Απόλυτη ικανοποίηση και αίσθημα δικαίωσης για τις επίμονες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο, με στόχο να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, λίγες ώρες πριν την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Πράγα, στην οποία υιοθετεί τις θέσεις και τα επιχειρήματα που προώθησε εντατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην ρίζα του, εκτιμάται ότι αυξάνει την δυναμική της πρότασης και χαιρετίστηκε με θέρμη από την ελληνική πλευρά.
Δικαιώθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η πρόταση της κ. Φον Ντερ Λάιεν να εξετάσει ένα πλαφόν στην διεθνή τιμή του φυσικού αερίου ως ένα επείγον μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση. «Ανυπομονώ εν όψει των συζητήσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να σχεδιάσουμε ένα πλαφόν που διασφαλίζει την προμήθεια και κρατά τις τιμές σε ένα λογικό επίπεδο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πίεση που ασκήθηκε από τον συνασπισμό των 15 χωρών που συντάχθηκαν στην πρόταση που έβαλαν στο τραπέζι Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία και Ιταλία απέδωσε καρπούς, ενώ στο στόχαστρο έχει βρεθεί η Γερμανία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κριτικής με την απόφαση της να προχωρήσει σε επιδοτήσεις 200 δισ. ευρώ υπονομεύοντας την κοινή αγορά και γυρίζοντας την πλάτη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στην τσεχική πρωτεύουσα είναι πλέον οι θέσεις που εξέφρασε στην επιστολή της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να μετουσιωθούν σε αποφάσεις με ορίζοντα την τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου.
Συμπρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω των προτάσεών του
Σήμερα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή, ενδεικτικό «του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και η πιο πρόσφατη για την επιβολή ανωτάτου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου», όπως σχολιάζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή στο ίδιο τραπέζι του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς με τον οποίο θα ανταλλάξει επιχειρήματα ο Έλληνας πρωθυπουργός και θα τονίσει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις που θα προσφέρουν πραγματική ανακούφιση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή ενότητα. Στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν επίσης οι πρωθυπουργοί Πορτογαλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ιρλανδίας, Βουλγαρίας, Νορβηγία και Σερβίας.
Δύσκολο ένα τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν στη Πράγα
Το παρών, όμως, στην Πράγα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα δώσει και ο Ταγίπ Ερντογάν. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις προς την κατεύθυνση μιας πιθανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο. Παρότι θα βρεθούν στον ίδιο χώρο κατά την έναρξη των εργασιών στην Ολομέλεια, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να συμπέσουν έχοντας αμφότεροι δικαίωμα λόγου.
Οι διοργανωτές έχουν βάλει σε διαφορετικό θεματικό τραπέζι τον Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να εκθέσει ο πρωθυπουργός την τουρκική προκλητικότητα πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τούρκο ηγέτη, παρά το γεγονός ότι ήταν επιδίωξη της Αθήνας. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μιλήσει αναλυτικά για το κρεσέντο προκλήσεων και επιθετικών δηλώσεων της τουρκικής πλευράς στην Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής.
Θέλει με αυτό τον τρόπο να ενημερώσει αναλυτικά τους ομολόγους του για τους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση της Τουρκίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Επίσης, θα αναφερθεί στην πρόσφατη εξέλιξη με την πρόσφατη συμφωνία Άγκυρας-κυβέρνησης Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, πράξη που καταδίκασε άμεσα η ΕΕ.
Ο κ. Ερντογάν θα συμμετέχει στο θεματικό τραπέζι για την ασφάλεια, έχοντας απέναντι του τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες χωρών, όπως τους πρωθυπουργούς Κροατίας και Λουξεμβούργου, που συμμερίζονται πλήρως τις ελληνικές θέσεις και έχουν την ίδια εκτίμηση για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο του Τούρκου προέδρου.