Δένδιας για ελληνοτουρκικά: «To casus belli πρέπει να φύγει από τη μέση» -Τι είπε για Κυπριακό - iefimerida.gr

Δένδιας για ελληνοτουρκικά: «To casus belli πρέπει να φύγει από τη μέση» -Τι είπε για Κυπριακό

Νίκος Δένδιας
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ετοιμότητα της χώρας μας να αναπτύξει σχέσης καλής γειτονίας με την Τουρκία, υπό την αυστηρή προϋπόθεση αυτό να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και εφόσον η γειτονική χώρα εγκαταλείψει την πολιτική του Casus Belli, εξέφρασε από τη Βουλή ο Νίκος Δένδιας.

«Θα επιθυμούσαμε σχέση καλής γειτονίας με τη Τουρκία με βάση το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας που είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε ο κ. ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην επιτροπή άμυνας της Βουλής και πρόσθεσε: «η Ελλάδα παραμένει πάντοτέ ανοιχτή σε διάλογο με τη Τουρκία στο πλαίσιο όμως του Διεθνούς Δικαίου. Για τη μία διαφορά που έχουμε με τη γείτονα χώρα. Η Τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει αυτά που διακηρύσσει σε συνομιλητές της! Όχι όμως εκτός πλαισίου, βασισμένο σε γενικότητες. Είναι προϋπόθεση να εγκαταλειφθεί το casus belli».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάνοντας ειδική αναφορά στην τουρκική απειλή πολέμου, την χαρακτήρισε «τεράστιο ζήτημα», καθώς η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ απειλεί γειτονική χώρα με πόλεμο αν αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της. «Αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση! Δεν μπορεί στον 210 αιώνα να δεχόμαστε τη λογική συνύπαρξης υπό την απειλή πολέμου! Και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι σε όφελός της», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Δένδιας, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει προκλήσεις σε Αμμόχωστο και ΑΟΖ και να γίνει επανέναρξη του διαλόγου στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως έχει καθορίσει ο ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική που « δημιουργεί ένα τέλμα μέσα σε ένα περιβάλλον κινδύνων αλλά και απομάκρυνσης από το πάγιο αμυντικό δόγμα της χώρας». « Πέραν από την πολύπλευρη κινητικότητα δεν είμαστε ικανοποιημένοι», είπε αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Έχουμε δει αυτό τον καιρό τις εξελίξεις στην Τουρκία και έχουμε αντιληφθεί ότι από τις επικείμενες αλλαγές στην πολιτική ηγεσία της χώρας, δεν πρόκειται να περιμένει η Ελλάδα διαφορετική στάση! Γιατί δεν νομίζω να είχαμε διακύμανσης στη πολιτική της χώρας αυτής», είπε ο Ανδ. Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ, ο οποίος ζήτησε και αυτός να έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία αλλά και να διεκδικήσει η χώρα μας την τήρηση των συμφωνημένων, καθώς όπως είπε έχουν ήδη παρατηρηθεί 8 παραβιάσεις σε αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ