Η Ολομέλεια θα συνέλθει στις 12 το μεσημέρι για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.
Να σημειωθεί ότι χθες ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές που προέκυψαν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει αρχικά ο προσωρινός α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής, καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο δεν είναι παραδεκτή.
Ποιους προτείνουν τα κόμματα για το προεδρείο της Βουλής
Η ΝΔ θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος το 2019 είχε εκλεγεί με 283 ψήφους. Για τις θέσεις των α’, β’ και γ’ αντιπροέδρων, η πρόταση της ΝΔ θα διαφοροποιηθεί, καθώς δεν θα ανανεωθεί η θητεία των Νικήτα Κακλαμάνη και Χαράλαμπου Αθανασίου. Εκτός από τον Θανάση Μπούρα, ο οποίος παραμένει, θα προταθούν οι Γιάννης Πλακιωτάκης και Γιώργος Γεωργαντάς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Μερόπη Τζούφη θα μετακινηθεί στην Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Το ΚΚΕ θα προτείνει ξανά τον Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ η Ελληνική Λύση -σε αντίθεση με τη Βουλή της μιας ημέρας, που είχε προτείνει τον Κώστα Χήτα- θα δώσει τη σκυτάλη στον Βασίλη Βιλιάρδο.
Οι «Σπαρτιάτες» -τον υποψήφιο των οποίων δεν θα ψηφίσουν τα υπόλοιπα κόμματα και ως εκ τούτου δεν θα εκλεγεί- αναμένεται να προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη και η Νίκη τον Γιώργο Αποστολάκη.
Πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής.
Με σχετική πλειοψηφία η εκλογή των αντιπροέδρων
Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα, ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 75 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.
Περίπτωση μη εκλογής προτεινόμενου αντιπροέδρου καταγράφηκε στις 4/10/2015, όταν ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Ιωάννης Αϊβατίδης δεν εκλέχθηκε διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφία.
Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί σήμερα με τον υποψήφιο των Σπαρτιατών.
Ορκίστηκε χθες η νέα Βουλή
Εν τω μεταξύ, ορκίστηκε χθες η νέα Βουλή, η οποία έχει μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνθέσεις.
Στη Βουλή έχουν μπει οκτώ κόμματα πλέον, εκ των οποίων τα τρία είναι νέα: οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Την ίδια ώρα, νέα πρόσωπα απαρτίζουν κατά το 50% την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποδεκατισμένη είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που μετρά πλέον μόλις 47 βουλευτές.
Χθες έκανε την πρώτη του εμφάνιση μετά την παραίτησή του ο Αλέξης Τσίπρας. Παρέμεινε αμίλητος δημοσίως και έγινε το επίκεντρο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να του μιλήσουν.
Εν τω μεταξύ, χθες με τη νέα σύνθεση της Βουλής και τη νέα χωροταξία προέκυψε και η πρώτη γκρίνια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται στον πρόεδρο της Βουλής για το ότι η ΚΟ τους διακόπτεται από την ΚΟ των Σπαρτιατών που μπαίνει εμβόλιμα στη δική τους, και ζητούσαν αυτό να αλλάξει.
Στην τελετή ορκωμοσίας έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας την πρώτη του εμφάνιση μετά την παραίτησή του από αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να τον χαιρετήσουν, το κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε αμήχανο και ο κ. Τσίπρας εξαιρετικά προβληματισμένος. Δίπλα του, σκεπτική, βρίσκεται η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία αρνήθηκε να γίνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και θα τοποθετηθεί αντιπρόεδρος της Βουλής.
Αντίθετα, πολλά ήταν τα χαμόγελα και οι θερμές χειραψίες ακριβώς δίπλα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία μετρά 10 περισσότερους βουλευτές από το 2019.
Εικόνες από την ορκωμοσία και τα πηγαδάκια στη Βουλή:
Φωτογραφίες: SOOC, INTIMENEWS, EUROKINISSI