Με διακομματική συναίνεση επί της αρχής τουλάχιστον, αλλά και αστερίσκους σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις που θα υπογραφούν, ολοκληρώθηκε στην επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής η ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» υπό προϋποθέσεις για τα Rafale
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση αφορούσε την ενημέρωση των κομμάτων, αλλά όχι τη διατύπωση γνώμης από αυτά. Ωστόσο, από τις συζητήσεις διεφάνη πως τουλάχιστον οι ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση δήλωσαν υπέρ της αγοράς, με τον Β. Κεγκέρογλου να ζητάει το 30% του προγράμματος να γίνει με τη συμβολή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε θετικός επί της αρχής, ωστόσο διατύπωσε ερωτήματα και εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με τις συμβάσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, το ΜέΡα25 επιφυλάχθηκε, ενώ το ΚΚΕ, ακολουθώντας την πάγια τακτική του, διαμήνυσε πως «η θέση μας είναι ότι η προμήθεια των αεροσκαφών Rafale, όσο αναγκαία και αν είναι η ενίσχυση των ΕΔ με σύγχρονα αεροσκάφη, δεν θα είναι αποτελεσματική από τη στιγμή που η προμήθεια αυτή εντάσσεται στην υπηρέτηση υπηρεσιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ. Η πρότασή μας είναι κανένα οπλικό σύστημα δεν θα επιτελέσει την αποστολή του όσο οι κυβερνήσεις κρατούν τις Ενοπλες Δυνάμεις δεμένες στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αμέσως μετά τη διακοπή των εργασιών της Βουλής αναμένεται η κατάθεση και ψήφιση νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τις τρεις συμβάσεις για την αγορά των αεροσκαφών (μία για τα αεροσκάφη, μία για τον οπλισμό και μία για τα ηλεκτρονικά συστήματα).
Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται, ετοιμάζεται και υλοποιείται μιας τέτοιας κλίμακας αγορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.