Η μόνη διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας αφορά την υφαλοκρηπίδα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Σε συνέντευξή του στο Open TV, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν εκχωρεί κυριαρχικά της δικαιώματα και ξεκαθάρισε ότι η μόνη ανοιχτή διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία αφορά την υφαλοκρηπίδα.
Ερωτηθείς τι θα πράξει η Ελλάδα αν ο Ερνοτγάν στείλει ερευνητικό σκάφος για γεωτρήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Άγκυρα θα συνετιστεί και θα πράξει βάσει λογικής. Έστειλε, ταυτόχρονα, σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να παραχωρήσει σπιθαμή, τονίζοντας ότι η χώρα έχει πολλούς συμμάχους στο πλευρό της.
Δένδιας: Μπορούμε και μόνοι, αλλά δεν θα είμαστε μόνοι
«Εκφράζω τη βεβαιότητα, ή και την ελπίδα αν θέλετε, ότι η Τουρκία στο τέλος της ημέρας θα ενεργήσει όπως επιβάλλει η κοινή λογική, το διεθνές δίκαιο και το δικό της συμφέρον, γιατί είναι λάθος να αυτοαπομονώνεται», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Μπορούμε και μόνοι, αλλά δεν θα είμαστε και μόνοι. Εκφράζω όμως την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα τέτοιο και προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία».
Προγραμματισμένη η επαφή με Χάφταρ
Το ταξίδι στη Λιβύη αφορούσε επαφή με μια πλευρά που στηρίζει και στήριξε τις ελληνικές θέσεις, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι η επαφή ήταν προγραμματισμένη μετά τη στάση της Τρίπολης. «Θέλαμε να έχουμε μια σαφή εικόνα του παζλ στη Λιβύη», τόνισε.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε, παράλληλα, ότι ο Χάφταρ θεωρεί πως οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες και παράνομες, ενώ σε ερώτηση αν έδωσε εγγυήσεις ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε ακύρωση της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Εμείς δεν λέμε ότι η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί, λέμε ότι δεν υπάρχει έγκυρη συμφωνία. Είναι νομικά ανύπαρκτη».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ποντάρει το διπλωματικό της κεφάλαιο στην ειρηνική επίλυση της διαφοράς στη Λιβύη και στην επίτευξη μιας λύσης προς το συμφέρον του λιβυκού λαού. «Άρα εμείς υποστηρίζουμε τη διαδικασία του Βερολίνου και για αυτό συμβουλεύσαμε και τον στρατάρχη Χάφταρ και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης να συμμετέχουν σε αυτήν. Η Ελλάδα στηρίζει απολύτως την ειρηνευτική διαδικασία», διευκρίνισε.
Συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ
Το πρωί της Δευτέρας, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ Yossi Amrani.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμφωνία για τον αγωγό EastMed, σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου στο Τwitter.
Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.