Τη δική του εκτίμηση για τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015, κατέθεσε ο Γιάννης Δραγασάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του ΣΚΑΪ, ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαφώνησε με τη λέξη «αυταπάτη» που είχε χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας τα όρια της πολιτικής της «Πρώτη φορά Αριστεράς». Ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε αναφορά σε εν γνώσει δομική αντίφαση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι από μεθοδολογική άποψη η τότε κυβέρνηση είχε την ίδια αντίφαση που είχε και ο Λένιν το 1917.
Δραγασάκης: Εγώ βίωσα ότι είχαμε σχέδιο
«Προσωπικά δεν τη δέχομαι τη λέξη αυταπάτη. Εγώ βίωσα ότι είχαμε ένα σχέδιο. Ξέραμε από την αρχή τη δομική του αντίφαση. Είχα γράψει ότι τα όρια της πολιτικής μας είναι δύο, το εσωτερικό και το εξωτερικό όριο. Από μεθοδολογική άποψη είχαμε την ίδια αντίφαση που είχε και ο Λένιν το 17. Ξεκίνησε να κάνει μια παγκόσμια επανάσταση και κατέληξε να γίνει επανάσταση μόνο στη χώρα του. Εμείς δεν ξεκινήσαμε επανάσταση, ξεκινήσαμε ένα εγχείρημα το οποίο απαιτούσε αλλαγές στην Ευρώπη, απαιτούσε συμμαχίες και άλλα παράλληλα εγχειρήματα. Αυτό δεν υπήρξε και έρχεσαι σε μια φάση και λες ‘και τώρα τί κάνω που είμαι μόνος;’. Αν σκεφτόμαστε έτσι πάντα, δεν θα κάνουμε τίποτα ποτέ. Βλέπεις μια δυνατότητα και λες ‘για να δω, μπορώ να την αξιοποιήσω τη δυνατότητα αυτή’;», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι ο συμβιβασμός δεν έγινε νωρίτερα επειδή «δεν επέτρεπαν τον διάλογο για τον συμβιβασμό» και πρόσθεσε ότι «δεν είχαμε συμμάχους» στις συνεδριάσεις του Eurogroup.
Δραγασάκης: Ψάξαμε λύσεις για τη ρευστότητα μέχρι και στο Ιράν
Αναφορικά με το δημοψήφισμα του 2015, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησε λύσεις για το πρόβλημα της ρευστότητας μέχρι και στο Ιράν προσθέτοντας ότι εντός του κόμματος υπήρχε ομάδα που ήθελε την έξοδο από το ευρώ. Εκτίμησε, πάντως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε, τελικά, μια συμφωνία καλύτερη από αυτήν που απερρίφθη στο δημοψήφισμα. «Η συμφωνία που μπήκε στο δημοψήφισμα είχε 20 δις. περισσότερη λιτότητα από τη συμφωνία που υλοποιήσαμε. Η συμφωνία που μπήκε σε δημοψήφισμα δεν είχε χρηματοδότηση δεν είχε πρόγραμμα χρηματοδοτικό μακράς διάρκειας. Μας έλεγαν ως τότε, ότι ανά τρίμηνο θα ερχόμαστε για επιθεώρηση, αν είστε καλά παιδιά, θα παίρνετε».
Σημειώσε, πάντως, ότι αν στο δημοψήφισμα επικρατούσε το «ΝΑΙ», ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφευγε από την κυβέρνηση: «Ο Τσίπρας είχε πει ότι αν χάσουμε το δημοψήφισμα, εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Εγώ εκτιμώ ότι αυτή δήλωση σημαίνει ότι θα φεύγαμε».
Θετικά βήματα για την ανάπτυξη από τον Άδωνι Γεωργιάδη
Σε ό,τι αφορά τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι στα ελληντουρκικά χρειάζεται σταθερή στρατηγική, ψύχραιμη αντιμετώπιση και «να μην είμαστε δεδομένοι σε κανέναν» και εκτίμησε ότι λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελλάδα έχει ένα κύρος ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι γίνονται θετικά βήματα από τον Άδωνι Γεωργιάδη στον τομέα της ανάπτυξης. «Επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική είναι ο χώρος των παραδόξων. Διότι και εγώ όταν άκουσα ποιος θα είναι υπουργός που θα με διαδεχθεί, ειλικρινά μου γεννήθηκαν σκέψεις. Εξήγησα και στον κ. Γεωργιάδη και στον κ. Τσακίρη ότι ότι υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που δεν είναι κομματικού χαρακτήρα. Είναι η δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας, είναι το να έχουμε πολυετή προγράμματα επενδύσεων, οι μικροπιστώσεις, οπότε αν θέλετε κάντε κάποιες προσθήκες κλπ οπότε φέρτε τα να τα ψηφίσουμε στη Βουλή, οπότε το θεωρώ θετικό παράδειγμα. Για τη πράξη δεν μπορώ να εγγυηθώ γιατί ένα νόμο τον ψηφίζεις και στη πράξη μπορεί να του δόσεις πολύ διαφορετικό περιεχόμενο Κρατάω όμως το θετικό», κατέληξε.