Δένδιας με Μπλίνκεν: Στο επίκεντρο οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και τα ελληνικά νησιά - iefimerida.gr

Δένδιας με Μπλίνκεν: Στο επίκεντρο οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και τα ελληνικά νησιά

Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν
Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν / Φωτογραφία: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είναι πιο παρούσες στην περιοχή, ενημέρωσε τον Μπλίνκεν ο Νίκος Δένδιας.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τόνισε: «Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση σήμερα, καταρχάς, με τον Υπουργό Εξωτερικών Α. Blinken. Συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για το τί μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βοηθήσει την Ουκρανία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να προσθέσει: «Αλλά από εκεί και πέρα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την Ανατολική Μεσόγειο. Του εξήγησα τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή μάλιστα που το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ενωμένο, πώς λειτουργούν οι τουρκικές προκλήσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και τα ελληνικά νησιά».

Δένδιας: Νέα συνάντηση του σχήματος 3+1 το Σεπτέμβριο με φυσική παρουσία

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι έκαναν μια ευρύτερη συζήτηση για την πρωτοβουλία 3+1. «Είχαμε, θυμάστε, τη συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες, θα πρέπει να την επαναλάβουμε με φυσική παρουσία τον Σεπτέμβριο. Να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία ανάμεσα στη Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ με την προοπτική το σχήμα 3+1 να γίνει 4 και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, η έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια. Γενικά ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Αμέσως μετά ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα J. Kerry, με τον οποίο «είχαμε μια πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, των θαλασσών, των ωκεανών, της Μεσογείου, του Αιγαίου. Νομίζω εκεί δουλεύουμε με έναν τρόπο που θα μας επιτρέψει να ανακοινώσουμε νέες πρωτοβουλίες πολύ σύντομα» όπως τόνισε.

Σε ερώρηση για το εάν κατανοούν οι Αμερικανοί τα προβλήματα που δημιουργούν οι Τούρκοι και στην Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε: «Νομίζω, κ. Ιγνατίου, κατά τη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και χτες με τη πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Biden, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και με τη θριαμβευτική παρουσία με την ομιλία του στο Κογκρέσο σήμερα, ένα πράγμα έγινε φανερό. Ότι συνολικά, όχι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση, όχι μόνο η αμερικανική διοίκηση, όχι μόνο ο Πρόεδρος, αλλά συνολικά το αμερικανικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πιστός σύμμαχος που έχει ενταχθεί σε ένα σύστημα αξιών: στο σύστημα των δημοκρατιών, στο σύστημα των χωρών οι οποίες πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να διέπεται από νόμους και κανόνες. Και από την άλλη πλευρά ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος, ο οποίος δεν διστάζει να παραβεί κανόνες και πολλές φορές λειτουργεί με έναν έντονο αναθεωρητισμό. Νομίζω αυτό πια είναι σαφές». 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν τη συνάντηση με Μπλίνκεν ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας ιστορική, ενώ παράλληλα είπε πως ήταν εντυπωσιακή η χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ