Με προσοχή παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στην άκρα δεξιά τόσο εντός όσο και εκτός του Κοινοβουλίου.
Η χθεσινή ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας δεν αιφνιδίασε κανέναν, καθώς υπήρχαν πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα για τις προθέσεις του καταδικασμένου για συμμετοχή εγκληματική οργάνωση.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης είχαν γίνει συζητήσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης και είχαν εξεταστεί οι λύσεις που είχε στα χέρια της για να αντιμετωπίσει την προσπάθεια του μέλους της Χρυσής Αυγής να επανακάμψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Από την αρχή έγινε ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να υπάρξει νέα νομοθετική πρωτοβουλία, ανάλογη με αυτή για τις εθνικές εκλογές.
Δεν εμπλέκεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Άρειος Πάγος
Ο Άρειος Πάγος ανακηρύσσει τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους που παίρνουν μέρος στις εθνικές εκλογές και με την ρύθμιση που ψηφίστηκε μπορούσε να εξετάσει αν η πραγματική ή η φυσική ηγεσία ενός κόμματος έχει καταδικαστεί για κακουργήματα –μεταξύ αυτών και το συγκεκριμένο, της εγκληματικής οργάνωσης – αποκλείοντας από αυτές κόμματα που ταυτίζονται με εγκληματικές οργανώσεις. Όπως και έγινε στην πράξη.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως, δεν υπάρχει εμπλοκή του Άρειου Πάγου και δεν μπορεί να ισχύσει η συγκεκριμένη νομολογία. Επίσης, δεν μπορούσε να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση καθώς θα ήταν αντισυνταγματική, όπως σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμήθηκε από κυβερνητικά στελέχη.
Έτσι, προκρίθηκε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των αυτοδιοικητικών εκλογών το οποίο λέει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε στον Β’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα. Πρόκειται για τον νόμο 852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236 α΄, το οποίο «στη συγκεκριμένη περίπτωση, προφανώς, θα εφαρμοστεί», όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Βέβαια, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης να συμμετέχει κανονικά στις δημοτικές εκλογές καταγράφοντας ένα υπολογίσιμο ποσοστό και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί πολιτικά την καθαίρεση του από το δικαστήριο. Η μάχη σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δοθεί πολιτικά και να αποτραπεί η εκλογή ακροδεξιών στοιχείων, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη. «Είμαστε στην πράξη απέναντι στις απεχθείς ιδέες που εκφράζουν κάποιοι και τις αντιμετωπίζουμε πολιτικά», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.
Για τις σχέσεις των «Σπαρτιατών» με τον Κασιδιάρη
Και οι εξελίξεις, όμως, εντός του Κοινοβουλίου προκαλούν προβληματισμό, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών αποδεικνύει τις σχέσεις της με τον έγκλειστο στη φυλακή Ηλία Κασσιδιάρη. Η ανακοίνωση του προκάλεσε εμφύλιο στις τάξεις τους, με τον βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο να χαιρετίζει την υποψηφιότητα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
«Το ευχάριστο γεγονός των ημερών κατά την προσωπική μου άποψη είναι η υποψηφιότητα Κασιδιάρη για το Δήμο Αθήνας. Πιστεύω ότι εκφράζει τη μοναδική ελπίδα για να γίνει η Αθήνα ελληνική», δήλωσε από το βήμα της Βουλής. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα ο οποίος πήρε το λόγο για να πει ότι δεν είχε γνώση επί του θέματος και να συμπληρώσει: «οφείλω και εφόσον ενεργεί και αυτοβούλως να πάρω κάποια μέτρα».
Πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μία απλή προσωπική άποψη, αλλά η πλειοψηφούσα άποψη εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος καθώς με επιστολή τους οι 8 από τους υπόλοιπους 11 βουλευτές του κόμματος τάσσονται με τον κ. Φλώρο. Επί της ουσίας, δηλαδή, με τον Ηλία Κασσιδιάρη την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζουν. Αυτό εγείρει ερωτηματικά αν τελικά είναι ο φυσικός ηγέτης του συγκεκριμένου κόμματος, έχει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών και άρα εμπίπτουν οι Σπαρτιάτες στις διατάξεις του νόμου για τη συμμετοχή ενός τέτοιου κόμματος στις εκλογές.