Γεωργιάδης: Μεγάλη πρόκληση το δημογραφικό -Η κυβέρνηση μελετά περισσότερα κίνητρα για νέες γυναίκες και ζευγάρια - iefimerida.gr

Γεωργιάδης: Μεγάλη πρόκληση το δημογραφικό -Η κυβέρνηση μελετά περισσότερα κίνητρα για νέες γυναίκες και ζευγάρια

O Άδωνις Γεωργιάδης στο The Economist Impact για το δημογραφικό
O Άδωνις Γεωργιάδης στο The Economist Impact για το δημογραφικό / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η δημογραφική πρόκληση είναι η μεγαλύτερη που έχω συναντήσει και στα τρία υπουργεία που έχω βρεθεί» τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην εισαγωγική ομιλία του στο τρίτο συνέδριο για την υπογεννητικότητα, που οργανώνει στην Αθήνα ο Economist.

«Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με την υπογεννητικότητα. Στο υπουργείο Εργασίας, το δημογραφικό ήταν εφιάλτης, καθώς έχουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που δεν μπορούν να συμβάλουν στην οικονομία και λιγότερους που θα πρέπει να εργάζονται σκληρά για να απολαμβάνουν οι πολλοί» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις από το υπουργείο Εργασίας τα επόμενα χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας από τη θέση του υπουργού Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πλέον τα κόστη για την υγεία, για τον πληθυσμό που γηράσκει, είναι αυξημένα και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείς να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν θα τους βοηθήσεις με τις νεότερες θεραπείες και δεν θα τους θεραπεύσεις».

Ο ίδιος είπε ότι δεν θέλει να είναι προφήτης, αλλά προτιμά να παραμείνει αισιόδοξος, ελπίζοντας πως το επίπεδο ζωής θα ανέβει τα επόμενα χρόνια στις περισσότερες χώρες, χάρη και στην τεχνητή νοημοσύνη. Όπως ανέφερε, «το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό και μπορεί να βελτιωθεί όταν οι οικονομίες των χωρών πάνε καλά και οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση».

Μιλώντας προσωπικά και για την οικογένειά του, είπε ότι έχει δύο γιους και έναν καλό -πάνω από τον μέσο όρο- μισθό. «Αν θα έπρεπε να αποφασίσω αν θα έχω περισσότερα παιδιά, θα έλεγα όχι, γιατί δεν θα μπορούσα να πληρώσω τα σχολεία και ένα πανεπιστήμιο για να τους προσφέρω το καλύτερο για τη μόρφωσή τους. Σκεφτείτε αν αυτό συμβαίνει σε μένα, που έχω ένα καλό εισόδημα, πώς σκέφτονται οι άνθρωποι που είναι σε χειρότερη κατάσταση από μένα».

Ο Α. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση έφτιαξε υπουργείο Οικογένειας και μελετά περισσότερα και σοβαρά κίνητρα για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια γενικότερα. Μιλώντας για την ιδέα της μετανάστευσης προκειμένου να αυξηθούν οι γεννήσεις, είπε ότι αυτό «θα πρέπει να έχει τη συνολική αποδοχή από το μεγάλο μέρος της κοινωνίας, διαφορετικά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, που δεν είναι μόνο πολιτικά αλλά θα είναι και κοινωνικά και οικονομικά στο τέλος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν έχω τη λύση», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, «και περιμένω να ακούσω πολλά από εσάς σ’ αυτό το πολύ ενδιαφέρον συνέδριο».

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μετανάστευση είναι χρήσιμη για την οικονομία, αλλά αν δεν λάβουμε υπόψη μας τις επιθυμίες των πολιτών και της κοινωνίας ο λαϊκισμός θα επιστρέψει. «Όμως ποια μετανάστευση» διερωτήθηκε, και πρόσθεσε: «Αυτή που θα έχει συγκεκριμένους κανόνες, θα σέβεται τη φωνή των πολιτών κάθε χώρας και δεν θα αντιμετωπίζει τους μετανάστες μόνο ως εργαζόμενους αλλά και ως ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ για να χτίσουν μια καλύτερη ζωή».

Ο υπουργός Υγείας κατέληξε λέγοντας πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ στήριξαν στο παρελθόν τις τρίτεκνες οικογένειες και μάλιστα σε περιόδους δύσκολες για την οικονομία της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ