«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τον οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
«Αλλά η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί το διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στον «Economist» στο περιθώριο του 26ου συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι.
«Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε μια άσκηση γεωμετρίας και ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε μαζί. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Ελλάδα προσπαθεί να λύσει την άσκηση σύμφωνα με την ευκλείδεια γεωμετρία όπου υπάρχουν παράλληλοι και η Τουρκία προσπαθεί να λύσει την ίδια άσκηση με ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο κανόνων, το δικό της σύνολο κανόνων με ελλειπτική γεωμετρία όπου δεν υπάρχουν παράλληλοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
«Όσο καιρό κι αν μιλάμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε μαζί την ίδια άσκηση», επεσήμανε και πρόσθεσε πως πρέπει οι δύο χώρες να χρησιμοποιούν το ίδιο σύνολο κανόνων, εκείνο που αποδέχεται η διεθνής κοινότητα, το διεθνές Δίκαιο, το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.
Δένδιας: Σημαντικές οι καλές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας
Όπως επεσήμανε, για την Ελλάδα οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές, αλλά πρέπει να έχουν μια πολύ στέρεη βάση: το διεθνές Δίκαιο, είναι το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τον αλληλοσεβασμό και την ανεκτικότητα.
Υπενθύμισε δε, πως η Ελλάδα πάντοτε ήλπιζε ότι η Τουρκία θα πλησίαζε περισσότερο σε αυτό το σύνολο ιδεών, θα πλησίαζε περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 'Αλλωστε, όπως ανέφερε, η Τουρκία εξακολουθεί να φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που υποστηρίζει την Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή. «Αν η Τουρκία καταλήξει σε αυτού του είδους την κατανόηση, όχι μόνο με εμάς αλλά και με τη διεθνή κοινότητα, θα μπορούσα να πω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία και η περιοχή θα έχουν ένα πολύ λαμπρό μέλλον, ένα πολύ λαμπρό μέλλον πράγματι. Αλλά αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο», ανέφερε.
Δένδιας για σύνοδο ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη
Αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σημείωσε πως ήταν ιδιαιτέρως θετική λόγω της πράσινης κάρτας που δόθηκε σε Σουηδία και Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Ειλικρινά, δεν περίμενα να το δω αυτό στη ζωή μου. Και αυτό είναι ένα πολύ περήφανο "επίτευγμα" του Προέδρου Πούτιν, είναι ένα δώρο στη Συμμαχία και είναι ένα δώρο στον ελεύθερο κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε, πως περιμένει «ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα αλλάξουν λίγο το κλίμα εντός του ΝΑΤΟ όταν γίνουν μέλη, διότι είναι και οι δύο περήφανες δημοκρατίες, σημαντικές δημοκρατίες».
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ακόμη ότι το ΝΑΤΟ υιοθέτησε τη νέα στρατηγική πολιτική της Συμμαχίας, η οποία υπενθυμίζει σε όλους ότι το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία βασισμένη σε αξίες.
«Δεν είναι απλώς μια αμυντική συμμαχία, δεν είναι απλώς ένας αριθμός χωρών που αποφάσισαν να βοηθήσουν η μία την άλλη να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Είναι ένας αριθμός χωρών που αποφάσισαν να υπερασπιστούν όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τις αξίες και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».
Διαχωρισμός Βορρά και Νότου στο ΝΑΤΟ
Ερωτηθείς σχετικά με τον διαχωρισμό που υπάρχει μεταξύ Βορρά και Νότου στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι αυτό έχει συμβεί πολλές φορές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τους Έλληνες, μετά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, αυτό είναι κάτι που κατανοείται και εκτιμάται αρκετά καλά. «Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, δεν βλέπω τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως μέλη που, κατά μία έννοια, θα αλλάξουν την ισορροπία υπέρ του Βορρά έναντι του Νότου.
Δεν βλέπω την κατάσταση στη Συμμαχία ως μια κατάσταση στην οποία κάποιος που φωνάζει πρώτος "λύκος" λαμβάνει περισσότερη βοήθεια και περισσότερη προσοχή», σημειώνει. «Και, εν πάση περιπτώσει, έχουμε δει ξεκάθαρα ποιος είναι ο λύκος. Και ο λύκος είναι εδώ, ο λύκος είναι στον Βορρά, ο λύκος είναι στη Μαύρη Θάλασσα, ο λύκος είναι στη Συρία, ο λύκος είναι στη Λιβύη και ο λύκος είναι στο Σαχέλ».
«Το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Σουηδία, δύο χώρες με σημαντικές στρατιωτικές δομές, αλλά και σημαντικές δημοκρατίες, χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, χώρες που σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών, χώρες που έχουν τη δομή που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, είναι μια σημαντική προσθήκη στη Συμμαχία.
Είμαι λοιπόν πολύ χαρούμενος που έρχονται μαζί μας», υπογράμμισε. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν εκτιμά πόσο κρίσιμη είναι η στιγμή, πόσο σημαντικό είναι να δείξουμε ενότητα, πόσο σημαντικό θα ήταν για τη Συμμαχία να έχει τη Σουηδία και τη Φινλανδία και τι έχει επιτευχθεί στη Μαδρίτη και δεν θα αλλάξει πάλι την απόφασή του.
Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό πείραμα είναι νέο, μόλις 70 ετών και αυτό είναι μόνο το πρώτο ή το δεύτερο στάδιο, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.
«Υπάρχουν προβλήματα στην Ευρώπη»
«Φυσικά υπάρχουν προβλήματα στην Ευρώπη και υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα γενιά ηγετών, όπως ο Πρόεδρος Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς. Αλλά, για άλλη μια φορά, το σημαντικό είναι η Ευρώπη να παραμείνει στην πορεία της», σημείωσε.
«Οι προκλήσεις που θέτει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, η κατάσταση στο Σαχέλ της Αφρικής το κάνουν πιο δύσκολο, αλλά αυτές είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».
«Πρέπει όμως να τις αντιμετωπίσουμε παραμένοντας πιστοί στον κύριο πυρήνα αυτού του μοναδικού πειράματος στην ιστορία της ανθρωπότητας και με μια άλλη διάσταση που πρέπει πάντα να θυμόμαστε: να διατηρήσουμε ζωντανό τον ευρωατλαντικό δεσμό. Είναι σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία οι ΗΠΑ να παραμείνουν μαζί μας», τόνισε. Τέλος, ανέφερε ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν κοντά στην Ευρώπη για έναν πολύ απλό λόγο: τις αξίες της. Υπηρετούμε τις ίδιες αξίες. «Φυσικά θα υπάρξουν προβλήματα, θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα. Αυτή είναι η ανθρώπινη ιστορία άλλωστε. Αλλά θα παραμείνουμε κοντά, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι αξίες μας, οι κοινές μας αξίες».