Διακομματική στήριξη για την τροπολογία για τη Χρυσή Αυγή -Ενστάσεις από ΚΚΕ - iefimerida.gr

Διακομματική στήριξη για την τροπολογία για τη Χρυσή Αυγή -Ενστάσεις από ΚΚΕ

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στην Επιτροπή της Βουλής
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διακομματική στήριξη, αλλά όχι ομοφωνία, συγκεντρώνει στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την απαγόρευση συμμετοχής σε επιτελικές θέσεις στα κόμματα, προσώπων που έχουν καταδικαστεί οριστικά για εγκληματικές πράξεις.

Εξηγώντας την ρύθμιση ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης, διαμήνυσε πως το κοινοβούλιο ενωμένο πρέπει να δείξει ότι τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές (όπως της Χρυσής Αυγής) δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέτουμε κανόνες στη λειτουργία των κομμάτων και κυρώσεις σε αυτά αν τυχόν επιλέξουν να έχουν επικεφαλής καταδικασμένους. Επειδή μπορεί να ακουστεί κριτική ότι αυτό δεν είναι αρκετό, θέλω να τονίσω ότι το τι θα κάνουν τα όποια πολιτικά κόμματα αυτού του τύπου, νεοναζιστικά, αν θέλουν να έχουν τους ανθρώπους αυτούς είναι δικό τους πρόβλημα!», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «ερχόμαστε λοιπόν και λέμε, υπάρχει ρύθμιση για την αποστέρηση δικαιώματος εκλέγειν αλλά θέλει αμετάκλητη καταδίκη. Αν ένα κόμμα επιλέξει να έχει τέτοιον άνθρωποι, που έχει καταδικαστεί οριστικά, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές! Δημιουργούμε απαγόρευση χρηματοδότησης τέτοιων κομμάτων, δημόσιας και ιδιωτικής και αποκλείουμε τη πρόσβαση σε επιτελικές θέσεις, και από την ραδιοτηλεοπτική προβολή».

Ο κ. Βορίδης σημείωσε επίσης, πως υπάρχει μια δομική αντίφαση που πρέπει να λυθεί και αφορά το γεγονός ότι κάποιοι παρότι η ΧΑ κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση, κάποιοι εξακολουθούν να είναι πολιτικοί αρχηγοί. «Θεωρώ ότι είναι ώριμη η στιγμή να πάρουμε κάποια μέτρα για να αρθεί αυτή η αντίφαση! Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε σε αποστέρηση του δικαιώματος εκλέγειν! Και δεν μπορούμε να οδηγήσουμε σε αποστέρηση ούτε του εκλαίγεσθαι, μπορούμε όμως να θέσουμε διοικητικούς περιορισμούς, ρυθμίζουμε λειτουργία κομμάτων πια», κατέληξε.

Από την πλευρά του ΣΥΙΡΖΑ, ο Γιάννης Ραγκούσης, διατύπωσε την θέση πως στο κόμμα του όχι μόνο είναι θετικοί με τις ρυθμίσεις αλλά και επισπεύδοντες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά άργησε να φέρει την τροπολογία προς ψήφιση στο κοινοβούλιο. « Θεωρούμε την πρωτοβουλία θετική αλλά επιτρέψτε μας να την επεξεργαστούμε», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΚΙΝΑΛ με τον Κ. Χήτα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ να σημειώνει λακωνικά: «τα αυτονόητα τα στηρίζουμε».

Μοναδική εξαίρεση πάντως στην διαφαινόμενη διακομματική συναίνεση αποτέλεσε το ΚΚΕ που δια του Ν. Καραθανασόπουλοου εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και σε επίπεδο ΕΕ με τον υπάρχοντα αντικομμουνισμό. «Η ρύθμιση επί της ουσίας προσπαθεί να ελέγξει τα καταστατικά, την οργάνωση και την εκλογή της ηγεσίας των κομμάτων», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ