Τα επόμενα βήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis, μετά την απόφαση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εξετάζουν στη Νέα Δημοκρατία.
Τα ενδεχόμενα είναι δύο. Ή θα αποφανθεί η επιτροπή ότι δεν είναι αρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση και αυτή θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, που θα αναλάβει να εξετάσει τις ευθύνες Παπαγγελόπουλου για όσα αναφέρουν στις καταθέσεις τους οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Αγγελής, ή θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής, που μπορεί να φτάσει μέχρι το ειδικό δικαστήριο.
Οι κινήσεις μελετούνται με προσοχή και όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, με το σενάριο να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη μετά από μερικές συνεδριάσεις της επιτροπής να είναι ισχυρό.
Τις σχετικές συζητήσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ πυροδότησε και η αναφορά που έκανε στη δήλωσή του ο γραμματέας της, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος σημείωσε ότι αρχικά, στο πλαίσιο της επιτροπής, «θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα».
Μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανόν να λειτουργούσε προς την κατεύθυνση της αποφυγής πολιτικών εντάσεων, που εκτιμάται ότι δεν βοηθούν την οικονομία και ταυτόχρονα δεν θα επισκίαζε την θετική ατζέντα της κυβέρνησης, μονοπωλώντας την επικαιρότητα. Επίσης δεν θα δώσει την δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για ρεβανσισμό και ειδικά στον Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία να παίξει τον ρόλο του ήρωα επιχειρώντας να συσπειρώσει τον πολιτικό του χώρο.
Υπόθεση Novartis: Να κριθεί από τη Δικαιοσύνη ο «Ρασπούτιν»
Για να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, είτε η Επιτροπή θα «πατήσει» στο γεγονός ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, η κατάθεση του οποίου θεωρείται κλειδί, παρότι «φωτογραφίζει» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν» δεν αναφέρει το όνομά του, είτε θα κρίνει ότι οι όποιες ενέργειες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης δεν έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Δημοσίως υπέρ της άποψης να μην προχωρήσει η Βουλή σε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής έχει ταχθεί η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία την Τρίτη είχε δηλώσει σχετικά: «Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση». Ωστόσο τα «αγκάθια» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολλά και ζυγίζονται προσεκτικά από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θέλει η υπόθεση να πάει μέχρι τέλους και να αποκαλυφθούν όλοι οι ένοχοι της σκευωρίας. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και άλλα πρόσωπα που το όνομα τους ενεπλάκη στην υπόθεση, ενώ υπέρ της πλήρους εξέτασης της υπόθεσης μέσω προανακριτικής έχει ταχθεί και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος. Σε περίπτωση που η Βουλή δεν προχωρήσει στην ολοκλήρωση της προανακριτικής ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξει αντίδραση και ποια θα είναι αυτή, ειδικά από τον κ. Σαμαρά. Πάντως, στελέχη της κυβέρνησης που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο σημείωναν στο iefimerida.gr, ότι τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει πολλές επαφές και συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά για την υπόθεση, που κινούνται στην κοινή παραδοχή ότι υπήρξε σκευωρία.
Novartis: ΚΙΝΑΛ και βουλευτές της ΝΔ θέλουν την υπόθεση στην προανακριτική επιτροπή
Την ίδια ώρα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι οι καταθέσεις που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή - ειδικά του κ. Αγγελή – στοιχειοθετούν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η υπουργική ιδιότητα που είχε, του έδωσε την δυνατότητα να έχει ιδιαίτερη πρόσβαση στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και χαρακτηρίζουν μονόδρομο την διερεύνηση της υπόθεσης από την Προανακριτική Επιτροπή.
Εμπειροι κοινοβουλευτικοί σημειώνουν ότι ακόμα και αν η υπόθεση γυρίσει στο τέλος στην Δικαιοσύνη, η επιτροπή που θα συσταθεί οφείλει να καλέσει για καταθέσεις μάρτυρες της υπόθεσης, όπως είναι οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι προστατευόμενοι μάρτυρες που με τις αρχικές καταθέσεις τους είχαν εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis. Έτσι, η όποια απόφαση παρθεί, είτε ολοκλήρωσης της έρευνας από την Δικαιοσύνη είτε παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο, θα γίνει μετά την πλήρη εξέταση της υπόθεσης από την Προανακριτική Επιτροπή.
Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και το Κίνημα Αλλαγής. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, που μίλησε για παραθεσμικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τον κ. Παπαγγελόπουλο και θέλοντας να προκαταβάλει τις εξελίξεις τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ προειδοποιεί ότι, «η αναζήτηση άλλοθι σε δήθεν αναρμοδιότητες ή σε δικονομικά προσχήματα, είναι συνενοχή».
Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι θα υπάρξει μέχρι τέλους διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλιστα, τονίζουν ότι «εάν κατά το στάδιο της έρευνας της υπόθεσης από τη Βουλή ή από τη Δικαιοσύνη προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα που φέρεται να τελέσθηκαν και για άλλα επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση, προφανώς το κατηγορητήριο μπορεί να επεκταθεί».