Ευρύ προβάδισμα για την Έφη Αχτσιόγλου στην κούρσα για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα αποτελέσματα έρευνας της Interview για την politic.gr.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, στην οποία όμως δεν εμφανίζεται η νέα υποψηφιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή του 35χρονου εφοπλιστή Στέφανου Κασσελάκη, η πρώην υπουργός Εργασίας προηγείται των Ευκλείδη Τσακάλώτου, Νίκου Παππά και Στέφανου Τζουμάκα.
Στο 30,7% το ποσοστό της Αχτσιόγλου -Δεύτερος ο Τσακαλώτος με 13,6%
Ειδικότερα, στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίσετε για νέο πρόεδρο» η Έφη Αχτσιόγλου είναι πρώτη με ποσοστό 30,7%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεύτερος με 13,6%, ενώ ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας είναι στην τρίτη θέση με ποσοστό 11,1%.
Οι αναποφάσιστοι είναι στο 14,3% και αυτοί που δεν θα ψηφίσουν είναι στο 19,2%.
Υπενθυμίζεται ότι το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί στις 2 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά τις υποψηφιότητες για την προεδρία. Μέχρι τότε είναι ανοιχτή η λίστα, η οποία μπορεί να διευρυνθεί πέραν των τεσσάρων υποψηφίων.
Σύμφωνα με πηγές, ο Στέφανος Κασσελάκης θα ανακοινώσει σήμερα την υποψηφιότητά του με βίντεο τεσσάρων λεπτών, το οποίο θα ανέβει social media. Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη έχει φέρει αναταραχή στα εσωτερικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η δυναμική που έχει αναπτύξει είναι πολύ μεγάλη. Πέρα από τον Στ. Κασσελάκη, ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει αφήσει να αιωρείται το ενδεχόμενο συμμετοχής του, δηλώνοντας ότι «ως τότε μπορεί οποιοσδήποτε να υποβάλει υποψηφιότητα και να την καταθέσει στα αρμόδια όργανα του κόμματος». Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έχει διασαφηνίσει ότι «δεν σκέφτεται μια προσωπική εμπλοκή».
Όσον αφορά την έρευνα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η καρτέλα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα οποία η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου επιδεικνύει δυναμική με ποσοστά τα οποία διατηρούν σημαντική απόσταση ασφαλείας έναντι των τριών ανδρών. Μεταξύ των Ε. Αχτσιόγλου, Ε. Τσακαλώτου, Ν. Παππά, και Στ. Τζουμάκα, η γυναικεία υποψηφιότητα είναι αυτή που θα μπορέσει να κερδίσει τη ΝΔ και να κρατήσει τα ηνία της χώρας ως πρωθυπουργός. Επιπλέον, η Έφη Αχτσιόγλου είναι η πιο ικανή να «ενώσει» το κόμμα, να φέρει ψηφοφόρους και από άλλους χώρους και να κάνει το κόμμα πιο κεντροαριστερό. Αντίθετα, η υποψηφιότητα του Ε. Τσακαλώτου είναι αυτή που θα κάνει το κόμμα πιο αριστερό.
«Ουδέτερος» πρέπει να παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λειτουργούσε σαν «ενωτική δύναμη» για πολλούς μέσα στο κόμμα, πρέπει να παραμείνει ουδέτερος και να μη διατυπώσει δημόσια την άποψή του, κρίνουν τόσο οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι με την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου έχει συστρατευθεί ένα ευρύτερο τμήμα της νεότερης αλλά και της παλαιότερης γενιάς, ενώ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ακολουθούν κυρίως στελέχη της «Ομπρέλας». Αντίθετα, ο Στέφανος Τζουμάκας έχει δηλώσει ότι «δεν έχουν καμία ουσία οι φράξιες, οι ομαδοποιήσεις και οι συσχετισμοί όσον αφορά την πολιτική κατεύθυνση της χώρας». Με την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά έχουν συνταχθεί στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, η Ρένα Δούρου, ο Παύλος Πολάκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Οι ψηφοφόροι βλέπουν το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση
Το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδειχθεί στη δύναμη που θα είναι κυρίαρχη στο προοδευτικό πεδίο και θα ασκεί σοβαρή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά και την κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν πως, αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, το ΠΑΣΟΚ θα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση (40,3%) και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα, μετά το ΠΑΣΟΚ.
Νέα πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές
Την πτωτική πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει και η καρτέλα που αφορά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία το 62,8% θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πάει χειρότερα σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές. Αντίθετα, το 23,7% πιστεύει ότι θα τα πάει το ίδιο, και το 9,8% καλύτερα.
Τέλος, μεγάλο στοίχημα στη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού αποτελεί η συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος, κάτι που προβληματίζει την Κουμουνδούρου, καθώς είναι διάχυτη η απογοήτευση. Μόνο το 10,6% των ερωτηθέντων της έρευνας απάντησε ότι η συμμετοχή για την ανάδειξη του νέου προέδρου θα είναι ίδια με αυτήν του 2022, όταν εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας με συμμετοχή 140.000 μελών και φίλων. Το 68,3% πιστεύει πως η συμμετοχή θα είναι μικρότερη.