Τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και την ανάγκη τα κράτη να τηρούν τον δεσμευτικό χαρακτήρα της, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στην εκδήλωση του ΥΠΕΞ για τη διοργάνωση από την Ελλάδα της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» τόνισε ότι «η UNCLOS θέτει τους κανόνες, βάσει των οποίων τα παράκτια κράτη ορίζουν τις περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα, αλλά το πιο σημαντικό ορίζουν επίσης τις περιοχές που έχουν και υποχρεώσεις. Και η UNCLOS περιέχει ειδικές προβλέψεις για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος στις ανοικτές θάλασσες, που αποτελούν κοινό αγαθό όλων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.
Νίκος Δένδιας: Το σύνολο των κρατών πρέπει να σεβαστεί τη Σύμβαση του ΟΗΕ
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως είναι απαραίτητο το σύνολο των κρατών να σεβαστεί τον δεσμευτικό χαρακτήρα της UNCLOS, προσθέτοντας πως ακόμα και αν [κράτη] δεν την έχουν συνυπογράψει, αποτελεί εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη του πλανήτη. Επισήμανε πως την UNCLOS έχει συνυπογράψει και η ΕΕ και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Περαιτέρω, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην προστασία της θάλασσας. Απόδειξη προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε, αποτελεί η ανάμειξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ζητήματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Δένδιας: «Η Ελλάδα συνεισφέρει στην καταπολέμηση της πειρατείας»
Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας μας, καθώς και διεθνώς. Πρώτον, για τη διασφάλιση της ελευθερίας της Ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας. «Η Ελλάδα συνεισφέρει ουσιαστικά για την καταπολέμηση της πειρατείας» ανέφερε.
Δεύτερον, και για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη. Τα νησιωτικά συμπλέγματα στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό, το σύνολο των παράκτιων και νησιωτικών χωρών, όπως το Μπαγκλαντές, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Ελλάδα, με τη νησιωτικότητά μας» σημείωσε και γνωστοποίησε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο συζήτησε εκτενώς το ζήτημα αυτό με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών των Μαλδιβών και πιο πρόσφατα με τους ομολόγους του της Σενεγάλης, του Πράσινου Ακρωτηρίου και της Γκαμπόν.
Τρίτον, η Ελλάδα προσλαμβάνει τη θάλασσα ως πηγή καθαρής ενέργειας, που συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφερόμενος στα αιολικά πάρκα στη Μάγχη που είδε επιστρέφοντας από τη Μεγάλη Βρετανία πριν από δύο ημέρες, είπε πως δεν βλάπτουν το περιβάλλον.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στη σημασία της διοργάνωσης από την Ελλάδα, το 2024, της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference». «Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας η ανάληψη, το 2024, της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης "Our Ocean Conference", μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2014 από τον τότε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και νυν ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι. Είναι μια προσπάθεια που επιδιώκει να προστατεύσει την καρδιά του οικοσυστήματος που μας διατηρεί στη ζωή, τη θάλασσα, τους ωκεανούς» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Εξίσου, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του που ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος απηύθυνε μήνυμα σήμερα και διατύπωσε τη χαρά του για την οργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψη «Our Ocean» το 2024 από την Ελλάδα.
Βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι
Στεκόμενος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ειδικότερα στην αναφορά του Τζον Κέρι στη ρήση του Αχιλλέα στην Ιλιάδα, ότι «ο ωκεανός είναι η πηγή των πάντων», ο υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι στην ελληνική μυθολογία ο Ωκεανός ήταν Τιτάνας, γιος του Ουρανού και της Γης, αναφερόμενος ως ο γεννήτορας των θεών και άρα ο γεννήτορας των πάντων, υπογράμμισε πως από την αρχαιότητα έως σήμερα, η σημασία της θάλασσας και των Ωκεανών για το ανθρώπινο γένος είναι αδιαμφισβήτητη. «Και μόνο το γεγονός ότι η λέξη Ωκεανός είναι ελληνική οριοθετεί και την υποχρέωσή της Ελλάδας να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια» επισήμανε και επεξήγησε ότι το υδάτινο στοιχείο είναι ταυτισμένο με την πορεία της χώρας μας μέσα στις χιλιετίες, με ακτογραμμή σχεδόν 21.000 χιλιόμετρα και έχει τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο.
Με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα και την παρουσία στην εκδήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γκαμπόν, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας εξήρε τη συνεισφορά της χώρας αυτής της κεντροδυτικής Αφρικής στην προστασία των δασών του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Ανέφερε πως είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, δήλωσε πως «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τη σημερινή του παρουσία» και επισήμανε πως η Ελλάδα και η Γκαμπόν έχουν συνυπογράψει την UCLOS.
Εν κατακλείδι, ο υπουργός Εξωτερικών προέταξε ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη των στόχων προστασίας των θαλασσών, των ωκεανών, του περιβάλλοντος, τη συμβολή των κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. «Είναι ώρα να δράσουμε όλοι μαζί για να σώσουμε αυτό που αποτελεί την κινητήριο δύναμη του πλανήτη μας, τις θάλασσες μας, τους ωκεανούς και τελικά για εμάς τους Έλληνες, τον τρόπο ζωής μας εδώ και αιώνες» υπογράμμισε.