Εκδήλωση με θέμα «Τραμπ και Τραμπισμός: τι σημαίνει για την Ευρώπη και τον κόσμο;», οργάνωσε η πολιτική κίνηση Ανανεωτική Αριστερά, που είναι ενταγμένη στο ΠΑΣΟΚ.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Βασιλική Γεωργιάδου καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθύντρια του Ε.Κ.Κ.Ε και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, πρώην βουλευτής. Την συζήτηση άνοιξε, παρουσιάζοντας τους ομιλητές, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, γραμματέας της πολιτικής κίνησης.
Ο Π. Ιωακειμίδης επεσήμανε ότι ο Τραμπ δεν έχει καμιά συγκεκριμένη ή συνεκτική φιλοσοφία αξιών για τον κόσμο. Η προσέγγισή του είναι αποκλειστικά συναλλακτική (transactional). Κρίνει τα πάντα από την οπτική του επιχειρηματία ακινήτων. Στη βάση αυτή είναι ενστικτωδώς αλλά και στρατηγικά εναντίον των κανόνων του διεθνούς δικαίου, διεθνών θεσμών και πολυμερούς διεθνούς συστήματος και συμμαχιών. Σύμφωνα με τις προεκλογικές του εξαγγελίες, το πρώτο θύμα της εξωτερικής του πολιτικής θα είναι η Ευρώπη, οικονομικά, εμπορικά, στρατηγικά, πολιτικά. Ο τρόπος που ενδεχομένως θα επιχειρήσει να τερματίσει τον πόλεμο Ουκρανίας μπορεί να καταστήσει «νικητή» τον Πούτιν, θύμα την Ουκρανία και συνολικά την Ευρώπη πιο ευάλωτη στην Ρωσική επιθετικότητα. Ενώ για τη Μ. Ανατολή το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα δώσει πλήρη ελευθερία στο Ισραήλ «να συντρίψει» τους Παλαιστινίους ακυρώνοντας έτσι κάθε προοπτική για «λύση δύο κρατών». Σε ό, τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, η διοίκηση Τραμπ θα πλησιάσει το ζήτημα μέσα από την εξίσωση των περιφερειακών προβλημάτων (σχέσεων με Ισραήλ, Ρωσία, κλπ.) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Υπογράμμισε τέλος, ότι η παραπαίουσα προοδευτική Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στο φαινόμενο Τραμπ όχι υιοθετώντας την ατζέντα ή τη λογική του, αλλά αναλαμβάνοντας τον δύσκολο ρόλο της αναχαίτισης του τραμπισμού.
Η Β. Γεωργιάδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η παγκόσμια άνοδος της ακροδεξιάς θέτει σημαντικές προκλήσεις για τη φιλελεύθερη δημοκρατία, καθώς οι ακροδεξιές δυνάμεις συχνά υπονομεύουν τις δημοκρατικές αρχές. Η ακροδεξιά σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος ενός ευρύτερου παγκόσμιου κύματος αυταρχισμού που άρχισε να ανεβαίνει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και επιταχύνθηκε κατά την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η πανδημία δημιούργησε περαιτέρω πρόσφορο έδαφος για την παγκόσμια άνοδο της διευκολύνοντας την αντίθεση στην παγκοσμιοποίηση, τα αισθήματα κατά των ελίτ και την αντίδραση στα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Αυτό το νέο κύμα της ακροδεξιάς περιλαμβάνει μια ποικιλία ανελεύθερων, εθνο-εθνικιστικών, αντιδραστικών, αντιφεμινιστικών, alt-right, νεοφασιστικών, ακόμη και φιλοναζιστικών σχηματισμών.
Τόνισε ότι η σαρωτική εκλογική νίκη του Τραμπ θα συμβάλει στο να προκληθεί ένα φαινόμενο ντόμινο. Καθώς ο ίδιος αυτοπροβάλλεται ως ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης στο πολιτικό κατεστημένο και όντας επικεφαλής ενός κινήματος που αντιστέκεται στην παγκοσμιοποίηση, η νίκη του αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης διάχυσης που θα ενθαρρύνει την άκρα δεξιά και θα συμβάλει στην κανονικοποίηση των ιδεών της και πέραν του ακροδεξιού και νεοαυταρχικού φάσματος.
Ο Π. Καρκατσούλης επεσήμανε ότι ο Τραμπ, διαθέτει, σήμερα, περισσότερη γνώση και εμπειρία για την εφαρμογή της ατζέντας του για την κατεδάφιση του κράτους δικαίου που περιλαμβάνει: Απολύσεις, ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας και της αξιοκρατίας στο Δημόσιο, στοχοποίηση επιτελικών στελεχών που αντιστάθηκαν στις επιθυμίες και τις εντολές του, επιλογή συνεργατών αμφίβολης ακεραιότητας σε κρίσιμα πόστα χωρίς καμία διοικητική εμπειρία και καλλιέργεια διχαστικού κλίματος στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων. Οι εξουσίες του Προέδρου που, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, διευρύνονταν με αντίστοιχη απομείωση του Κογκρέσου και της Γερουσίας όχι μόνον από τους Ρεπουμπλικανούς αλλά και τους Δημοκρατικούς έχουν δημιουργήσει εύφορο έδαφος για τους πολέμιους της αμερικανικής δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος και Στέφανος Παραστατίδης, ο πρώην ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, ο διευθυντής του κόμματος και μέλος του Π.Σ Νίκος Σαλαγιάννης και ο Μανώλης Όθωνας, μέλος Κεντρικής Επιτροπής.