Η διπλωματική πίεση προς την Τουρκία εντείνεται μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, τις ισχυρές παρεμβάσεις από τον διεθνή παράγοντα και την ηχηρή στήριξη Ελλάδας και Κύπρου από την Άνγκελα Μέρκελ.
Η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών φανερώνει τον εκνευρισμό που έχει προκληθεί, καθώς προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των κινήσεων που έχουν παιχθεί στην διπλωματική σκακιέρα και ετοιμάζει τις επόμενες πρωτοβουλίες με τα μάτια στραμμένα στην πορεία του τουρκικού στόλου. Η Αθήνα επιμένει σε όλους τους τόνους στο δόγμα «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή την Τετάρτη.
Βέβαια, αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας, τότε «όλα είναι πάνω στο τραπέζι και θα υπάρξουν συνέπειες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Είναι σαφές όμως, ότι επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να μην χρειαστεί να εφαρμοστούν οι κυρώσεις στις οποίες συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών, στο Βερολίνο. Αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι να σταματήσει το παιχνίδι με την φωτιά ο Ταγίπ Ερντογάν και να γίνει συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την Τουρκία
Τα χρονικά περιθώρια, πριν μπουν σε πορεία υλοποίησης οι κυρώσεις που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, έχουν αρχίσει να στενεύουν για την Τουρκία. Η Σύνοδος Κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και αν μέχρι τότε η Άγκυρα δεν έχει αποκλιμακώσει την κατάσταση, οι ηγέτες θα έχουν μπροστά τους προς συζήτηση το έγγραφο με τις κυρώσεις. Αυτές αφορούν περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες, τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων), χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες, δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban) και να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά της Άγκυρας.
Εκνευρισμός στην Αγκυρα
Η απάντηση από την άλλη πλευρά του Αιγαίου ήρθε μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι. Χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά προκλητική ρητορική κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε πως το Καστελόριζο και τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και τόνισε πως η «ρητορική των κυρώσεων» από την πλευρά της ΕΕ, ενισχύει την αποφασιστικότητα της χώρας του. Αυτό που θα απαντηθεί τις επόμενες ημέρες είναι αν αυτή η αντίδραση θα μεταφερθεί και στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου ή η Άγκυρα θα ακολουθήσει μια πολιτική απεμπλοκής από την παρούσα κατάσταση, αποφεύγοντας και τις συνέπειες.