Μεγάλη δημοσκόπηση της Real Polls δημοσιεύει σήμερα το Protagon, η οποία διεξήχθη την περίοδο 4-6 Φεβρουαρίου και στην οποία συμμετείχαν 1.617 άτομα με δικαίωμα ψήφου. Η έρευνα περιγράφει το ρευστό και παράλληλα ακανθώδες πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε ως χώρα το επόμενο διάστημα.
Απογοήτευση, αγανάκτηση, θυμός και φόβος κυριαρχούν στο εθνικό θυμικό, σύμφωνα με την έρευνα. Η ακρίβεια συνεχίζει να απασχολεί και να ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, αλλά η υπόθεση των Τεμπών αξιολογείται πλέον ως δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα. Παρατηρείται επίσης μεγάλη ανακατανομή δυνάμεων στα πολιτικά κόμματα: η μεν κυβέρνηση γνωρίζει φθορά, αν και η ΝΔ παραμένει μακράν πρώτο κόμμα, με 29% στην πρόθεση ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν μεγάλη πτώση, προς όφελος των λεγόμενων αντισυστημικών κομμάτων, όπως η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής δευτερευόντως, οι οποίοι αναδεικνύονται σε νέους «παίκτες», τουλάχιστον στην παρούσα πολιτική συγκυρία.
Συγκεκριμένα:
- ΝΔ 21,2%
- ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 11,2%
- Πλεύση Ελευθερίας 7,5%
- Φωνή Λογικής 7,2%
- ΚΚΕ 6,2%
- Ελληνική Λύση 5,2%
- ΣΥΡΙΖΑ 4,3%
- Κίνημα Δημοκρατίας 3,6%
- Νέα Αριστερά 2,4%
- ΜέΡΑ25 2,1%
- Νίκη 1,9%
![](/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/dimoskopisi-real-polls-fev-2025-prothesi.jpg?itok=u5mcHuFL)
Πρόβλεψη του αποτελέσματος
- ΝΔ 26,9%,
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13,8%
- Πλεύση Ελευθερίας 10,2%
- Φωνή Λογικής 9,8%
- ΚΚΕ 8,9%
- Ελληνική Λύση 8,5%
- ΣΥΡΙΖΑ 5,8%
- Κίνημα Δημοκρατίας 5,3%
![](/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/dimoskopisi-real-politikcs-fev-2025-pososta.jpg?itok=MtkMwqL7)
Ποια θέματα θεωρείται σημαντικά
Μετά την ακρίβεια (37,6%), η υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου 2023 έρχεται σε δεύτερη θέση (24,2%), ενώ έπεται το σύστημα υγείας (24%). Οι χαμηλοί μισθοί είναι τέταρτο πρόβλημα, η εγκληματικότητα πέμπτο και τα εθνικά θέματα έκτο.
![](/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/simantika-themata-dimoskopisi-real-polls-fev-2025.jpg?itok=OXfPa_a1)
Σε άλλο σχετικό ερώτημα, αν η κυβέρνηση κινείται πιο αποφασιστικά για τα Τέμπη μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια της 26ης Ιανουαρίου και πάλι η μεγάλη πλειοψηφία (57,3%) απαντά αρνητικά, εκφράζοντας τη δυσπιστία της. Ενα 39,4% των ερωτηθέντων πάντως, εκτιμά πως, λίγο ή πολύ, η κυβέρνηση δείχνει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το τελευταίο διάστημα.
Αρνητικά κρίνουν οι πολίτες και την συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, τρεις μέρες μετά τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, ο Πρωθυπουργός, στον Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ. Οι αρνητικές απαντήσεις για την τηλεοπτική παρουσία του κ. Μητσοτάκη μετρήθηκαν συνολικά στο 67,2%. Μόλις 24,2% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά.
Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ
Στο ερώτημα με ποιον πρόεδρο το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να απειλήσει τη ΝΔ και να ξαναγίνει κυβέρνηση, οι απαντήσεις είναι:
- Παύλος Γερουλάνος 20,8%
- Άννα Διαμαντοπούλου 14,7%
- Ευάγγελος Βενιζέλος 10,1%
- Χάρης Δούκας 9,4%
- Νίκος Ανδρουλάκης 5,5%
![](/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/karta-dimoskopisi-real-polls-fev-2025-pasok.jpg?itok=FOwdbJMb)
Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση στο Protagon.gr