Αυτοδυναμία, σημαίνει σταθερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά όλα όσα απαιτούνται για το άλμα στο μέλλον, υπογραμμίζει ο Ιάσων Φωτήλας, υποψήφιος της ΝΔ στην Αχαϊα.
Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Φωτήλας εξηγεί ότι «κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα, αλλά όχι από ένα χρώμα, είναι οι πιο κατάλληλες για να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πιο γρήγορα». Ο βουλευτής της ΝΔ απαντά για το κράτος δικαίου, τις επισυνδέσεις, τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές και για τη βασική δέσμευση της ΝΔ, για την επόμενη τετραετία.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψηφίου με τη ΝΔ στην Αχαϊα Ιάσων Φωτήλα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Κατερίνα Βλαχοδήμου:
ΕΡ: Γιατί η επιδίωξη διακομματικής κυβέρνησης είναι συνταγή παραλυσίας και ακυβερνησίας, κατά τη ΝΔ; Τι δεν κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, που κάνουν σωστά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
ΑΠ: Το αίτημα μας για αυτοδυναμία συνδέεται, αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Και σε όσους ισχυρίζονται ότι η απλή αναλογική είναι το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα, ας δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα.
Επί παραδείγματι, η Βουλγαρία πήγε σε πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Μια άλλη χώρα, η οποία κλυδωνίστηκε, είναι το Ισραήλ. Και εκεί υπάρχει απλή αναλογική. Υπάρχει μείζον ζήτημα κυβερνησιμότητας, εξαιτίας ακριβώς της απλής αναλογικής.
Επομένως, πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα, αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα, είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει.
ΕΡ: Πώς βλέπετε τις ανησυχίες ότι όλη η συζήτηση και ο θόρυβος γύρω από το κόμμα Κασιδιάρη, μπορεί να «φουσκώσει» την επιρροή του;
ΑΠ: Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέκλεισε την κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, οπότε πλέον κάθε σχετική συζήτηση περιττεύει. Ωστόσο, εκείνο που με προβληματίζει είναι το γεγονός ότι, πλην του ΠΑΣΟΚ, τα υπόλοιπα κόμματα, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν συμφώνησαν μαζί μας
στη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου για τον αποκλεισμό της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης.
Γιατί; Αφήνω σε εσάς την απάντηση, υπενθυμίζοντας σας ότι το 2014, πατώντας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής έριξε την κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου. Αν αυτό σας λέει κάτι.
ΕΡ: Ο πρωθυπουργός δηλώνει οπαδός της διαφάνειας αλλά δικαστικός λειτουργός κατήγγειλε ότι από πρόσωπα πολύ κοντά στον κ. Μητσοτάκη, έγιναν νουθεσίες για την κρίση του έναντι ανταλλαγμάτων. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο επιθέσεων από στελέχη του κόμματος της ΝΔ, για την έρευνα που διενεργεί η ανεξάρτητη αρχή για τις υποκλοπές. Όλα αυτά παραπέμπουν σε διαφάνεια και κράτος δικαίου;
ΑΠ: Αρχικά θα ήθελα να σας θυμίσω ότι στην υπόθεση των επισυνδέσεων όλη η διαδικασία ήταν νόμιμη από την αρχή έως το τέλος. Η άρση του απορρήτου πραγματοποιήθηκε νόμιμα με υπογραφές όλων των αρμοδίων και του εισαγγελέα. Τηρήθηκε όλη η νόμιμη διαδικασία κάτι που έγινε ξεκάθαρο και από την εξεταστική επιτροπή που συγκλήθηκε από τη ΝΔ και το πόρισμα αυτής αλλά και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Σας υπενθυμίζω ότι στην υπόθεση των υποκλοπών δεν κρυφτήκαμε και προχωρήσαμε σε ριζικές αλλαγές προκειμένου να θωρακίσουμε περαιτέρω το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Πήραμε θέση διαυγή και ξεκάθαρη στο ζήτημα των επισυνδέσεων. Η ΝΔ, στήριξε απροϋπόθετα και συνέδραμε ενεργά, μέσω των δημοσίων αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που ανέλαβε για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν ζουν σε ένα κράτος δικαίου. Προβλήματα μπορεί να υπάρχουν, κενά επίσης, αλλά η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που διαχρονικά στηρίζει τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια, στηρίζει τους θεσμούς γνωρίζοντας ότι αυτοί αποτελούν και τους πυλώνες της Δημοκρατίας μας.
ΕΡ: Η ΝΔ δηλώνει πως τήρησε την υπόσχεσή της για μείωση φόρων. Όμως μόνο το 2022 οι πολίτες έχασαν την αγοραστική τους δύναμη ακόμη και σε ποσοστά που φτάνουν το 40%. Τα δε στοιχεία για την αντιστοιχία των μισθών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη είναι συντριπτικά ενώ η μερική απασχόληση και οι ευέλικτες μορφές εργασίας βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά. Μήπως κάτι δεν πήγε καλά, με την κυβέρνηση της ΝΔ; Για όλα φταίει η κρίση;
ΑΠ: Γνωρίζετε ότι η χώρα, το 2019, όταν και αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από εξωγενείς κρίσεις με τις οποίες καμία άλλη κυβέρνηση δεν βρέθηκε αντιμέτωπη στο παρελθόν.
Σας θυμίζω ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τηρήσαμε όλες τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Μειώσαμε, λοιπόν, φόρους και εισφορές, στηρίζουμε και στηρίξαμε το μέσο εισόδημα, ενώ έχουμε σήμερα μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, όταν το 2019 ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη. Δημιουργήσαμε 300.000 θέσεις εργασίας. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, ενώ ρίξαμε την ανεργία κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν πιστεύω ότι θεωρεί κανείς λίγα όλα αυτά που έγιναν, και μάλιστα υπό τις αντίξοες συνθήκες εξωγενών κρίσεων. Επιπλέον, όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση στηρίξαμε εμπράκτως την κοινωνία με ενισχυτικά μέτρα, τα οποία ήταν απόρροια του δημοσιονομικού χώρου που εξασφαλίζουμε από την οικονομική ανάπτυξη. Από κει και πέρα, είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν πολύ χαμηλοί. Και όπως ξέρετε, είναι κεντρική δέσμευση μας η αύξηση των μισθών για τη δεύτερη τετραετία, που θα την υλοποιήσουμε όπως κάναμε και με τις άλλες βασικές εξαγγελίες μας.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
- Πού ψηφίζω στις εθνικές εκλογές 2023 -Δείτε με ένα «κλικ»
- Εκλογές 2023: Τι είναι η απλή αναλογική, τι η ενισχυμένη
- Εκλογές: Πώς εξαιρείται κάποιος από την εφορευτική επιτροπή -Τα 3 δικαιολογητικά