Τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική αλλαγή και την αγορά εργασίας προέταξε ως το τρίπτυχο των βασικών προτεραιοτήτων που πρέπει να έχει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης η υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη στο Bloomberg.
Η πρώην Ευρωπαία επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε ότι μετά την πανδημία ο ΟΟΣΑ πρέπει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, προσθέτοντας πως πρέπει να διαδώσει τα στάνταρτ του σε περισσότερους ανθρώπους τα επόμενα πέντε χρόνια.
Δεσμεύτηκε πως σε περίπτωση που εκλεγεί γενική γραμματέας του ΟΟΣΑ, θα επιδιώξει περισσότερη προσήλωση στην εφαρμογή προγραμμάτων και σχεδίων του Οργανισμού, όπως η Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας, καθώς και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τις κρατικές επιχειρήσεις αλλά και για τις διεθνείς επενδύσεις. Εξήγησε ότι αποτελούν θεμελιώδεις συνθήκες για να εξασφαλιστεί διεθνώς ο ανταγωνισμός επί ίσοις όροις. Και το τελευταίο, επισήμανε, είναι προϋπόθεση για την εξάλειψη των προβλημάτων στον τομέα της οικονομίας σε εθνικό επίπεδο, αλλά και γενικότερα σε παγκόσμια κλίμακα.
Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό επίπεδο, έθεσε ως προτεραιότητα τη συνέχιση της πολιτικής στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, μέχρι να επιτύχουμε ένα επίπεδο κανονικότητας. Ταυτόχρονα, προσέθεσε, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη ανάπτυξη, γιατί, κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επενδύσεις τους αυτές θα αποβούν αποτελεσματικές και αποδοτικές ως προς το ΑΕΠ, δεδομένης της σημασίας του για την οικονομία.
Απαντώντας σε ερώτηση για την Κίνα, χαρακτήρισε την Επενδυτική Συμφωνία ΕΕ-Κίνας που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα, ένα τολμηρό βήμα προόδου. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια και πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων, η Κίνα δεσμεύτηκε να παραχωρήσει μεγαλύτερες δυνατότητες πρόσβασης των Ευρωπαίων επενδυτών στην αγορά της, παρατήρησε περαιτέρω. Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη, καθώς προσφέρει ώθηση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δεδομένων των καλύτερων συνθηκών πρόσβασής τους σε μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη η Κίνα να σεβαστεί τους κανόνες και τις αρχές των δίκαιων εμπορικών συναλλαγών και εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση, μιλώντας για την ανάγκη σεβασμού των αξιών και της δημοκρατίας. Συμπερασματικά, τόνισε ότι θα αποτελέσει διπλωματική προτεραιότητα η ενότητα του φιλελεύθερου κόσμου έναντι της Κίνας. Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες θα πρέπει να επιτύχουν συναίνεση σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά τους έναντι της Κίνας, σημείωσε ειδικότερα, και εξέφρασε την πεποίθηση πως η εκλογή του Τζο Μπάιντεν θα συμβάλει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή.