Η συνάντηση Χάρη Δούκα και Κώστα Ζαχαριάδη, οι οποίοι συμφώνησαν να συμμαχήσουν ενόψει β' γύρου δημοτικών εκλογών, με στόχο «να ηττηθεί» ο Κώστας Μπακογιάννης, έχει προκαλέσει συζητήσεις για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται.
Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήρθε δεύτερος και θα κονταροχτυπηθεί με τον νυν δήμαρχο Αθηναίων την ερχόμενη Κυριακή, επέλεξε να κάνει αποδεκτή την πρόταση του υποψήφιου με τον ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος ήρθε τρίτος, να συναντηθούν και να συμπήξουν συμμαχία με στόχο την ήττα Μπακογιάννη.
Μπορεί ο Χάρης Δούκας να μιλά για «αυτοδιοικητικού χαρακτήρα συνεργασία», ωστόσο είναι προφανές ότι αυτή παίρνει αυτομάτως και ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς μιλάμε για τον πρώτο δήμο της χώρας, πολλώ μάλλον όταν η συμμαχία Δούκα-Ζαχαριάδη εδράζεται σε έναν στόχο:
Το ζητούμενο είναι να ηττηθεί ο Μπακογιάννης, θέτοντας το «αντί-» σε πρώτο πλάνο, και όχι την Αθήνα. Με άλλα λόγια, η ετερόκλητη συμμαχία δείχνει να προτάσσει το αρνητικό έναντι του θετικού προσήμου, το κομματικό ορόσημο, αντί για προγραμματικές προτάσεις για τον Δήμο Αθηναίων -που είναι άλλωστε και το ζητούμενο για αυτοδιοικητικές εκλογές.
Γι' αυτό και πολλοί μιλούν ήδη για «πρόβα γάμου» στην κεντρική πολιτική σκηνή μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κρατά προσεκτική στάση, κάνοντας χειρισμούς αποφυγής συνειρμών πολιτικών συμπερασμάτων, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ο στόχος της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης ώστε να χάσει ο νυν δήμαρχος.
Από την άλλη, η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ποντάρει πολλά στον β' γύρο, θέλοντας να πάρει τη ρεβάνς για την τρίτη θέση στον Δήμο Αθηναίων αλλά και γενικότερα στον αυτοδιοικητικό χάρτη.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη ο Στέφανος Κασσελάκης, από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, περιέγραψε την αντι-Μπακογιάννη λογική: «Όλοι οι προοδευτικοί Αθηναίοι πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα κατά του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος, παρά τα πέντε χρόνια στην εξουσία, έχασε ποσοστά».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς όχι μόνο μίλησε για «στήριξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων και των δημοκρατικών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών», αλλά το πήγε και πιο πέρα: «Ήταν ένα πρώτο μήνυμα για την ανάγκη η χώρα μας να έχει μια νέα, μεγάλη προοδευτική παράταξη, που θα μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο».
Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να καλοβλέπει το άνοιγμα Κασσελάκη.
«Η αγωνία μας είναι στις επόμενες εκλογές να έχει έναν ισχυρό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία. Και αυτό δεν θα επιτευχθεί με σόου, αλλά με θέσεις, απόψεις και καθημερινό αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή» είχε απαντήσει το βράδυ των εκλογών, όταν είχε δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Ο ιδεατός -μετρήσιμος- στόχος για τον Ν. Ανδρουλάκη θα ήταν το ΠΑΣΟΚ να έρθει δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση με τη «βούλα» των εθνικών εκλογών σε τέσσερα χρόνια και ενδεχομένως τότε -υπό όρους κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ στην Κεντροαριστερά- να επέλθει η ώσμωση των δύο χώρων.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών δείχνουν να αποτυπώνουν την παγίωση των συσχετισμών των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου και την κυριαρχία της ΝΔ, χωρίς να διαφαίνεται τάση ανατροπής τους.
Εξ ου και στο παρασκήνιο, αλλά όχι και δημοσίως, δεν είναι λίγα τα στελέχη τόσο από ΠΑΣΟΚ όσο και από ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν ότι «για να αποκτήσει σοβαρό αντίπαλο ο Μητσοτάκης και η ΝΔ πρέπει νομοτελειακά να συνενωθούμε οι προοδευτικές δυνάμεις».
Εξάλλου, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης μιλά εδώ και καιρό, όπως και σήμερα το πρωί, για την προοπτική ενοποίησης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών αλλά και των επόμενων εθνικών εκλογών.