Το δίλημμα της κυβέρνησης για τον «Ρασπούτιν» -Θα τον κρίνει η Βουλή ή η Δικαιοσύνη; - iefimerida.gr

Το δίλημμα της κυβέρνησης για τον «Ρασπούτιν» -Θα τον κρίνει η Βουλή ή η Δικαιοσύνη;

Το δίλημμα των κυβερνητικών για την ποινική μεταχείριση του Παπαγγελόπουλου
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το ποιος είναι ο «Ρασπούτιν» στην υπόθεση Novartis δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες. Τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έχουν φωτογραφίσει ως «Ρασπούτιν», ως τον άνθρωπο δηλαδή που κινούσε τα νήματα στην έρευνα του σκανδάλου, τόσο η παραιτηθείσα εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου όσο και ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γι' αυτό και είναι στο στόχαστρο της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις -σύμφωνα με την κυβερνητική πλειοψηφία- ότι εκείνος είναι πίσω από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που οδήγησαν στις διώξεις των 10 πολιτικών προσώπων, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν πλέον αρχειοθετηθεί.

Διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών

Αν για το ποιος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν» δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία, το αν έπραξε ό,τι έπραξε -γεγονός που μένει φυσικά να διερευνηθεί- επειδή ήταν υπουργός, κατά την άσκηση δηλαδή των καθηκόντων του η επ' ευκαιρία του γεγονότος ότι ήταν υπουργός, είναι ένα ερώτημα που βασανίζει τους κυβερνητικούς και ακόμα οριστική απάντηση δεν έχει δοθεί. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι οι απόψεις διίστανται ακόμα και μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη με ισχυρές νομικές γνώσεις.

Και το ερώτημα είναι κρίσιμο, γιατί η κάθε απάντηση, σημαίνει και διαφορετική διαδικασία για την έρευνα της υπόθεσης του σκανδάλου της Novartis.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν κριθεί ότι οι παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου-«Ρασπούτιν» έγιναν κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων, η συγκρότηση της προανακριτικής και η έρευνα της υπόθεσης από την Επιτροπή της Βουλής είναι μονόδρομος. Το προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που ισχύει ακόμα, έως ότου καταργηθεί στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αν όμως κριθεί ότι οι όποιες παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έγινε με την ευκαιρία του γεγονότος ότι ήταν υπουργός, ότι εκμεταλλεύτηκε δηλαδή την εξουσία του, τότε η υπόθεση δεν θα ερευνηθεί από την Βουλή αλλά από την τακτική Δικαιοσύνη.

Το ερώτημα έθεσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κρίσιμο είναι κατά πόσον τα αδικήματα τελέστηκαν, είπε, κατά την άσκηση των καθηκόντων του κ. Παπαγγελόπουλου. Αν τελέστηκαν παράπλευρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει η δικογραφία να επιστραφεί στην Δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ