Διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.
Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα», δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά του και με βάση την εκτίμηση ψήφου μπορεί να διεκδικήσει σε δεύτερες κάλπες την αυτοδυναμία.
Η δημοσκόπηση της Metron έχει μεγάλη σημασία, καθώς το δείγμα, 2.105 άτομα, είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες έρευνες και έχει «πιάσει» και το debate.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μέσα σε μία εβδομάδα από τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, πάλι για το Mega, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου φτάνει το 31,1%, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 1,8 μονάδες (στο 29,3% προηγουμένως).
Όπως αποτυπώνεται στο γράφημα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,1%, με τη μεταξύ τους διαφορά να είναι 7%. Το ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 8,9%, το ΚΚΕ στο 6,3%, το ΜέΡΑ25 3,8%, ενώ κάτω από το 3% βρίσκεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που φτάνει το 2,8%. Η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 2,1%, ενώ πάνω από το 1% βρίσκονται «Εθνική Δημιουργία» και «Νίκη». Στο 9,4% εκτιμάται η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Στο 8,2% η διαφορά υπέρ της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου
Σε σχέση με την εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 28%, μια διαφορά άνω των 8 μονάδων δηλαδή, ενώ, σε σχέση με τις έδρες, η ΝΔ εκτιμάται πως εξασφαλίζει 121 και ο ΣΥΡΙΖΑ 94.
Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 7,4%, στο 4,4% είναι το ΜέΡΑ 25, η Ελληνική Λύση μπαίνει στη Βουλή με 3,3%, ενώ στο 2,5% βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας και στο 1,3% η Εθνική Δημιουργία και η Νίκη.
Εκτίμηση ψήφου
Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει τη σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας είναι η παράσταση νίκης. Βρίσκεται στο 70%, έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ και 2% του ΠΑΣΟΚ.
Συντριπτική η διαφορά υπέρ Μητσοτάκη για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 22%.
Στην ερώτηση για το αν η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, προς τη λάθος λέει το 54% και προς τη σωστή το 39%.
Στην ερώτηση για το ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το 33% λέει η ακρίβεια, ακολουθεί η οικονομία με 27%, η ανεργία με 7%, η διαφθορά 4% και η ανασφάλεια/ανεπάρκεια κυβέρνησης 4%.
Οι αναποφάσιστοι και αυτοί που ψηφίζουν άλλο κόμμα
Ενδιαφέρον είναι το εύρημα για τις απαντήσεις όσων λένε ότι θα ψηφίσουν κάποιο «άλλο κόμμα». Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν επιλέξει τι θα ψηφίσουν κι έτσι το ποσοστό πέφτει μέσα σε μία εβδομάδα, από 8,5%, σχεδόν στο μισό και στο 4,8%.
Δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 2,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος υποχωρεί στο 9,4%.
Συνολικά, άκυρο-λευκό, δεν θα ψηφίσουν και αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 14%, σημαντικά χαμηλότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση, που ήταν πάνω από 17%.
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές και στο ερώτημα «αν θα πάτε να ψηφίσετε ή όχι», «σίγουρα ναι» απαντά το 82% και «μάλλον ναι» απαντά το 11%, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των εκλογέων για να πάνε να ψηφίσουν.
Μεγάλο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον και για το αποτέλεσμα των εκλογών, με πάνω από 8 στους 10 να δηλώνουν πως ενδιαφέρονται «πολύ» ή «αρκετά» για το τι θα «βγάλει» η κάλπη.
Η αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης
Οι ερωτώμενοι απάντησαν πώς αξιολογούν το έργο της κυβέρνησης, αλλά εξέφρασαν την άποψή τους και για την αξιωματική αντιπολίτευση. «Θετικά» αποτιμά την κυβέρνηση το 38% και «αρνητικά» το 54%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 21% και 73%.
Οι συσπειρώσεις και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων
Στη ΝΔ η συσπείρωση βρίσκεται στο 71,1%, από 70,9% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με 10,7% να μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και 5,2% να φεύγει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλά, στο 62,1%.
Το ΠΑΣΟΚ επίσης παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση, στο 56,9%, με τους περισσότερους ψηφοφόρους να έρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ (6,6%) και 4,7% από τη ΝΔ.
Σχετικά με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων, οι περισσότεροι προέρχονται από τη ΝΔ (16%) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 7%.
Διχασμένοι οι πολίτες ανάμεσα σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας
Στο ερώτημα αν θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας, οι πολίτες φαίνεται πως είναι διχασμένοι. Το 50% είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 47% υπέρ των συνεργασιών.
Ανά πολιτική τοποθέτηση, όσοι είναι κεντροδεξιοί «ψηφίζουν» αυτοδυναμία σε ποσοστό 76% και όσοι είναι δεξιοί σε ποσοστό 72%.
Οσοι είναι αριστεροί ή κεντροαριστεροί θέλουν συνεργασίες σε ποσοστό 65%.
Η προτίμηση σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας ανάλογα με την κομματική προτίμηση των ερωτηθέντων