Σαφές μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατεύσει τα κράτη μέλη έναντι εξωτερικών απειλών έστειλε από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Δένδιας.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού ο υπουργός των Εξωτερικών τόνισε πως στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγιναν βήματα προς τα μπρος, καθώς έγιναν αναφορές για κυρώσεις στην οικονομία ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αυτά δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει και να συνειδητοποιήσει την γεωπολιτική της ευθύνη. Οφείλει να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα όλων των πολιτών της έναντι των εξωτερικών απειλών. Μπορεί η Ευρώπη να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου;», δήλωσε χαρακτηρισιτκά και πρόσθεσε πως την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί, οι ΗΠΑ, φαίνεται να αντιλαμβάνεται διαυγέστερα την κατάσταση. «Αξιοποιούν το γεωπολιτικό τους βάρος έναντι της Τουρκίας. Αυτή την εβδομάδα πέρασε από το κογκρέσο η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσα σε 30 ημέρες. Ο χρόνος που έρχεται είναι ιδιαίτερα κρίσιμος» είπε σε άλλο σημείο», είπε.
«Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την ΕΕ στην λήψη αποφάσεων για την Τουρκία»
«Ενώπιον του τουρκικού αναθεωρητισμού η ευρωπαϊκή ένωση έλαβε στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο κάποια απόφαση. Απέρριψε τους τακτικισμούς της Τουρκίας με την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το εμπόριο και οικονομία», είπε και σημείωσε με νόημα: «ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν. Γίνεται διαπραγμάτευση. Σκληρή διαπραγμάτευση από τις ομάδες εργασίας και το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Δεν μας εξέπληξε η πρόσφατη απόφαση. Δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Αν θέλετε την άποψή μας πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην λήψη αποφάσεων για την Τουρκία. Όμως εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σταθερά με υπομονή και επιμονή»,
Αναφερόμενος στο εσωτερικός της Τουρκίας ο κ. Δένδιας διαπίστωσε αλλαγές με την αναβίωση του εθνικού και αναθεωρητισμού, προειδοποιώντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα προκειμένου να μη στείλει το μήνυμα πως η πολιτική αυτή αποδίδει. «Η λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό και στο εκσυγχρονιστικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας. Εάν η παρούσα αλαλάζουσα τουρκική πολιτική κριθεί επιτυχής τότε όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στις ανθρώπινες αξίες της ειρήνης και της ασφάλειας, όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη σύγκλιση με την Ευρώπη, μετέωροι, μένουν προδομένοι από την Ευρώπη, την ιδεολογική τους πατρίδα που ο Ατατούρκ προσπάθησε να τους εντάξει», εξήγησε.