Προβάδισμα 11 μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse, ενώ το 66% των πολιτών επιθυμεί την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με κοινό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έχει προβάδισμα 10%, με 33% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί με 9,5% το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Στο 7% ανέρχεται η ψήφος σε άλλα κόμματα, ενώ λευκό και άκυρο (γκρίζα ζώνη) είναι στο 9%.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, το προβάδισμα της ΝΔ είναι 11 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (35% - 24%, αντίστοιχα), το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 10%, το ΚΚΕ στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 4% και το ΜέΡΑ25 στο 3%. Οι αναποφάσιστοι μειώνονται στο 9,5% και άλλο κόμμα επιλέγει το 7,5%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει μακράν ο καταλληλότερος πρωθυπουργός στη συνείδηση των ψηφοφόρων με 40%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας πέφτει στο 24%. Κανέναν από τους δύο απαντά το 32%.
Στο κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού, στην ερώτηση «αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα σε εκείνους που εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση, τα μέσα μεταφοράς κ.λπ.», το 52% του δείγματος απαντά «σίγουρα ναι» και το 14% «μάλλον ναι», έναντι 49% και 16% που ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά στην προηγούμενη έρευνα, που διεξήχθη το διάστημα 5-7 Ιουλίου.
Αντίθετα, κατά της υποχρεωτικότητας είναι το 20% των ερωτηθέντων, με το 14% να αποκρίνεται «σίγουρα όχι» και το 6% «μάλλον όχι», ενώ ένα ποσοστό 14% δήλωσε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ποσοστό 78%, ακολουθούν οι ασχολούμενοι με τα οικιακά με 65%, οι επιχειρηματίες με 62%, οι άνεργοι και ο ιδιωτικός τομέας με 59%, ενώ λίγο χαμηλότερο είναι το ποσοστό (57%) στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Σε επίπεδο εκλογικής συμπεριφοράς, «ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό λένε σε ποσοστό 83% οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής, ακολουθούμενοι από εκείνους της ΝΔ με 77%, του ΣΥΡΙΖΑ με 63% κι έπονται του ΚΚΕ με 59%, του ΜέΡΑ25 με 53% και της Ελληνικής Λύσης με 49%.
Παράλληλα, θετικοί στην εφαρμογή επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους εμφανίζονται περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, με το 44% του δείγματος να απαντά «σίγουρα ναι» και το 12% «μάλλον ναι», το 30% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά (18% λέει «σίγουρα όχι» και το 12% «μάλλον όχι»), ενώ το 14% δεν παίρνει θέση (δεν γνωρίζει/δεν απαντά).
Ανά ηλικιακή ομάδα, αυτοί που «ψηφίζουν» υπέρ νέων περιοριστικών μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό είναι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.
Αναλυτικά, το 72% των ερωτηθέντων άνω των 60 ετών ζητεί επιπλέον μέτρα σε ποσοστό 72%, ακολουθεί η ομάδα 45-59 ετών με 57%, ενώ το ποσοστό στους 30-44 ετών και στους 17-19 ετών διαμορφωνόταν στο 48% και στο 40%, αντίστοιχα.
Ως προς την κομματική τους ταυτότητα, για μια ακόμα φορά οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. τάσσονται υπέρ της λήψης νέων περιοριστικών μέτρων σε ποσοστό 77% και έπονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 73%.
Από την άλλη, διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων, με μόλις το 46% όσων στηρίζουν την Ελληνική Λύση να διάκεινται θετικά στο σενάριο εφαρμογής επιπλέον μέτρων, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, με 45%, 44% και 43%, αντίστοιχα.
Το 48% των αρνητών δεν αλλάζει γνώμη
Ταυτόχρονα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των «αρνητών» του εμβολίου, καθώς το 48% από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί δηλώνει ότι τίποτα δεν θα του αλλάξει τη γνώμη.
Ερωτηθέντες ποιος τρόπος ενδεχομένως να τους πείσει να εμβολιαστούν, το 25% απαντά ότι ίσως πειστούν με περισσότερη ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες, ένα ποσοστό 3% λέει ότι ίσως το κάνουν αν το προτείνουν ιστοσελίδες και μέσα που εμπιστεύονται και ένα 3% δηλώνει ότι μπορεί να πειστεί με τη λήψη περισσότερων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.
Αντίστοιχα, ένα ποσοστό 2% απαντά ότι ενδεχομένως να εμβολιαστεί αν επιδεινωθούν οι δείκτες της επιδημίας ή το προτείνουν συγγενείς και φίλοι που εμπιστεύονται ή το συστήσουν άνθρωποι της θρησκείας, ενώ το 1% αναφέρει ότι ίσως κάνει το εμβόλιο αν γίνει υποχρεωτικό στην εργασία του.
Τέλος, αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν πρώην αρνητές του εμβολίου να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, το 38% του δείγματος δηλώνει ότι ενημερώθηκε από γιατρούς και επιστήμονες, το 24% το αποδίδει στην επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών, το 19% στην ανησυχία για την υγεία τη δική του ή της οικογένειάς του, ενώ το 12% αναφέρει ότι εμβολιάστηκε λόγω της υποχρεωτικότητας στην εργασία του και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τους ανεμβολίαστους (6% και 6%, αντίστοιχα).
Αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης σε μορφή PDF
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Το δείγμα αφορούσε 4.012 ενηλίκους με δικαίωμα ψήφου και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-25 Νοεμβρίου 2021.