Ανάκαμψη καταγράφει η ΝΔ, ενώ σταθερό παραμένει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνει νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Στη δεύτερη δημοσκόπηση μετά τα Τέμπη, η μέτρηση της Pulse δίνει προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα, το οποίο έχει διαφορά 5,5 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου, φτάνοντας στο 35%.
Επίσης, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το ποσοστό της στην παράσταση νίκης.
Καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με διαφορά 11 μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα. Τον Κ. Μητσοτάκη θέλει πρωθυπουργό την επομένη των εκλογών το 36%, ενώ ο «άγνωστος Χ» πρωθυπουργός Ανδρουλάκη συγκεντρώνει μόλις 11%.
Επιπλέον, στην προβολή σεναρίων με βάση εξακομματική και επτακομματική Βουλή δεν προκύπτει πλειοψηφία κυβέρνησης «ηττημένων» ακόμη και με τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, με τη Σία Κοσιώνη, η ΝΔ καταγράφει άνοδο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερός στο ποσοστό που είχε καταγραφεί και στην προηγούμενη δημοσκόπηση.
Έτσι, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα (με αναγωγή επί των εγκύρων) φθάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 4 μονάδων στα μέσα Μαρτίου, με τη ΝΔ να παίρνει 31% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ (από 30% και 26%, αντίστοιχα).
Η εκτίμηση ψήφου ανεβάζει τη ΝΔ στο 35%, έναντι 29,5% του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά 5,5 ποσοστιαίων μονάδων.
Pulse: Εκτίμηση ψήφου
Pulse: Πρόθεση ψήφου με αναγωγή
Ως προς την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά ανέρχεται στο 5%, καθώς η ΝΔ βρίσκεται στο 31% και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%.
Pulse: Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά για το κυβερνών κόμμα είναι στο 4,5%, καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει 29,5% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Στο 9,5% είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στο 5,5% το ΚΚΕ και από 3,5% παίρνουν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Η λεγόμενη γκρίζα ζώνη (αναποφάσιστοι, λευκό, αποχή, άκυρο) κινείται στο 16,5%.
Pulse: Τα σενάρια κατανομής των εδρών
Σύμφωνα με τη μέτρηση, με εξακομματική Βουλή, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου (με απλή αναλογική) η ΝΔ συγκεντρώνει 115 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 97, το ΠΑΣΟΚ 37, το ΚΚΕ 21, το ΜέΡΑ 25 και η Ελληνική Λύση από 15 έδρες.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο και τα πολιτικά δεδομένα, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλειοψηφία κυβέρνησης ηττημένων (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), καθώς ακόμη και με τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 φτάνουν τις 149 έδρες.
Για την ιστορία, σημειώνεται ότι κυβέρνηση πλειοψηφίας θα μπορούσαν δυνητικά να σχηματίσουν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ (πρώτο και τρίτο κόμμα) καθώς συγκεντρώνουν μαζί 152 έδρες.
Στο δεύτερο σενάριο, με επτακομματική Βουλή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το κόμμα Κασιδιάρη (εφόσον πάρει «πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο), οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 110, ΣΥΡΙΖΑ 93, ΠΑΣΟΚ 36, ΚΚΕ 20, ΜέΡΑ25 14, Ελληνική Λύση 14, Ελληνες 13.
Και σε αυτή την περίπτωση, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 δεν συγκεντρώνουν τη «δεδηλωμένη», καθώς θα διαθέτουν 143 βουλευτές. Σημειώνεται ότι με αυτό το σενάριο, τα κουκιά δεν βγαίνουν ούτε με σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μόνο, καθώς αθροίζουν συνολικά 146 έδρες.
Pulse: Η ΝΔ αυξάνει το ποσοστό της στην παράσταση νίκης
Στην παράσταση νίκης, το ποσοστό της κυβέρνησης έχει αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, καθώς φτάνει στο 52%, έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον Μητσοτάκη θέλει πρωθυπουργό το 36% -Στο 11% ο «άγνωστος Χ» Ανδρουλάκη
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα για το ποιον θα ήταν καλύτερο να έχει η χώρα για πρωθυπουργό μετά τις εκλογές.
Το 36% δηλώνει ότι θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διατηρεί προβάδισμα 9 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 25%. Η πρόταση για τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό του Ανδρουλάκη συγκεντρώνει 11%, ενώ «κανένας» απαντά το 24%.
Οσον αφορά τις κομματικές προτιμήσεις, οι ψηφοφόροι της δεξιάς και κεντροδεξιάς είναι υπέρ Μητσοτάκη οι επτά στους 10, ενώ οριακά πάνω από τους μισούς είναι υπέρ Τσίπρα από την αριστερά.
Στο ερώτημα «αν στις ερχόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία, τι θα ήταν προτιμότερο», το 36% θέλει «προσπάθεια συνεργασίας, αλλιώς, αν δεν αποδώσει, νέες εκλογές, ενώ επίσης ένας στους τρεις (33%) θεωρεί πως καλύτερη λύση είναι άμεσα μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Στο ερώτημα για συνεργασίες και αυτοδυναμίες, το 38% τάσσεται υπέρ της αυτοδύναμης ΝΔ ή συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 30% θέλει αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ ή συνεργασία με κορμό ΣΥΡΙΖΑ.
Μοιρασμένα ποσοστά στο ίδιο ερώτημα εμφανίζονται στις ηλικίες 17-29 ετών. Αντίθετα, υπέρ της αυτοδύναμης ΝΔ είναι συντριπτικά οι άνω των 60 ετών
Στο ερώτημα πόσο σημαντικό κριτήριο στην επιλογή του κόμματος στην ψήφο είναι... », το 88% απαντά κυρίως η κοινωνική πολιτική, η Υγεία και η Παιδεία, το 86% δίνει έμφαση σε ακρίβεια/οικονομία, το 84% στην ασφάλεια και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Τα αντίστοιχα ποσοστά των αναποφάσιστων κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.
Αντίστοιχα περίπου είναι τα ποσοστά και στις μικρές ηλικίες, 17-29 ετών.
Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, σε μορφή PDF