Απάντηση στην πρόταση του εισαγγελέα για καταδίκη του Γιάννου Παπαντωνίου, για μίζες στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών του ΠΝ, έδωσε ο πληρεξούσιος
δικηγόρος του πρώην υπουργού, Μιχάλης Δημητρακοπούλος.
Όπως δήλωσε, ο κ. Δημητρακόπουλος οι 6 φρεγάτες, μέχρι σήμερα φυλάττουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας καθώς μία καινούργια φρεγάτα αναμένεται το 2026. Προσθέτει δε ότι, σύμφωνα με το σκεπτικό του εισαγγελέα, ο κ. Παπαντωνίου θα έπρεπε «να ακυρώσει την αποφαση του κορυφαίου κυβερνητικου οργάνου του ΚΥΣΕΑ για εκσυχρονισμό των 6 φρεγατών και να στείλει τις 6 φρεγάτες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας , όπου το Πολεμικό Ναυτικό ΤΖΑΜΠΑ θα έφτιαχνε τις φρεγάτες».
Αναλυτικά η δήλωση του Μιχ. Δημητρακόπουλου:
«Ο κ. Εισαγγελεας με την πρόταση του θεώρησε ότι το σύνολο της δαπάνης των 381 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών συνιστά βέβαιη ζημιά του Ελληνικου Δημοσίου. Ο κατηγορούμενος υπουργός όφειλε να ακυρώσει την αποφαση του κορυφαίου κυβερνητικου οργάνου του ΚΥΣΕΑ για εκσυχρονισμό των 6 φρεγατών και να στείλει τις 6 φρεγάτες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας , όπου το Πολεμικό Ναυτικό ΤΖΑΜΠΑ θα έφτιαχνε τις φρεγάτες.
»Οι 6 φρεγάτες , που εκσυγχρονίστηκαν με απόφαση του Γιαννου Παπαντωνίου το 2003, μετά από θετικές εισηγήσεις δεκάδων ανώτερων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού , ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΛΑΤΤΟΥΝ τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Μία καινούργια φρεγάτα αναμένεται το 2026».
Γιατί ζήτησε την καταδίκη Παπαντωνίου ο εισαγγελέας
Η υπόθεση που έχει οδηγηθεί στο ακροατήριο αφορά την υπογραφή συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών του Π.Ν., μέσω των οποίων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διακινήθηκε μαύρο χρήμα, με το βασικό αδίκημα, αυτό της δωροδοκίας, να έχει υποπέσει σε παραγραφή.
Σημειώνεται ότι ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε μαζί με τον Γιάννο Παπαντωνίου να κηρυχθούν ένοχοι για το ίδιο αδίκημα η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, και ο στενός φίλος του ζεύγους Ανδρέας Μπάρδης.
«Η σύμβαση αυτή έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας και ζημίωσε το Δημόσιο κατά 381 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό έγινε η δωροδοκία, τίποτα δεν είναι τσάμπα. Εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί. Τα χρήματα έρχονταν στο υπουργείο. Δεν πάει κατευθείαν χρήμα στο γραφείο του υπουργού! Πρέπει να είσαι τελείως ερασιτέχνης! Δεν πάει κανείς να αφήσει στο γραφείο υπουργού τη μίζα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο Ανδρέας Μπάρδης μετείχε στη διαδικασία ως μεταφορέας μετρητών.
«Δεν μπορεί να λέμε ότι η δωροδοκία θα γίνει μέσω web banking. Είναι αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, διά της μεταφοράς μετρητού χρήματος. Ο Μπάρδης λάμβανε χρηματικά ποσά μετρητά από τους Παπαντωνίου και Κουράκου και τα έβαζε στη Eurobank και μετά έφταναν στην Ελβετία. Ο Παπαντωνίου έδωσε στον Μπάρδη περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Έπρεπε αυτά τα λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Έγινε λοιπόν μια επένδυση σε ομόλογο που έχει το ρόλο ξεπλύματος. Από πού έχεις το χρήμα; Από το ομόλογο», ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζήτησε να μη γίνουν δεκτοί οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του Γιάννου Παπαντωνίου αναφορικά με την προέλευση των χρημάτων.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Σεπτεμβρίου με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.