Δικαστικές ενώσεις: Σημαντικό βήμα προόδου η δυνατότητα διατύπωσης γνώμης για τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων - iefimerida.gr

Δικαστικές ενώσεις: Σημαντικό βήμα προόδου η δυνατότητα διατύπωσης γνώμης για τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων

Ιταλική δικαιοσύνη
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως σημαντικό βήμα προόδου υποδέχθηκαν οι ενώσεις Δικαστικών Λειτουργών τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία δίδεται στις ολομέλειες των Ανώτατων Δικαστηρίων, η δυνατότητα διατύπωσης γνώμης για τις προαγωγές των Προέδρων και των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμό θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο» (όπου και εντάχθηκε η παραπάνω ρύθμιση) και σε υπόμνημα που κατέθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σημειώνεται ότι αποτελεί «σημαντικό βήμα, προς άρση της έως τώρα παντελούς απουσίας οποιασδήποτε συμμετοχής του δικαστικού Σώματος στην επιλογή της ηγεσίας του [..] Έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες για να μην αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης» προσθέτει η ΕΝΔΕ στο υπόμνημά της.

Παραθέτοντας τις απόψεις της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Τσούκας τόνισε ότι η διάταξη ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου, καθώς, ελπίζουμε ότι γίνεται μια αρχή ικανοποιήσεως ενός πάγιου αιτήματος των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων: Το Προεδρείο και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, να αναδεικνύεται μέσα από τη διαδικασία στην οποία οι δικαστές και οι εισαγγελείς, θα έχουν λόγο. Επίσης, η διάταξη έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα και μια πάγια διαχρονική ανάγκη των Ελλήνων πολιτών για ανεξαρτησία της Δικακιοσύνης από την πολιτική εξουσία, είπε ο κ. Τσούκας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Εφεντάκης είπε ότι η διάταξη συνιστά αναμφίβολα ένα πρώτο βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση. «Και μόνη η επαναφορά στο δημόσιο διάλογο του ζητήματος της συμμετοχής του Δικαστικού Σώματος στην ανάδειξη του Προεδρείου των Ανωτάτων Δικαστηρίων ως ουσιώδους στοιχείου της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και κατ' επέκταση του κράτους δικαίου, ενόψει της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης δείχνει μια προοπτική» υπογράμμισε ο κ. Εφεντάκης.

Εκ μέρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ο πρόεδρος της ολομέλειας τους Δημήτρης Βερβεσός επισήμανε ότι η διάταξη αντανακλά την ανάγκη της εποχής να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της κεντρικής εκτελεστικής εξουσίας και της δικαστικής εξουσίας, και, που οδηγεί κάποια στιγμή στην Συνταγματική Αναθεώρηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δομένικος - Θεολόγος Δελλήβεης, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος είπε ότι η Ένωση επικροτεί τη σχετική επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έστω και υπό τη μορφή γνώμης. «Φρονούμε ότι η επιλογή αυτή ενισχύει την Αρχή του κράτους δικαίου στη χώρα μας, όπως, άλλωστε, ευστόχως, τονίζεται στην Αιτιολογική Έκθεση και, ταυτόχρονα, προάγει τον θεσμό της συμμετοχικής δημοκρατίας δίνοντας στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, το δικαίωμα να ακουστούν σε ένα θέμα που γνωρίζουν καλά και τους αφορά άμεσα», πρόσθεσε ο κ. Δελλήβεης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ