριθμών. Προϋποθέτει προγραμματικό πλαίσιο και συναινέσεις» δήλωσε στη Real News και ταυτόχρονα προειδοποίησε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ότι «μπορεί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα».

Παίρνοντας εγκαίρως θέση για τους λόγους που θα καταστήσουν αναγκαία μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ακόμα κι αν προκύπτει πλειοψηφία στη Βουλή μέσα από τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός αναδεικνύει τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο κομμάτων, εστιάζοντας στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όπου εντοπίζει ανυπέρβλητα εμπόδια για την επίτευξη των αναγκαίων συγκλίσεων που προϋποθέτει οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχω πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ και έχω πρόβλημα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη έχει διολισθήσει σε θέσεις που κατά την άποψή μου τον φέρνουν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά σε εμάς», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, βάζοντας απέναντί του τον κ. Ανδρουλάκη, τον οποίο ταυτίζει με τον κ. Τσίπρα. Μια ταύτιση που εκτιμούν στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι εγείρει τα αντανακλαστικά των κεντρώων ψηφοφόρων τους οποίους θέλει να προσελκύσει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να ορίσει τον πήχη του ποσοστού για την κάλπη της 21ης Μαΐου και προτάσσει μια νίκη «με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο». Τα τελευταία στοιχεία, όμως, που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου αποτυπώνουν μια δυναμική για ποσοστό άνω του 34% που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 35%, και συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη μιλούν για «ένα εφικτό ποσοστό που θα αποτελέσει επαρκή βατήρα για την αυτοδυναμία στην αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική».

Το θετικό αποτύπωμα αυτής της περιόδου, όμως, ενέχει έναν μεγάλο κίνδυνο που θέλουν να ξορκίσουν τα κυβερνητικά στελέχη και αφορά τη χαλαρή ψήφο.

Όπως εξηγούν, δεν πρέπει να δοθεί η εικόνα ότι η εκλογική αναμέτρηση έχει κριθεί, και έτσι μερίδα ψηφοφόρων, αισθανόμενοι ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος μιας κυβέρνησης «κουρελού» που θα μπορούν να σχηματίσουν οι ηττημένοι της εκλογικής βραδιάς, να μην πάνε στην πρώτη κάλπη ή να επιλέξουν την ψήφο διαμαρτυρίας, καθορίζοντας την τελική τους στάση στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Γι' αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη κάλπη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν στο κυβερνητικό επιτελείο να δουν σημάδια χαλάρωσης ή εφησυχασμού του εκλογικού μηχανισμού και στελεχών της παράταξης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από όλους να είναι μετριοπαθείς στις τοποθετήσεις τους, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι ενδείξεις αλαζονείας δεν γίνονται αποδεκτές από τους ψηφοφόρους.

«Το αίτημα της αυτοδυναμίας δεν έχει να κάνει με κάποια αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας. Έχει να κάνει με το ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει κάποιους σοβαρούς εθνικούς στόχους μπροστά της», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Άκης Σκέρτσος, αποτυπώνοντας αυτό το πνεύμα. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, στις ομιλίες και στις συνεντεύξεις του δεν διστάζει να κάνει αυτοκριτική, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε ούτε αλάνθαστοι ούτε τέλειοι, αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου για δύο πράγματα: πρώτον ότι υλοποίησα τις δεσμεύσεις μου και, δεύτερον, ότι κράτησα όρθια τη χώρα μέσα σε μια απίστευτη τρικυμία πολυ-κρίσεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ