Σύντομη συνάντηση είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, Δένδιας και Καϊμακτσί είχαν έναν πολύ σύντομο διάλογο κατά την ανταλλαγή χειραψίας μεταξύ τους.
Ενδιαφέρον για... Τσαβούσογλου
Οπως αποτυπώθηκε στον τηλεοπτικό φακό, κατά τη διάρκεια της χειραψίας τους, ο Καϊμακτσί ρώτησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών «πώς είναι;», με τον κ. Δένδια να ρωτά με τη σειρά του «τι κάνει ο Τσαβούσογλου;».
«Είναι απασχολημένος» απάντησε ο Τούρκος υφυπουργός, με τον Νίκο Δένδια να του λέει, χαμογελαστός, πως «είναι πάντα απασχολημένος».
Μάλιστα, οι δύο άνδρες αστειεύτηκαν μεταξύ τους και κατά τις προετοιμασίες για την αναμνηστική φωτογραφία που έβγαλαν οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο, λόγω της διαφοράς... ύψους που τους διακρίνει.
Η μικράς διάρκειας συνάντηση των δύο πολιτικών γίνεται σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στα ελληνοτουρκικά.
«Δεν θα συμβάλουμε στην όξυνση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας»
Νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα συμβάλει στην όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με δηλώσεις που σκοπό έχουν να ανεβάσουν την ένταση.
«Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής. Εμείς δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις, με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία», είπε ο κ. Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Ν.Α Ευρώπη.
Προσβλέπουμε επίλυση διαφορών μέσω του Διεθνούς Δικαίου, λέει ο Δένδιας
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας τόνισε: «Εμείς πάντοτε προσβλέπουμε στην επίλυση όλων των διαφορών μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με σαφή προτεραιότητα την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Αυτό που έχει σημασία, νομίζω, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Νομίζω αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα που προκύπτει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πάνω στην πραγματική βάση των προβλημάτων, δηλαδή τη δημιουργία ευμάρειας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Επαναλαμβάνω η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση αυτής της έντασης. Κινούμαστε σε μία άλλη αντίληψη και σε μία άλλη λογική».