Είναι οριστικό: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δεν πρόκειται να υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης παρά την αντίθετη εισήγηση από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο ανακοίνωσε πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού και Εισαγγελέα την Δήμητρα Κοκοτίνη.
Η κυβέρνηση παρά τις τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις, την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει και τις προειδοποιήσεις των συνταγματολόγων ότι πρόκειται για καταδολίευση του συντάγματος, η κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο προχώρησε στην επιλογή νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη.
Με την απόφασή της πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί με τη στάση του να ανακόψει την αντισυνταγματική πρακτική.
Επιβεβαίωση του iefimerida.gr
Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο iefimerida.gr και επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος ως τη λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας της δικαιοσύνης, στις 30 Ιουνίου δεν πρόκειται να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Το ίδιο είχε κάνει και το 2016, όταν και τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε πρόωρα επιλέξει ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, πριν λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Τότε το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε την 1η Ιουλίου.
Ομως το κρίσιμο ερώτημα είναι τί θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμονή των εκλογών. Θα υπογράψει Διάταγμα ορισμού της νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές;
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας θα καθορίσει τη στάση της με μοναδικό γνώμονα την τήρηση της συνταγματικής τάξης, που πρακτικά σημαίνει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα εξέθεταν τον θεσμό καθώς ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα παντός άλλου τους όρους της συνταγματικής νομιμότητας.
Ομως οι επιλογές των συγκεκριμένων προσώπων, που είναι άριστοι ανώτατοι δικαστικοί, έχουν τη σημασία τους για τις επόμενες εξελίξεις επί του θέματος.
Αλλωστε οι ίδιοι, όπως και η δικαιοσύνη δεν ευθύνονται για τις αντισυνταγματικές πρακτικές της κυβέρνησης που εκθέτει τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση αλλά και σε επικρίσεις για τις συγκεκριμένες επιλογές τη δεδομένη πολιτική συγκυρία.
Πηγές ΠτΔ: «Ο,τι κάνει ο Πρόεδρος θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου»
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ». Οπως είναι γνωστό ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου.
Γιατί δεν θα υπογράψει ο ΠτΔ -Κλειδί ο νόμος Πεπονή
Ο νόμος 2190/94, ο λεγόμενος «νόμος Πεπονή», καθιστά αδύνατη την υπογραφή από τον Προκόπη Παυλόπουλο, του Προεδρικού Διατάγματος για την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 2190/94 του Αν. Πεπονή με τον οποίο είχε θεσμοθετηθεί το ΑΣΕΠ, περιλαμβάνει διάταξη η οποία ξεκαθαρίζει με πλήρη σαφήνεια ότι «από την προκήρυξη εκλογών έως την διεξαγωγή τους απαγορεύεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στο Δημόσιο», είτε πρόκειται για τη μετάταξη υπαλλήλων, είτε παραγγελία που αφορά το Δημόσιο, είτε την τοποθέτηση δικαστών Ανώτατων Δικαστηρίων.
Κατά συνέπεια από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Ιουλίου, οποιοδήποτε προεδρικό διάταγμα που θα όριζε τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, θα ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου λήγει στις 30 Ιουνίου, άρα ούτε σε αυτό το διάστημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπογράψει προεδρικό διάταγμα. Αν το υπέγραφε, θα είχαμε δύο ηγεσίες στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κατά συνέπεια ο νόμος Πεπονή και το γεγονός ότι η θητεία των ανωτάτων δικαστικών λήγει στις 30 Ιουνίου, καθιστούν αδύνατη την υπογραφή προεδρικού διατάγματος.
ΝΔ: Αντισυνταγματικοί οι διορισμοί, εμπιστευόμαστε τον ΠτΔ
Η ΝΔ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αντισυνταγματικό διορισμό» και «πρωτοφανή απόφαση». Υπογραμμίζει, δε, ότι η κυβέρνηση εμπλέκει με απαράδεκτο τρόπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι τον διορισμό και εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην κρίση του κ. Παυλόπουλου.
Η ανακοίνωση της ΝΔ
Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μέγαρο Μαξίμου: Η ΝΔ θέλει να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Για αλαζονική και αντισυνταγματική συμπεριφορά, κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου τη ΝΔ, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πειραιώς μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρεται: «Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.
Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν».