Στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το απόγευμα της Παρασκευής, διατυπώνεται η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τονίζεται η ανάγκη αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το πλήρες κείμενο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνοψίζει τη συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και την επιθετικότητα της Τουρκίας σε 3 λέξεις: Αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος. Κάτι που διεμήνυσε νωρίτερα σε δηλώσεις του και ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αποκλιμάκωση άλλωστε ήταν και η λέξη που χρησιμοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνομιλία της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ουσιαστικά, το κείμενο αναγνωρίζει την επιθετικότητα της Τουρκίας, καταδικάζει τις «μονομερείς ενέργειες», αλλά και την «κινητικότητα πολεμικών πλοίων» στην περιοχή. Θυμίζουμε πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας παρουσίασε αναλυτικά τις κινήσεις της Τουρκίας που οδήγησαν σε παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο τις τελευταίες ώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ καλούν σε διάλογο και διαπραγμάτευση.
Το πλήρες κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ συνομίλησε την Παρασκευή 14 Αυγούστου μέσω τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Εξωτερικών Υποθέσεων των 27 κρατών μελών. Ο σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να συζητηθούν τα επείγοντα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Λευκορωσίας μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου. Οι υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στον Λίβανο, τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα παραμείνει σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς για τα θέματα αυτά τις εβδομάδες που ακολουθούν, εν όψει του ανεπίσημου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα λάβει χώρα στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο.
«Διάλογος, αποκλιμάκωση και αλληλεγγύη» για την Ανατολική Μεσόγειο
Οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από την σοβαρή απειλή για την ασφάλεια τις τελευταίες ημέρες. Τρεις λέξεις είναι ο επίλογος της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος.
Οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επανέλαβαν τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των Ευρωπαϊκών κρατών – μελών. Υπενθύμισαν τις κοινές θέσεις της ΕΕ και τα συμπεράσματα του περασμένου συμβουλίου στις 22 Μαρτίου του 2018 και του Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, καθώς και την δήλωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία και ανακοινώθηκε στις 15 Μαΐου 2020.
Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί τόνισαν πως η σοβαρή επιδείνωση στις σχέσης με την Τουρκία θα έχει μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνέπειες για το σύνολο της ΕΕ, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της Ανατολικής Μεσογείου.
Άμεση αποκλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι υπουργοί υπογράμμισαν συγκεκριμένα πως η πρόσφατη κινητικότητα στη θάλασσα από την Τουρκία δεν συμβάλει στην εξεύρεση καμιάς λύσης. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και ένταση. Δημιουργεί υψηλό κίνδυνο επικίνδυνων περιστατικών. Η άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία θεωρείται κρίσιμη.
Οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν πως τα θέματα που σχετίζονται με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με καλή πίστη, σε συμφωνία με το διεθνές Δίκαιο και επιδιώκοντας την αρχή της καλής γειτονίας και όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων.
Στο τραπέζι νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας
Οι υπουργοί θύμισαν επίσης το συμπέρασμα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου. Υποστήριξαν την ισχυρή στήριξη στις προσπάθειες της Ύπατης εκπροσώπησης της ΕΕ για την επανέναρξη του διαλόγου και τη διευκόλυνση της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος είναι έτοιμος να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω μέτρα (κυρώσεις) σε περίπτωση που η ένταση δεν αποκλιμακωθεί.
Μια ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα λάβει χώρα αργότερα τον Αύγουστο κατά το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.