Η μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση μαχητή του τάγματος Αζόφ στη χθεσινή ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο έδωσε την αφορμή για να ξεσπάσει πολιτική κόντρα.
Σε θέση κατήγορου βρέθηκαν κόμματα που είτε είχαν γυρίσει την πλάτη στον πρόεδρο της Ουκρανίας που δέχεται την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση) ή συμμετείχαν με μισή καρδιά (ΣΥΡΙΖΑ), όπως έδειξε η χλιαρή υποδοχή που επιφύλαξαν.
Αιφνιδίασε η αναφορά στο Τάγμα Αζόφ
Η αναφορά από τον Ελληνοουκρανό στρατιώτη στο Τάγμα Αζόφ αιφνιδίασε τους πάντες εντός του κοινοβουλίου και ακόμα περισσότερο όσους βρίσκονταν στα κυβερνητικά έδρανα διότι αντελήφθησαν αμέσως ότι θα δινόταν η αφορμή στην αντιπολίτευση να ξιφουλκήσει κατά της κυβέρνησης για να καλύψει την απουσία της και να αντεπιτεθεί στις κατηγορίες του Μεγάρου Μαξίμου για τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου».
Οι εξηγήσεις του προέδρου της Βουλής
Η ευθύνη για την οργάνωση της παρουσίας του κ. Ζελένσκι ανήκε στην Βουλή και για αυτό κλήθηκε ο κ. Τασούλας να δώσει εξηγήσεις για την παρέμβαση που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Η αιτιολόγηση που έγινε ήταν πως τα δύο μαγνητοσκοπημένα μηνύματα των στρατιωτών που έστειλε η ουκρανική προεδρία έφτασαν μόλις δέκα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης και δεν ήταν γνωστό ότι θα γίνουν αναφορές στο Τάγμα Αζόφ.
Ο ίδιος ο κ. Τασούλας μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες έσπευσε να σημειώσει ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι «ο ηγέτης μιας χώρας η οποία δέχεται τρομερή επίθεση με τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος μίλησε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, ένα σημαντικό ιστορικά γεγονός». Και συνέχισε λέγοντας ότι «αν θέλουμε αυτό να το υπονομεύσουμε και να το αμαυρώσουμε και να το στιγματίσουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε σε μεγάλη εικόνα αυτή την αχρείαστη παρέμβαση που έγινε. Τεράστιο λάθος να θέλουμε να μειώσουμε τη μεγάλη εικόνα και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας».
Δίχασε η παρέμβαση του μαχητή του Τάγματος Αζόφ
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως έχει γίνει στα Κοινοβούλια όλων των μεγάλων χωρών της Δύσης, για να αναδείξει την συστράτευση της Ελλάδας στο στρατόπεδο όσων συντάσσονται με το Διεθνές Δίκαιο, καταδικάζουν την ρωσική εισβολή και τις θηριωδίες κατά ενός λαού μετατράπηκε σε μια εσωτερική πολιτική κόντρα. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την παρέμβαση του μαχητή του Τάγματος Αζόφ «πρόκληση και ιστορική ντροπή» και χαρακτήρισε υπεύθυνο τον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι «η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».
Αποστάσεις από Μαξίμου
Αποστάσεις πήρε άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει «λανθασμένη και άστοχη» την παρέμβαση στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ. Ταυτόχρονα, σήκωσε το γάντι στην τοποθέτηση Τσίπρα χαρακτηρίζοντας «εξοργιστική και ανέντιμη τη χρήση αυτού του λάθους». «Αν κάτι είναι ντροπή, είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
«Απαράδεκτη», χαρακτηρίζει από την πλευρά του την παρέμβαση του Ουκρανού στρατιώτη το Κίνημα Αλλαγής, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να μιλά για «αδιανόητη προχειρότητα με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση ύψιστης σημασίας ζητήματα», και να θεωρεί ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής.
Σε αυτό το περιβάλλον βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν στην κυβέρνηση και τα κόμματα που στάθηκαν απέναντι στην πρωτοβουλία για την ομιλία Ζελένσκι στην Βουλή. Το ΚΚΕ εμφανίστηκε δικαιωμένο για την στάση του σημειώνοντας ότι «ντράπηκε και η ντροπή», ενώ σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.