Με έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές προς την Τουρκία, που αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με τον Ελβετό ομόλογό του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε μέσω Twitter εποικοδομητικές τις συνομιλίες που είχε στη Βέρνη με τον Ελβετό ΥΠΕΞ, Ιγκνάσιο Κασίς (Ignazio Cassis), για την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός και η περαιτέρω προώθηση επενδύσεων.
Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ελβετία, η σημασία του Δικαίου της Θάλασσας, η μετανάστευση, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Λιβύη.
«Ηταν μεγάλη μου χαρά σήμερα που πραγματοποίησα στη Βέρνη την πρώτη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών μετά από περίπου μία εικοσαετία.
Με την Ελβετία, κατ’ αρχάς, μας συνδέει η μεγάλη μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια, του ανθρώπου ο οποίος συνέλαβε το σύγχρονο Ελβετικό Σύνταγμα. Αλλά, πέραν αυτού, μια σειρά από πράγματα, όπως τα Ολυμπιακά ιδεώδη, αλλά και η προσήλωση στην ειρήνη και τη σταθερότητα», τόνισε ο κ. Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Κασίς.
«Συζητήσαμε πολλά θέματα: τις σχέσεις Ελβετίας -Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη», πρόσθεσε, για να σημειώσει: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι, η Ελβετία μετέχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη αύριο στο Παρίσι. Επίσης, συζητήσαμε τη συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς, όπως η υποστήριξη της Ελβετίας στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Γενικά, η σχέση με την Ελβετία είναι μια σημαντική σχέση. Η Ελβετία είναι μια χώρα που παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», είπε ακόμη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.
Τέλος, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε: «Και θέλω να υπογραμμίσω και κάτι που δεν είναι καθόλου γνωστό. Η Ελβετία είναι μια χώρα που, παρόλο που δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα, έχει υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ίσως αυτό να αποτελέσει ένα παράδειγμα για άλλες χώρες, οι οποίες συνορεύουν με τη θάλασσα, αλλά αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».