Δύσκολη αποδεικνύεται η προσπάθεια προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ παρά τις απόπειρες εξομάλυνσης των σχέσεων.
Μπορεί το τελευταίο διάστημα τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και μία σειρά από παρεμβάσεις - κυρίως στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης – να αναφέρονταν σε προσπάθειες να μειωθεί το χάσμα μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, όμως η απόπειρα αυτή κάθε άλλα παρά εύκολη αποδεικνύεται.
Ιστορικά δύσκολη η σχέση Κουμουνδούρου – Χ. Τρικούπη
Ιστορικά οι σχέσεις των δύο χώρων έχουν περάσει από τρικυμίες. Άλλωστε, οι παλιότεροι στην Κουμουνδούρου ακόμα θυμούνται ότι πολλά στελέχη του Συνασπισμού μεταπήδησαν στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο του Σημίτη. Η δεκαετία του Μνημονίου, όμως, ήταν αυτή που τραυμάτισε τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ: Από την μία η Κουμουνδούρου, επενδύοντας στην αντιμνημονιακή ρητορική, έφτασε μέχρι και την διακυβέρνηση της χώρας το 2015. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου ήταν αυτό που υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο, ενώ αργότερα, επί Βαγγέλη Βενιζέλου, συμμετείχε σε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ.
Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015 και αργότερα το τέλος της μνημονιακής περιόδου έβαλε τις βάσεις για μια νέα σχέση ανάμεσα στα δύο κόμματα. Το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019, με την άνετη επικράτηση της ΝΔ, τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική επιβίωση του ΚΙΝΑΛ αναγκάζουν τα δύο κόμματα να δουν εκ νέου τις στρατηγικές τους επιλογές. Παράλληλα, η διεξαγωγή των επόμενων εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής καθιστά για ορισμένους μονόδρομο την εξομάλυνση των σχέσεων. «Μπορεί να αποδειχθεί σανίδα σωτηρίας» λένε έμπειρα στελέχη και των δύο χώρων σε ιδιωτικές συζητήσεις.
Τα προβλήματα
Ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα κληθούν να δοκιμάσουν πολλές φορές τις αντοχές τους το επόμενο διάστημα ενώ η Κουμουνδούρου θα χρειαστεί χειρισμούς ειδικών συνθηκών προκειμένου να «σπάσει για τα καλά τον πάγο». Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι τα εξής:
- Εντός του ΚΙΝΑΛ υπάρχει σημαντική μερίδα στελεχών που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν ενδεχόμενο συμπόρευσης.
- Εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη που δυσκολεύονται να «καταπιούν» το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι ορισμένα εξ αυτών δεν προέρχονται από την μειοψηφία αλλά βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος.
- Οι πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος και κυρίως η υπόθεση Novartis είναι πιθανόν να μεγαλώσουν το χάσμα μεταξύ τους.
- Η ρητορική στελεχών πασοκογενών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Μαδεμλής, Σπίρτζης κλπ) που κάνουν λόγο για μετατροπή του κόμματος σε «μεγάλη προοδευτική παράταξη» χτυπά καμπανάκι ακόμα και στην «συριζική τάση» του ΚΙΝΑΛ που φοβάται απόπειρα λεηλασίας από την Κουμουνδούρου.
Η πρώτη κατοικία μια καλή ευκαιρία
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, έκανε το πρώτο άνοιγμα προς την Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής. Αν και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απέκρουσε την επίθεση φιλίας λέγοντας ότι το κόμμα της δεν χρειάζεται το φλερτ κανενός, ο Τσίπρας αναμένεται να επανέλθει. Μια πρώτη καλή ευκαιρία δίνεται με αφορμή το ζήτημα της πρώτης κατοικίας.
Το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει πρόταση για συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί, η πρόταση μετατρέπεται σε επερώτηση στην οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν τον τρόπο προσέγγισης με το ΚΙΝΑΛ. Ενδεικτική η δήλωση του Νίκου Παππά: «Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής εμπίπτει στη διατυπωμένη από καιρό θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο δρόμος της διαβούλευσης και της συζήτησης είναι ανοιχτός. Η κοινή στάση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων είναι αυτονόητη αξίωση της κοινωνίας», σημείωνε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, προμηνύοντας ακόμα και πρωτοβουλίες της Κουμουνδούρου προς αυτή την κατεύθυνση.
ΚΙΝΑΛ: Οχι στις διμερείς συνεννοήσεις, «πόρτα» στον Παππά
Στη Χ. Τρικούπη «άκουσαν» το άνοιγμα του Νίκου Παππά, ωστόσο για να αποφύγουν συνειρμούς περί διμερών συμπράξεων και εσωκομματικές γκρίνιες – όπως συνέβη με τον καφέ Γείτονα-Φλαμπουράρη – αλλάζουν ρότα. Επέλεξαν να απαντήσουν στην επιστολή του ΜέΡΑ 25 προς το ΚΙΝΑΛ για την προστασία α’ κατοικίας για να στείλουν ένα μήνυμα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς καταθέτουμε στη Βουλή την πρότασή μας και όποιος θέλει την δημιουργία μετώπου, ας στοιχηθεί πίσω της. Τέρμα στις διμερείς επαφές και συνεννοήσεις» λένε κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηριστικά.
Δείτε την επιστολή του διευθυντή της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζου προς τον ομόλογό του το ΜέΡΑ 25 Αλέξη Σμυρλή.