Δένδιας: Κλείνουν 137 στρατόπεδα, καταργούνται 30 σχηματισμοί, αντι-drone σύστημα στις μονάδες-Όλες οι αλλαγές - iefimerida.gr

Δένδιας: Κλείνουν 137 στρατόπεδα, καταργούνται 30 σχηματισμοί, αντι-drone σύστημα στις μονάδες-Όλες οι αλλαγές

Νίκος Δένδιας
@ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πλαίσιο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε πριν από λίγο ο Νίκος Δένδιας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.

Κατά την εισήγησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε τις σημαντικές αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται να προχωρήσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σχετικά με τη θητεία, την καριέρα των αξιωματικών, αλλά και τα εξοπλιστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι στρατεύσιμοι πρέπει να εκπαιδεύονται ουσιωδώς και διά βίου» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας σε ό,τι αφορά τη θητεία, ενώ αναφορικά με τα στρατόπεδα υπογράμμισε πως υπάρχουν μονάδες με 30% πληρότητα στον Έβρο και 130% στην Πελοπόννησο και αυτό πρόκειται να αλλάξει.

«Κλείνουν 137 στρατόπεδα, καταργούνται πάνω από 30 σχηματισμοί»

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ. Πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό θα πρέπει να έχει τελειώσει μέσα στο 2025». Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να ισχύσει για τα στρατόπεδα «κάθε πόλη και στάδιο», ενώ συμπλήρωσε πως «θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς, θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς, ώστε να μεγαλώσουμε την ισχύ πυρός».

Σημαντική παράμετρος, κατά τον κ. Δένδια, είναι και η καριέρα των στρατιωτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Πρέπει να αλλάξουμε το career path, το δρομολόγιο καριέρας, και τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί στηρίζονται από το σύστημα, αλλιώς δεν θα έχουμε στελέχη τα επόμενα 10 χρόνια για όλα αυτά». Δείχνοντας τον δρόμο της συναίνεσης, ο κ. Δένδιας σημείωσε «όλα αυτά θα τα συζητήσουμε μαζί. Δεν είναι θέματα πολιτικής διαχείρισης ή κομματικής προπαγάνδας, είναι θέματα εθνικά και πρέπει να δημιουργούνται ευρύτερες συναινέσεις».

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, ο Νίκος Δένδιας μετέθεσε την ανάλυσή τους σε επόμενη συνεδρίαση. Μίλησε όμως για drone και αντι-drone συστήματα, δηλαδή για τον αντιαεροπορικό - αντιβαλλιστικό θόλο. Προσέθεσε ότι «πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου επιθετικές και αμυντικές», ενώ ανέφερε ότι η οροφή των αεροσκαφών μας θα είναι τα 200, F16 Viper, Rafale και F35 - 4,5 και 5ης γενιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις επικοινωνίες σημείωσε ότι «όλο αυτό δεν θα είχε καμία σημασία αν δεν αλλάξουμε τις επικοινωνίες. Πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες προφυλαγμένες. Να υπάρχει ελληνικός δορυφόρος. Η εν δυνάμει απειλή έχει ήδη δύο δορυφόρους».

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, τα δέκα χρόνια της κρίσης έλειψαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, άρα δημιουργήθηκε ένα συνολικό έλλειμμα 20 δισ. Επομένως «όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη», σημείωσε ο υπουργός, ενώ συμπλήρωσε «Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατ. Η εν δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετιας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».

Σχετικά με τους εφέδρους ο κ. Δένδιας είπε ότι «πρέπει να πάμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Οι αριθμοί οδηγούν στην ανάγκη της χώρας να αντιμετωπίσει μια απειλή από εννεαπλάσιο πληθυσμό, αυτό απαιτεί καινοτομία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης

Με επιφυλάξεις υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις ανακοινώσεις του Νίκου Δένδια στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με αιχμή το σχεδιασμό για τη συγχώνευση και κατάργηση 137 στρατοπέδων έως το 2025. 

«Πώς θα γίνουν οι μειώσεις των μονάδων και η αύξηση της στελέχωσης; Έχουν ληφθεί υπόψη οι τοπικές κοινωνίες;», διερωτήθηκε ο Ευάγγελος Αποστολάκης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως κάθε απόφαση απαιτεί και σοβαρή ανάλυση των απειλών. «Τι έχει αλλάξει από την απειλή ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με λιγότερες μονάδες; Για ποιο λόγο κλείνουν μονάδες; Είναι επιχειρησιακοί οι λόγοι ή  δημοσιονομικοί;», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με το έμψυχο δυναμικό, ο Ευάγγελος Αποστολάκης σημείωσε πως «η έλλειψη προσωπικού κινδυνεύει να υπονομεύσει την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων» και συνέχισε λέγοντας «Όσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία, η ενίσχυση με Ραφάλ είναι σημαντικό βήμα αλλά πρέπει να συνοδεύεται από διαρκή επένδυση σε υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό. Η διαρκής αναβάθμιση και ενίσχυση δικών μας δυνατοτήτων είναι απαραίτητη ώστε να κρατήσουμε το στρατηγικό μας πλεονέκτημα».

«Όποιες αλλαγές γίνονται πρέπει να είναι προς όφελος της Άμυνάς μας και να μην είναι αποφάσεις χωρίς δημοσιονομική διασφάλιση. Με συρρίκνωση Ενόπλων Δυνάμεων δεν εμπεδώνεται στον αντίπαλο η αποφασιστικότητα», τόνισε από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι σε έναν αναβράζον γεωπολιτικό περιβάλλον να περιμένουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε άνετα τις δυνατότητες άμυνας και ανατροπής», υποστήριξε ο Νίκος Παπαναστάσης του ΚΚΕ, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος, όπως είπε του σιδερένιου θόλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ