Η ΝΔ ως κυβέρνηση καλείται πλέον να διαχειριστεί την πραγματικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε σφόδρα πολεμήσει.
Με την ανάληψη της εξουσίας μετά τις εκλογές ο πολιτικός λόγος της ΝΔ «μαλάκωσε» και η Συμφωνία των Πρεσπών, στο στόμα των κυβερνητικών παραγόντων, «επιτεύχθηκε για καλό σκοπό» και «θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή». Ενώ στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «εθνική ήττα».
Δύο υπουργοί ξεκίνησαν τα καλά λόγια
Είδαμε λοιπόν ότι κορυφαίοι υπουργοί της νέας κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκαν με θετικά λόγια στη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας πρόσφατα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.
Οπως ήταν επόμενο, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε σε ζήτημα αντιπολιτευτικής αιχμής το Σκοπιανό και κατηγόρησε τη ΝΔ για «πατριδοκαπηλεία», αφού τώρα κρίνει θετικά μια Συμφωνία με πολέμησε με κάθε τρόπο.
Η απάντηση Μητσοτάκη στη βουλή
Τι συμβαίνει πραγματικά; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ο οποίος προεκλογικά είχε χαρακτηρίσει «εθνική ήττα» την Συμφωνία των Πρεσπών), αξιοποίησε τις προγραμματικές δηλώσεις για να ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν έκανε «κωλοτούμπα» στο Σκοπιανό και υπάρχει συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. «Είχα πει από το βήμα της Βουλής ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή και επιζήμια. Είχα προειδοποιήσει ότι άπαξ και κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς», είπε, απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στους ψηφοφόρους της Δεξιάς που επιμένουν σε ανέφικτες ελπίδες ακύρωσης.
«Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αξιοποιώντας ως μοχλό πίεσης τη διαδικασία ένταξης, στηρίζοντας τα μακεδονικά προϊόντα που αφήσατε στην τύχη τους και πραγματοποιώντας καμπάνια για την ελληνική Μακεδονία. Αυτά είπα και αυτά θα κάνω» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εάν κ.Τσίπρα δε θέλετε να βάλετε πλάτη γιατί θεωρείτε ότι η συμφωνία ήταν τόσο σπουδαία, θα τα κάνουμε μόνοι μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβάζοντας τους τόνους.
Τι έλεγε προεκλογικά η ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει προεκλογικά ότι άπαξ και η συμφωνία των Πρεσπών ψηφιζόταν από τη Βουλή, η χώρα θα είχε δεσμευθεί με μία διεθνή συμφωνία την οποία δεν θα μπορούσε να ακυρώσει.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ακύρωση μίας διεθνούς συμφωνίας από την Ελλάδα θα άνοιγε παράθυρο για παρόμοιες πράξεις στην Τουρκία, απέναντι στην οποία το κύριο διπλωματικό όπλο της χώρας είναι η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συμφωνιών.
Με άλλα λόγια, τυχόν ακύρωσε της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα έδινε πάτημα στην Άγκυρα να αμφισβητήσει από την πλευρά της συμφωνίες με το ελληνικό κράτος, κάτι που ήδη επιχειρεί. Ως εκ τούτου ο κ. Μητσοτάκης ήδη από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είχε εστιάσει από την πλευρά του στη διατήρηση του δικαιώματος βέτο της χώρας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην προστασία των επιχειρήσεων και προϊόντων της Μακεδονίας.
Δοκιμάζονται οι υπουργοί της ΝΔ για την Συμφωνία των Πρεσπών
Η πρώτη ψυχρολουσία πάντως για τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους, που ήλπιζαν ότι η ΝΔ θα έδινε μάχη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά την ανάληψη της εξουσίας, ήρθε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, όπου κορυφαίοι εκλήθησαν να τοποθετηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, είπε ότι δεν αμφισβητεί την πρόθεση κανενός ότι η συμφωνία των Πρεσπών «επετεύχθη για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στη περιοχή και τις γεωπολιτικές σταθερές ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές» και πρόσθεσε: «Απλά ή άποψη μου είναι ότι για να σταθεί αυτή η συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου ως νομικός. Εάν εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση των ουσιωδών όρων η συμφωνία, τότε θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις τουριστικές ροές, το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών και εκτίμησε ότι τα πολιτικά ζητήματα αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας χώρο για σύσφιγξη οικονομικών σχέσεων. Τόνισε όμως ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους πως δίνονται οι ονομασίες των προϊόντων και ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις ελληνικές εταιρείες που έχουν ξοδέψει χρόνο και χρήματα στον τίτλο και την αναγνώριση των προϊόντων τους.
Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί μία διεθνής συμφωνία. Το μοναδικό όπλο που διαθέτει και το έχει υποσχεθεί προεκλογικά, είναι μία διεθνής καμπάνια προβολής των μακεδονικών προϊόντων για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των παραγωγών και εταιρειών της Βόρειας Ελλάδας. Ας σημειωθεί ότι και η τοποθέτηση του Γιώργου Μαυρωτά, που ως βουλευτής του Ποταμιού είχε ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, προκάλεσε αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ που φοβούνται ότι το κόμμα τους ρίχνει λευκή πετσέτα σε ένα υψίστης σημασίας εθνικό θέμα.
Πυρά ομαδόν από ΣΥΡΙΖΑ για Σκοπιανό: Πατριδοκαπηλεία
Η βελούδινη στροφή της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έμεινε ασχολίαστη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή η εν λόγω συμφωνία στοίχισε εκλογικά στον Αλέξη Τσίπρα, ειδικά στην Μακεδονία, τώρα ήρθε η ώρα για να ασκηθεί κριτική.
«Πολλά από τα στελέχη σας μας έλεγαν προδότες και μειοδότες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν με τραμπούκους έξω από τα σπίτια τους με μολότοφ και ο υπουργός των εξωτερικών με απειλητικά σημειώματα και με σφαίρες», κατακεραύνωσε ο κ. Τσίπρας τον πρωθυπουργός, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.
Εσείς πρωτοστατήσετε στην κριτική περί προδοτικής συμφωνίας. Τώρα είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό λέει ο νέος υπουργός άμυνας και ο υπουργός των ευρωπαϊκών υποθέσεων, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, με ένταση.
«Επί μήνες, η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, επιδόθηκαν σε μια απίστευτη πατριδοκαπηλία, υποδαυλίζοντας τον εθνικισμό και την ακροδεξιά συνωμοσιολογία, για να αλιεύσουν ψήφους από τα ακροδεξιά. Έφτασαν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για ανταλλαγή της μη περικοπής των συντάξεων, με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών» σχολίασε η Κουμουνδούρου.
«Δεν μπορούμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιστροφή στην πραγματικότητα, και την πάγια εθνική γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αλλά και καλά ξεμπερδέματα, με τους ακροδεξιούς και εθνικιστές που, με αφορμή τις Πρέσπες, ενσωμάτωσαν στο κόμμα τους», κατέληγε.
Κοτζιάς στη ΝΔ: Ζητήστε συγγνώμη
Ο τοποθετήσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων προκάλεσαν και την αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών. «Χαίρομαι που άρχισε να αρέσει στη Ν.Δ. η Συμφωνία των Πρεσπών», σχολίασε αρχικά ο Νίκος Κοτζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Επειδή όμως «με είπαν προδότη, δέχτηκα 1100 επιστολές και εκατοντάδες απειλητικά τηλεφωνήματα, σφαίρες και κάθε είδους πυρομαχικά, μέχρι και αντιαεροπορικά, σακούλες γεμάτο αίματα», ρωτώντας «περισσεύει καμία συγγνώμη;».
«Πριν αλέκτωρ λαλήσει, οι μακεδονομάχοι εμφανίστηκαν ολόγυμνοι. Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την περικεφαλαία ως φύλλο συκής, αλλά αυτό δεν αρκεί γιατί η αλήθεια έχει αποκαλυφθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος έκανε λόγο για «χορό τεράτων».
Δένδιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε το ακριβές στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση. Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειές της και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης. «Η Συμφωνία έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σκοπός μας είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειές της. Θα επιδιώξουμε την εμβάθυνση στις σχέσεις με τον βόρειο γείτονά μας, στο πλαίσιο της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. Δεν θα ανεχθούμε, όμως, φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης», είπε χαρακτηριστικά.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να κατοχυρώσει το κεκτημένο της εθνικής συναίνεσης στις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Δεν διεκδικεί το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Θα διαβουλεύεται και θα ενημερώνει την αντιπολίτευση. Θα σέβεται και θα ακούει την κριτική. Θα αγνοήσει, όμως, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, κάθε κραυγή πατριδοκαπηλίας και εθνικολαϊκιστικής έξαρσης», είπε ο Νίκος Δένδιας, δίνοντας έτσι το σήμα ότι η ΝΔ δεν θα ανεχθεί καπήλευση του θέματος.