Στον πόλεμο στο Ισραήλ μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς αναφέρθηκε ο αντιναύαρχος ε.α. και πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος.
«Δεν έδειχνε τίποτα αυτή την αναταραχή που θα οδηγούσε αυτό που συνέβη» σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ. Τόνισε επιπλέον πως η οποία ένταση υπήρχε ήταν επικεντρωμένη στη Δυτική Όχθη και στους εποικισμούς και σε διαμαρτυρίες και αναταραχές εκεί.
Γιατί οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ δεν κατάλαβαν το χτύπημα που ερχόταν
«Τελικά αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι δυνατόν να μη γίνει αντιληπτό» σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε πως είχαν δημιουργήσει την ιδέα πως το πρόβλημα βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, άλλωστε αυτή η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ είχε και κόμματα που εκφράζανε του έποικους και εκεί είχαν επικεντρωθεί, κοιτούσαν αρκετά και το θέμα της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο και θεωρούσαν ότι η Χαμάς είναι ήσυχη, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχε κάνει οποιαδήποτε κίνηση και θεωρούσαν πως η Χαμάς το μόνο που ήθελε εκείνη την περίοδο ήταν να εδραιώσει την κυριαρχία της στη Λωρίδα της Γάζας και να υπάρξει μία οικονομική ανάπτυξη».
«Όλα αυτά γίνονταν κάτω από τη μύτη τους την ώρα που η Χαμάς προετοίμαζε αυτή την επίθεση» σημείωσε ενώ υπογράμμισε πως «η πεποίθησή τους ήταν ότι αν μπει η Χαμάς, θα μπει υπόγεια και γι΄αυτό οι φράκτες που είχαν φτιάξει έμπαιναν σε μεγάλο βάθος, ενώ υπέργεια το καλύπτουν μέσω των ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης όπου απεδείχθησαν ότι δεν επαρκούν».
«Ήταν δύο χρόνια προετοιμασίας και παραπλάνησης» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Διακόπουλος ενώ ανέφερε και σε ένα σχετικό ρεπορτάζ των New York Times όπου κάνει λόγο πως τα μέλη της Χαμάς – γνωρίζοντας πως παρακολουθούνται – στις τηλεφωνικές συνομιλίες έλεγαν πως δεν είναι έτοιμοι για κάποιο χτύπημα και πως χρειάζονται χρόνο για να ανασυνταχθούν και πως αυτή την ώρα προέχουν άλλα πράγματα. Σενάριο που ταίριαζε με αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι Ισραηλινοί, ενώ όταν έφτασαν στο Ισραήλ κάποιες πληροφορίες ανησυχητικές δεν τους «χτύπησε το καμπανάκι».
Τι φοβάται περισσότερο
«Η κατάσταση δεν είναι καλή. Φοβάμαι πάρα πολλά πράγματα, διότι υπάρχει για γενικευμένη αστάθεια, η οποία ξεπερνάει το τι γίνεται μόνο στη Μέση Ανατολή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, πριν από ένα μήνα είχαμε την εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι εστίες ανάφλεξης στην ευρύτερη γειτονιά μας υπάρχουν» και πρόσθεσε πως «ο κόσμος δείχνει να έχει περάσει σε μία νέα φάση, το παγκόσμιο σύστημα είναι πάρα πολύ ρευστό».
«Περάσαμε από την παγκόσμια τάξη, στην παγκόσμια αταξία» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Αναφορικά για την κατάσταση στο Ισραήλ υπογράμμισε πως «το ανησυχητικό για όλους είναι η επέκταση όλης αυτής της σύγκρουσης. Δηλαδή με εμπλοκή του Ιράν θα γίνει ένας Αρμαγεδώνας και είναι πάρα πολύ κοντά μας και θα μας επηρεάσει».
Ερωτηθείς για το πόσο πιθανό είναι μια τέτοια εμπλοκή απάντησε πως κρίνει πως δεν είναι πιθανή και οι ενδείξεις δείχνουν πως δεν θα υπάρχει κάτι τέτοιο, τονίζοντας πως «το ευρύτερο σύστημα βλέπουμε πως προσπαθεί να αποφύγει την επέκταση αυτού του πολέμου σε όλη την περιφέρεια».
Όμως σημείωσε πως «δεν ξέρουμε τον βαθμό της ανθρωπιστικής καταστροφής, τι εικόνες θα δούμε, πώς αυτές οι εικόνες θα επηρεάσει και τι θα προκαλέσει».
Πώς οι εξελίξεις επηρεάζουν τις συνεργασίες Ελλάδας -Ισραήλ
«Δυστυχώς οι εξελίξεις μας επηρεάζουν» σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια με όλες τις κινήσεις που γίνονταν, η Ελλάδα θα αναβαθμιζόταν πάρα πολύ γεωοικονομικά. Τώρα όσο διαρκεί ο πόλεμος και θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κατάσταση όλα παίρνουν μία αναβολή και φυσικά μας επηρεάζουν.
Ο στόχος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ
Όσον αφορά στο ταξίδι που σχεδιάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Ισραήλ ο κ. Διακόπουλος έκανε λόγο για δύο στόχους τονίζοντας πως ο ένας είναι ο πολιτικός, δίνοντας ξεκάθαρη στήριξη στο Ισραήλ. Κάνοντας λόγο για «συμπάθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, οι οποίοι υποφέρουν χωρίς να έχουν κάνει τίποτα αλλά το Ισραήλ βρίσκεται σε θέση νόμιμης άμυνας» και πρόσθεσε πως «η περιοχή στην οποία μπήκαν οι μαχητές της Χαμάς δεν ήταν μία περιοχή αποικισμού, ήταν μία περιοχή του Ισραήλ και οι πράξεις της Χαμάς ήταν πράγματι τρομοκρατικές όπου έσφαξαν γυναίκες και παιδιά». Επιπλέον υπογράμμισε τη στήριξη της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ισραήλ.
«Άρα τι θέλουν χώρες, όπως και η δίκη μας; Από τη μία να διατηρήσουμε τις σχέσεις με το Ισραήλ που έχουμε φτιάξει και από την άλλη – μέσω την επιρροής που μπορούν να ασκήσουν – να συγκρατήσουν την ισραηλινή αντίδραση με φιλική συμβουλή, όπως ότι μακροπρόθεσμα αυτό που θα του δώσει ασφάλεια και σταθερότητα είναι μια επίλυση στη φάση δύο κρατών».