Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Τουρκίας στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην ακραία ρητορική της Άγκυρας. Η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά όπλα που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, πάντα όμως με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και χωρίς να ακολουθεί το παιχνίδι της έντασης που καλλιεργείται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν υπάρχει συναγερμός, αλλά ετοιμότητα» σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα που έχει στηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η ψήφιση από το τουρκικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, με πρόθεση να κατατεθεί άμεσα στα Ηνωμένα Έθνη, και οι χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις από τον εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προφανώς και δεν έμειναν αναπάντητα από ελληνικής πλευράς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ή, πολύ περισσότερο, ότι αυτή θα ξεφύγει από το πλαίσιο της διπλωματίας.
Στήριξη στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Ρωσία
Υπέρ των ελληνικών θέσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν ταχθεί όλοι οι ισχυροί παίκτες γεωπολιτικής σκακιέρας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, ενώ ήταν εμφανής η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα έχει δυνατούς και σωστούς συμμάχους και αυτό μας δίνει πρόσθετη δύναμη», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, στέλνοντας το μήνυμα ότι η διεθνής θέση της χώρας εγγυάται τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.
Η Λιβύη έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία
Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει ερευνητικό πλοίο στην Κρήτη
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τόνοι που χρησιμοποιούνται από την άλλη πλευρά είναι πολύ υψηλότεροι από τις πράξεις στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει και έχουν ως στόχο, κυρίως, να τεστάρουν τα αντανακλαστικά της Αθήνας.
Εν θερμώ κινήσεις από ελληνικής πλευράς δεν πρόκειται να υπάρξουν, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη με γνώση των σχεδιασμών που γίνονται, με την κυβέρνηση να στοχεύει σε προσεκτικές κινήσεις, ισχυροποιώντας την νομική βάση των επιχειρημάτων της. Ειδικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της επιστολής που ετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών για την αποδόμηση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, περιγράφοντας την ως νομικά άκυρη, που δεν παράγει αποτελέσματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Στην ουσία πρόκειται για έναν μαραθώνιο διπλωματικών κινήσεων που ξεκινά σήμερα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συζητήσει με τους ομολόγους του την υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και θα παρουσιάσει τα επιχειρήματα της Αθήνας. Στη συνέχεια το θέμα θα θέσει, όπως προανήγγειλε την Παρασκευή στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με στόχο να υπάρξει μια ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την ΕΕ.