Δένδιας για την την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στη Ρουάντα: «Ποτέ ξανά» - iefimerida.gr

Δένδιας για την την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στη Ρουάντα: «Ποτέ ξανά»

Ο Νίκος Δένδιας σε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Γενοκτονίας στο Κιγκάλι της Ρουάντας
Ο Νίκος Δένδιας σε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Γενοκτονίας στο Κιγκάλι της Ρουάντας / Φωτογραφία: Twitter-Nikos Dendias
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μήνυμα «ποτέ ξανά!» στέλνει με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μάλιστα, την ανάρτησή του στα social media, ο κ. Δένδιας τη συνοδεύει με φωτογραφία από την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Γενοκτονίας στο Κιγκάλι (Kigali Genocide memorial), κατά την επίσκεψή του στη Ρουάντα στις 5 Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα η σημερινή. Ποτέ ξανά! (φωτογραφία από την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Γενοκτονίας @Kigali_Memorial, κατά την επίσκεψή μου στη Ρουάντα στις 5/11/2021)», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών.

ΥΠΕΞ: Αποτίνουμε φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονία στη Ρουάντα

Φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας κατά των Τούτσι στη Ρουάντα το 1994, αποτίνει και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε μήνυμά του στο Twitter με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει επίσης τον βαθύ θαυμασμό για τη Ρουάντα και τον λαό της αναφορικά με την απίστευτη ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν τη συμφιλίωση έπειτα από μια τόσο ανείπωτη τραγωδία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σήμανε για την Ελλάδα η επίσκεψη Δένδια στη Ρουάντα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Γενοκτονία στην Ρουάντα, υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Νίκου Δένδια, η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα αυτή, αποτελούσε -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- άνοιγμα της Ελλάδας στην υπο-σαχάρια Αφρική, μια περιοχή η οποία είχε παραμείνει για αρκετά χρόνια εκτός του πλαισίου των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι έμφαση δόθηκε στον ρόλο της Ρουάντα στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή, ως προτύπου εθνικής συμφιλίωσης και οικονομικής ανάπτυξης.

Περαιτέρω, οι ίδιες διπλωματικές πηγές είχαν τονίσει πως η Ελλάδα, χώρα που δεν έχει αποικιακό παρελθόν και λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη ιστορικών ελληνικών κοινοτήτων στην Αφρική, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει στέρεες βάσεις συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατ' αρχάς η Αφρική αποτελεί την ήπειρο με τη μεγαλύτερη δυναμική οικονομικής ανάπτυξης. Η Ρουάντα αποτελεί υπόδειγμα οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης στην Αφρική και συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών αφρικανικών οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στην επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, όμως, η Αφρική, με τεράστια πληθυσμιακή αύξηση και τις υφιστάμενες οικονομικές ανισότητες, αποτελεί επίσης εν δυνάμει πηγή αστάθειας και παράνομης μετανάστευσης για την Ευρώπη», είχαν εξηγήσει οι διπλωματικές πηγές.

Περαιτέρω, ανέφεραν ότι η ενασχόληση της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με τα τεκταινόμενα στην Αφρική καθίσταται επιτακτική και προσθέτουν πως η Ρουάντα, αν και μικρή σχετικά χώρα για τα αφρικανικά δεδομένα (12 εκατομμύρια κάτοικοι), διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στους περιφερειακούς οργανισμούς.

Ένα σημείο στο οποίο είχαν εστιάσει, ήταν ότι η γενική γραμματέας της Γαλλοφωνίας, στην οποία συμμετάσχει επίσης και η Ελλάδα, είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα. Επιπροσθέτως, σημείωναν πως η Ρουάντα κατέχει τη νέα θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς και ότι ο πρόεδρος της χώρας Πολ Καγκάμε (Paul Kagame) συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του G-20 στη Ρώμη, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Αφρικανικής Ένωσης (NEPAD).

Τέλος, οι διπλωματικές αυτές πηγές τόνιζαν ότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η Ρουάντα είναι η χώρα με την τέταρτη μεγαλύτερη συνεισφορά σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ (βασικά στην Αφρική), παράλληλα συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές της Αφρικανικής Ένωσης και έχει αποστείλει στρατεύματα στη Βόρεια Μοζαμβίκη για την καταπολέμηση ακραίου ισλαμιστικού κινήματος που έχει κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ