Με τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης Υπουργών για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016 αναμένεται να ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου εξέδωσε χθες το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα που στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον τότε Υπουργό Επικρατείας και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά και τον επίδοξο καναλάρχη Χρήστο Καλογρίτσα.
Ο πρώην υπουργός παραπέμπεται να δικαστεί για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, αναφορικά με τους χειρισμούς του στον επίμαχο διαγωνισμό, ο οποίος σημειωτέον είχε ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικός.
Η παραπομπή του Νίκου Παππά σχετίζεται με υπόγειες και παρασκηνιακές κινήσεις στις οποίες φέρεται να προέβη, ώστε ο άλλοτε εκλεκτός του Μαξίμου, Χρήστος Καλογρίτσας, επονομαζόμενος και «κόκκινος εργολάβος» να αποκτήσει μέσω της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ» τηλεοπτικό σταθμό επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου υιοθέτησε το σκεπτικό της σχετικής πρότασης που είχε προηγηθεί από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι ο πρώην υπουργός είχε λειτουργήσει με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον και τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με βάσει τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού και της πολυφωνίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020 μετά από καταγγελίες του ίδιου του Χρήστου Καλογρίτσα.
«Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», είχε καταθέσει ο επιχειρηματίας, ο οποίος είχε μιλήσει για εικονική συναλλαγή με τον λιβανέζικο κολοσσό CCC, καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά, ώστε η εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ να μπορέσει να λάβει την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.
Η σχετική μήνυση που είχε υποβάλει στο πλαίσιο της αντιδικίας του με τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία ερευνήθηκε τόσο από την τακτική δικαιοσύνη όσο και από τη Βουλή, βάσει το νόμου περί ευθύνης υπουργών. Συστάθηκε προανακριτική επιτροπή και στη συνέχεια το κοινοβούλιο άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην Υπουργού για παράβαση καθήκοντος και η υπόθεση έφτασε στο δικαστικό συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου.
Το παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο είναι αμετάκλητο. Βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών εντός δέκα ημερών θα πρέπει να αποσταλεί στη Βουλή, η οποία είχε ασκήσει την ποινική δίωξη σε βάρος του Νίκου Παππά. Από το Κοινοβούλιο θα γίνει η κλήρωση των 13 ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα μετέχουν στη σύνθεση του Ειδικού Διαστηρίου.
Οι 7 θα προέρχονται από τον Άρειο Πάγο και οι 6 από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Χρέη προεδρεύοντος του Ειδικού Δικαστηρίου θα αναλάβει ο αρχαιότερος δικαστής από τον Άρειο Πάγο. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της κλήρωσης των μελών του δικαστηρίου θα πρέπει να οριστεί η ημερομηνία έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο, που θα πρέπει να ξεκινήσει το νωρίτερο στις επόμενες 40 ημέρες.