Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO για τα «Παραπολιτικά» δείχνουν άνετη επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενδεχομένως με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που είχε κερδίσει στις κάλπες του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης για τα «Παραπολιτικά», σε μεγάλο βαθμό η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ οφείλεται και στην αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταστούν για την πλειονότητα της κοινής γνώμης ισότιμοι και αξιόπιστοι διεκδικητές της εξουσίας.
Η ΝΔ πάντως στην εκτίμηση ψήφου έχει 22 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διψήφια ποσοστά καταγράφονται στην εκτίµηση ψήφου για το ΚΚΕ.
Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές
ΝΔ: 36,4%
ΠΑΣΟΚ: 14,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%
ΚΚΕ: 10,7%
Σπαρτιάτες: 2,2%
Ελληνική Λύση: 8,2%
Νίκη: 3,4%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,4%
ΜέΡΑ25: 2,7%
Νέα Αριστερά: 2,9%
Άλλο: 3,2%
Πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές
ΝΔ: 28,6%
ΠΑΣΟΚ: 11,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 10,6%
ΚΚΕ: 8,4%
Σπαρτιάτες: 1,7%
Ελληνική Λύση: 6,4%
Νίκη: 2,7%
Πλεύση Ελευθερίας: 1,9%
ΜέΡΑ25: 2,1%
Νέα Αριστερά: 2,3%
Άλλο: 2,5%
Λευκό - Άκυρο: 1,6%
Δεν θα ψηφίσω: 2,4%
Αναποφάσιστοι: 17,5%
Σταθερά δημοφιλέστερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη παραµένει αδιαµφισβήτητη, παρά τη µικρή κάµψη, και σε µεγάλη απόσταση από όλα τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Κουτσούµπας συνεχίζει να είναι στη δεύτερη θέση του πίνακα δηµοφιλίας, ενώ κάµψη καταγράφονται στα ποσοστά αποδοχής του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν έχει καταφέρει ακόµα να κεφαλαιοποιήσει την αδυναµία του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και να εδραιωθεί ως ο βασικός αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη.
Τα συμπεράσματα μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά τα απόνερα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το 30,4% του συνόλου των ερωτηθέντων στην έρευνα θεωρεί ότι όλα όσα έγιναν στο Συνέδριο ενίσχυσαν τη θέση του κ. Κασσελάκη, έναντι 55,9% που θεωρεί ότι ο σηµερινός πρόεδρος βγήκε αποδυναµωµένος.
Η παρέµβαση του τέως προέδρου Αλέξη Τσίπρα αντιµετωπίζεται αρνητικά από το 69,1% του συνόλου, ενώ εντός του ΣΥΡΙΖΑ η άποψη µεταξύ των δύο υπο-οµάδων είναι σχετικά ταυτόσηµη, µε το ένα τρίτο να θεωρεί θετική την παρέµβασή του και το 60% περίπου αρνητική.