Επαναφέρει τη θετική ατζέντα στη δημόσια συζήτηση ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο ζήτημα της στέγασης και των δράσεων για την τόνωση της απασχόλησης.
Τα μηνύματα που λαμβάνει από τα focus groups το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις περιοδείες του, κυρίως στην Αττική, δείχνουν ότι η αναζήτηση κατοικίας έχει καταστεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για οικογένειες και νέους που θέλουν να βρουν το δικό τους σπίτι. Είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετές κυβερνητικές συσκέψεις τους τελευταίους μήνες και κρίνεται ότι χρειάζονται επιπρόσθετες παρεμβάσεις, καθώς τα ενοίκια παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα για όποιον αμείβεται με τον μέσο μισθό και όχι μόνο.
Αλλαγές στον χρόνο μίσθωσης Airbnb
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Action 24, έδειξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο για να απελευθερωθούν περισσότερα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση και να ενισχυθούν νέα ζευγάρια για την αγορά κατοικίας. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους εκτόξευσης των ενοικίων στην πρωτεύουσα. Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί από συνεργάτες του είναι να τεθεί χρονικός περιορισμός στο διάστημα που μπορεί να διατεθεί ένα ακίνητο στην πλατφόρμα Airbnb. Το ποιο θα είναι αυτό μένει να αποφασιστεί το επόμενο διάστημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι 90 έως 120 μέρες τον χρόνο. Δεν θα αφορά οριζόντια όλη τη χώρα, αλλά θα εστιάζει εκεί όπου υπάρχουν τα σημαντικότερα προβλήματα ως προς την εύρεση κατοικίας και το ύψος των ενοικίων.
Τι σκέφτονται για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αναζητούνται πόροι για την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου», το οποίο τώρα απευθύνεται σε νέους και νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών και αφορά σε χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας. Στο τραπέζι είναι η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για να μεγαλώσει και ο αριθμός των δικαιούχων, κάτι που θα εξαρτηθεί, όμως, από το ύψος των πόρων που θα εξασφαλιστούν.
Νέες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης είναι η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα. Ένα μέτρο που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, θα ανακουφίσει όσες επιχειρήσεις πιέζονται και θα βοηθήσει στην αύξηση της απασχόλησης, διευκολύνοντας την πρόσληψη προσωπικού. «Έχει ένα σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα, όμως όσο σχεδιάζουμε μεσοπρόθεσμα την πορεία του Προϋπολογισμού, μπορώ να σας πω ότι οι πρώτες μειώσεις φόρων από τη στιγμή που θα τις αντέχει η οικονομία, θα αφορούν εργοδοτικές εισφορές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα δημοσιονομικά δεδομένα και η εφαρμογή του μέτρου προσδιορίζεται για το 2025. Οι σχετικές ανακοινώσεις από τον κ. Μητσοτάκη αναμένονται στη ΔΕΘ, καθώς μέχρι τότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία των δημοσίων οικονομικών και θα μπορεί να προσδιοριστεί το συνολικό κόστος του μέτρου.