Την άμεση απόσυρσης της Τουρκίας από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ως την απαραίτητη προϋπόθεση για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας.
Ο κ. Δένδιας, κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή, ως υπουργός Εξωτερικών, περιέγραψε αναλυτικά τις σχέσεις που επιθυμεί να έχει η Ελλάδα με τους γείτονές τις, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ελληνοτουρκικό ζήτημα.
«Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς για την Κυπριακή Δημοκρατία λύση είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η εξεύρεση λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΣΑΗΕ και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. Αυτονόητες προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ» διεμήνυσε ο Νίκος Δένδιας.
Δένδιας: Το διεθνές δίκαιο δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε στη συνέχεια ότι «απέναντι στην παρανομία θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε με αυτοπεποίθηση τη διεθνή νομιμότητα. Εχω ήδη συναντηθεί με τον Κύπριο συνάδελφό μου. Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την από κοινού διαμόρφωση στρατηγικής επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε».
Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Νίκος Δένδιας είπε ότι επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
«Ελλάδα και Τουρκία μπορούν αλλά και οφείλουν να συνεργαστούν στους τομείς εκείνους που είναι εφικτό και αμοιβαία επωφελές. Γνώμονας μας είναι το διεθνές δίκαιο που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου, ή μονομερείς διεκδικήσεις και αυτό θα καταστεί απολύτως σαφές τόσο στην γείτονα χώρα όσο και σε όλα τα διεθνή φόρα. Στο μέτρο που η ευρωπαΐκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή καθίσταται σαφές από την πλευρά μας η ανάγκη εφαρρμκγς μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της αυτή την νέα πραγματικότητα» επισήμανε ο ΥΠΕΞ.
«Η Ελλάδα να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη»
Ο Νίκος Δένδιας στη συνέχεια μίλησε για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο, ως ευρωπαϊκή χώρα και όχι ως βαλκανική χώρα της Ευρώπης.
«Πρέπει να είμαστε σταθερή ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια και όχι η βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Τα Βαλκάνια δεν είναι ο προορισμός μας, είναι όμως η γειτονιά μας. Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις και θα διεκδικήσουμε το ρόλο μας να υποστηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, υπογραμμίζουμε ότι ο δρόμος προς την ΕΕ συνδέεται άρρηκτα με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας, βάσει των ιδίων επιδόσεων των υποψηφίων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας ΥΠΕΞ.
Δείτε όλη την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια:
Ο Νίκος Δένδιας για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδια, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στη διατύπωσή του για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Είναι γνωστή η θέση μας. Η συμφωνία έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σκοπός μας να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της, θα επιδιώξουμε την εμβάθυνση της σχέσης με το βόρειο γείτονα μας στο πλαίσιο της αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας. Ομως δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης» προσέθεσε.
Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια εστίασε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, επισημαίνεται πως «είναι γνωστό ότι από τις δύο σημαντικές Συμφωνίες που υπέγραψε με την χώρα μας το 2009, μόνο τη μία, αυτή για την κατασκευή Στρατιωτικών Κοιμητηριών και τον ενταφιασμό των πεσόντων μας του 1940 άρχισε να την εφαρμόζει πολύ πρόσφατα. Αναμένουμε την πλήρη εφαρμογή της.
Η Αλβανία εξακολουθεί να μην έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ και κατάληξε ως εξής:
«Γι’ αυτό, στο πλαίσιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία (για τη οποία η ΕΕ έχει θέσει σαφή αιρεσιμότητα), θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρωση από την Αλβανία των 5 καίριων προτεραιοτήτων.Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ολων των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».