Ηλεκτρονικό δημοψήφισμα πραγματοποίησε το ΚΙΝΑΛ αναφορικά με το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.
Το Κίνημα Αλλαγής έθεσε στους φίλους και εγγεγραμμένους στο κόμμα τέσσερα ερωτήματα αναφορικά με το θέμα και όπως φαίνεται από τις απαντήσεις, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ τάσσονται συντριπτικά υπέρ της ψήφου των αποδήμων.
Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν θα πρέπει να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ απαντούν ΝΑΙ, σε ποσοστό 89,49%. Ιδιαίτερα θετικοί εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ και στο θέμα της επιστολικής ψήφου, καθώς στηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε ποσοστό 75%.
Τέλος, είναι ενδιαφέρον πως οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται θετικοί και στο ενδεχόμενο να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό εθνικό αποτέλεσμα, σε ποσοστό 84,38%.
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού δημοψήφισματος
Ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη 15/10, το πρώτο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα του Κινήματος Αλλαγής.
Αποτελέσματα:
Ερώτηση 1:
Συμφωνείτε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια, στη χώρα διαμονής τους;
- ΝΑΙ - 89.49%
- ΟΧΙ - 10,41%
Συμφωνείτε η συμμετοχή των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, στις εκλογικές διαδικασίες, να εκφράζεται με επιστολική ψήφο;
- ΝΑΙ - 75.08%
- ΟΧΙ - 24.92%
Συμφωνείτε η ψήφος των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού να προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα;
- ΝΑΙ - 84.38%
- ΟΧΙ - 15.62%
Συμφωνείτε με την κατοχύρωση διακριτής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης που θα αναδεικνύεται από τη συμμετοχή των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία;
- ΝΑΙ - 64.53%
- ΟΧΙ - 35.47%
- ,
Αναβολή της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων στη Βουλή
Το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ζήτησε να μιλήσει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και τόνισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι η συζήτηση του άρθρου 54, που αναφέρεται και στους απόδημους Έλληνες να πάει στο τέλος της αναθεωρητικής διαδικασίας προκειμένου μέχρι τότε να έχει υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση με τα κόμματα για το θέμα της ψήφου των αποδήμων.