Δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, στις 12:30.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, πιθανότατα, θα σχολιάσει τη χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, η οποία επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία από το πακέτο παροχών το οποίο κοστολόγησε στα 1,9 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, για την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή.
Η έκθεση της Κομισιόν έβγαλε κίτρινη κάρτα στον Τσίπρα
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται πως «η έκθεση των θεσμών σημειώνει ότι η Ελλάδα έκανε λογική εκκίνηση στο περιβάλλον μετά το μνημόνιο από τον Αύγουστο του 2018, αλλά βρίσκει ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων επιβράδυνε τους τελευταίους μήνες και ότι η συνοχή κάποιων μέτρων με δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους δεν είναι εξασφαλισμένη και θέτει κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων».
Ντομπρόβσκις: Δαπανηρό το πακέτο, δεν πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση
Σαφείς προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση απέστειλε ο Βάλντις Ντομπρόβσικις σχετικά με τις παροχές που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσίευση της τρίτης έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν, που αναφέρει ότι οι προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα κοστίζουν περισσότερο από 1,9 δισ. ευρώ, ο Ντομπρόβσκις επισήμανε πως το πακέτο είναι δαπανηρό και πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση.
«Η δυναμική της μεταρρύθμισης επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες. Τον Μάιο η Ελλάδα υιοθέτησε σειρά φορολογικών μέτρων και ανακοίνωσε άλλα για αργότερα. Η σημερινή έκθεση επισημαίνει πως το πακέτο είναι δαπανηρό και δεν πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση πολιτικής», τόνισε.
«Αναστέλλει ορισμένα στοιχεία σημαντικών μεταρρυθμίσεων του παλιού προγράμματος. Αυτά τα νέα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνι. Είναι σημαντικό να μη χάσουμε τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως εδώ και κάποιες ημέρες οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο επέμεναν ότι το κόστος μόνο για το 2019 υπολογίζεται σε 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,9 δισ. ευρώ, και αναλύεται ως επίπτωση 0,4% του ΑΕΠ από τις 120 δόσεις και 0,6% από τις παροχές.
Το κόστος για το 2020 ανεβαίνει ως το 1,5% του ΑΕΠ, αν και η συζήτηση επ’ αυτού θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη, καθώς θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων τον Σεπτέμβριο, ο οποίος θεωρείται εκ προοιμίου εξαιρετικά κρίσιμος.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις 120 δόσεις, καθώς υποστηρίζεται πως η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες δόσεις) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες μόνο προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών…»