Η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου (11.00 π.μ.) -η τελευταία πριν τις εκλογές του Μαΐου- αποτελείται κυρίως από ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που αφορούν τη λειτουργία του Δημοσίου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την καταπολέμηση των παθογενειών και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδέχεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει σήμερα την ημερομηνία των εκλογών, για τις 21 ή 28 Μαΐου.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ως μία από τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, την αναβάθμιση της κεντρικής διοίκησης, αλλά και να αναφερθεί στις αλλαγές που απαιτούνται για να διορθωθούν «τα κακώς κείμενα, του πώς λειτουργούν νησίδες του κρατικού μηχανισμού στην πατρίδα μας».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, θα παρουσιάσει τις ρυθμίσεις για τον καθορισμό των αρμόδιων Υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων και τις δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, ενώ θα ενημερώσει για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Πρόκειται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για δύο μεγάλες, κεντρικές αλλαγές μέσω των οποίων αναβαθμίζεται ουσιαστικά το Δημόσιο.
Ενιαίο μισθολόγιο
Το ενιαίο μισθολόγιο θα συνοδεύεται πλέον με αυστηρούς κανόνες αξιολόγησης για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Πρόθεση είναι να γίνει πράξη για πρώτη φορά η πρόβλεψη του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα η οποία προβλέπει ότι όταν διορίζεσαι, για δύο χρόνια είσαι δόκιμος, και μονιμοποιείσαι μετά την πάροδο της διετίας, έπειτα από αξιολόγηση. Για πρώτη φορά, όμως, καθιερώνεται και η επιβράβευση των υπαλλήλων με πριμ παραγωγικότητας όταν επιτυγχάνονται συγκεκριμένοι στόχοι που θα τίθενται από τη διοίκηση. Η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε ήδη και θα επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο στη συνέχεια. Επίσης, θα υπάρχουν προγράμματα επανεκπαίδευσης.
Διαρθρωτικές αλλαγές στο ΑΣΕΠ
Διαρθρωτικές είναι και οι αλλαγές στο ΑΣΕΠ, όπου οι διορισμοί θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, ώστε να μην καθυστερούν δημιουργώντας προβλήματα στη στελέχωση Υπηρεσιών και στη λειτουργία του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, θα αξιολογούνται οι γνώσεις και οι δεξιότητες ώστε στις κατάλληλες θέσεις να βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα μπορούν να αποδώσουν καλύτερα ως προς τις υπηρεσίες προς τον πολίτη.
Ορισμένες από τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στο κράτος ο κ. Μητσοτάκης περνούν μέσα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα περιλαμβάνονται στις προτάσεις που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα, έχοντας στόχο η συζήτησή τους να ξεκινήσει στην επόμενη Βουλή.