«Ελλάδα και Λιθουανία αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και οραματιζόμαστε με παρόμοιο τρόπο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των οικονομιών και των κοινωνιών μας», τόνισε ο Χρίστος Δήμας.
Σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Γιάννη Μπρατάκο και την υφυπουργό Οικονομίας και Καινοτομίας της Λιθουανίας, Γιόβιτα Νέλιουπσεν, στο φόρουμ που πραγματοποίησαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, o ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Enterprise Greece.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πρεσβεία της Λιθουανίας στην Αθήνα και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Βίλνιους.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που παρουσιάζει η αγορά της Λιθουανίας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων και των εκπροσώπων 10 επιχειρήσεων από την Λιθουανία, οι οποίες δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στους κλάδους ενέργειας, τροφίμων, χημικών, αυτοκινήτων και IT.
Δήμας: Το περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, προσελκύει επενδύσεις ξένων πολυεθνικών κολοσσών
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός στο περιοδικό Epsilon7, υπογραμμίζει τη σημασία της δέσμης πρωτοβουλιών και πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και του οικοσυστήµατος καινοτοµίας στη χώρα µας.
Ο υφυπουργός δηλώνει πως στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καλύτερη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτοµίας µε την επιχειρηµατικότητα. Θεωρεί µάλιστα πως το οικονοµικό και επιχειρηµατικό περιβάλλον που διαµορφώνεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια «δικαιολογεί» το ενδιαφέρον των ξένων πολυεθνικών κολοσσών, που δροµολογούν ή έχουν ήδη ξεκινήσει σηµαντικές τεχνολογικές επενδύσεις.
Ο κ. Δήµας εκτιµά πως σηµαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχει παίξει η αύξηση του ποσοστού υπερέκπτωσης από το 130% στο 200% για τις επιχειρήσεις που πραγµατοποιούν επενδύσεις Ε&Α. Ο ίδιος συνέχισε, αναφέροντας πως μόνο από αυτή τη ρύθµιση υπολογίζεται πως οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης τα επόµενα τρία χρόνια θα αυξηθούν πάνω από 300 εκατ. ευρώ, δηµιουργώντας νέες, ποιοτικές και καλά αµειβόµενες θέσεις εργασίας για τους επιστήµονές µας. Ακόμη, πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τον τελευταίο χρόνο έχουν δηλώσει πως θα πραγματοποιήσουν αξιοσημείωτες επενδύσεις σημαντικές εταιρείες. «Αυτή είναι µία έµπρακτη εµπιστοσύνη στην ελληνική οικονοµία, αλλά και στο ανθρώπινο δυναµικό που διαθέτουµε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται, όπως είπε ο υφυπουργός, και στη δηµιουργία της Πολιτείας Καινοτοµίας, στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην Αττική και του Τεχνολογικού Πάρκου Thess Intec στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο projects, τα οποία αναµένει ότι θα υποστηρίξουν σηµαντικά τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τη δηµιουργία καλά αµειβόµενων θέσεων εργασίας. Υπογραμμίζει δε, τα φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα που έχουν δοθεί στις start up επιχειρήσεις, µέσα και από τη λειτουργία του Elevate Greece: «Ενδεικτικά αναφέρω τη δράση ΕΣΠΑ που προγραμματίσαμε για την ενίσχυση της ρευστότητας µέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα stock options και την παροχή κινήτρων σε εργαζομένους να αγοράσουν µετοχές των νεοφυών επιχειρήσεων και την έκπτωση 50% από τον φορολογητέο εισόδημα για τους Επενδυτικούς Αγγέλους να είναι από τις σηµαντικότερες παρεµβάσεις», όπως σημειώνει ο κ. Δήμας.
Ο υφυπουργός τονίζει, τέλος, πως µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης η Ελλάδα θα ενισχυθεί µε πάνω από 500 εκατ. ευρώ για έργα Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ υπολογίζει πως θα διατεθούν µέσω του Προγράµµατος «Ερευνώ, Δηµιουργώ, Καινοτοµώ» στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.