«Δεν ξεχνάμε» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο -Αμερικανοί γερουσιαστές κατά Τουρκίας σε εκδήλωση μνήμης - iefimerida.gr

«Δεν ξεχνάμε» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο -Αμερικανοί γερουσιαστές κατά Τουρκίας σε εκδήλωση μνήμης

Τα θύματα της τουρκικής εισβολής στο μνημείο στη Λευκωσία της Κύπρου
Τα θύματα της τουρκικής εισβολής στο μνημείο στη Λευκωσία της Κύπρου / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μήνυμα ότι θα αγωνιστούν για να παραμείνει η κατοχή της Κύπρου στο κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος εξέπεμψαν Αμερικανικοί βουλευτές σε εκδήλωση του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) στο Κογκρέσο εν όψει της ημέρας μνήμης της τουρκικής εισβολής.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές έβαλαν στο στόχαστρο την Τουρκία και δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για το θέμα των μαχητικών F-16. Μάλιστα ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη παραβίαση που σημειώθηκε στο Αιγαίο και αναρωτήθηκε το πώς μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί την Τουρκία τη στιγμή που κάνει αυτές τις ενέργειες εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τα F-16.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, οι νομοθέτες εστίασαν και στη θετική ατζέντα, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και την Κύπρο. Πολλοί φάνηκαν να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1, το οποίο περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη είπε πως θα είναι στην ομάδα των νομοθετών που θα συνοδεύσει τον Ισραηλινό πρόεδρο στην ομιλία που επρόκειτο να κάνει στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Όπως εξήγησε, θα χρησιμοποιούσε αυτή την ευκαιρία για να του μιλήσει σχετικά με τη στρατηγική σημασία που έχει η συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη σχέση. Νομίζω ότι είναι απίστευτα σημαντική από την άποψη της ασφάλειας και από την άποψη της ενέργειας. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή τη συμμαχία γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη δεν εξαρτάται από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες και ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Νομίζω πως αυτές οι τρεις χώρες μπορούν να παίξουν, μαζί με την Αίγυπτο, έναν καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Κρις Πάπας, ο οποίος υποστήριξε πως η Ελληνική Ομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) εργάζεται για την περαιτέρω αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης που έχουν οι ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στην εντατική εργασία που γίνεται προκειμένου η Κύπρος να ενταχθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής βίζας (visa waiver) αλλά και στην ολική άρση του εμπάργκο, η οποία θα επιτρέψει στη Λευκωσία να μειώσει τις υφιστάμενες εξαρτήσεις από τα ρωσικά αμυντικά συστήματα και να αποκτήσει αμερικανικό εξοπλισμό που θα είναι συμβατός με το ΝΑΤΟ και θα οδηγήσει σε ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Ντίνα Τάιτους, Grace Meng, Thomas Kean και Chuck Fleischmann.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γκας Μπιλιράκης: Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ενωθεί η Κύπρος

«Δεν πρόκειται να ησυχάσουμε μέχρι να ενωθεί η Κύπρος. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ και πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε. Ξέρετε, αυτή η κατάσταση με τα F-16… Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με τηνκυβέρνηση. Και πώς μπορείς να εμπιστευτείς τον Ερντογάν; Πώς μπορείτε να εμπιστευτείτε την τουρκική κυβέρνηση, καθώς έγιναν πτήσεις πάνω από (ελληνικό) κυρίαρχο έδαφος μόλις τις προάλλες; Εάν το κάνουν τώρα, εν μέσω διαπραγματεύσεων, τι πιστεύετε ότι θα κάνουν στο μέλλον; Έχουμε λοιπόν μια μακρά μάχη μπροστά μας. Και είχαμε μεγάλη επιτυχία στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Κρις Πάπας: Δεν εγκαταλείπουμε το θέμα των F-16

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα 49 χρόνια από την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε έναν κόσμο χωρίς αυτήν την παράνομη κατοχή που συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου και εμού. Και ξέρουμε ότι αν αυτό το θέμα δεν συνεχίσει να παραμένει στο επίκεντρο μέσω της ομογένειας και των ανθρώπων που συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου, θα λησμονηθεί όπως πολλά άλλα ζητήματα. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας, γιατί αφορά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ως προς τη σχέση μας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Γκας (Μπιλιράκης) και εγώ μαζί με πολλά άλλα μέλη της Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα. Υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα αυτή τη στιγμή. O Γκας ανέφερε τα F-16, ένα θέμα το οποίο ειλικρινά δεν εγκαταλείπουμε και θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό γιατί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς, γιορτάζουμε την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη θα είναι πλήρη όσον αφορά την ικανότητα της Κύπρου να απομακρυνθεί από τα ρωσικά συστήματα και να μπορεί να αγοράσει αμερικανικό εξοπλισμό, κάτι που είναι κρίσιμο για την ικανότητα των στρατευμάτων μας να συνεργάζονται στην περιοχή. Και σκεφτόμαστε το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας, το οποίο είναι κάτι που η Ελληνική Ομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) επικεντρώνεται πολύ στο πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Κύπρο να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο έχει τεράστια οφέλη για τις οικονομίες και την επιχειρηματική μας ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης 3+1 είναι μια άλλη εξέλιξη που αλλάζει το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς προβλέπει τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών. Γνωρίζουμε ότι η εταιρική σχέση συνεχίζει να αναπτύσσεται και αναζητούμε τρόπους για να κάνουμε έξυπνες επενδύσεις στη στρατιωτική εκπαίδευση και άλλα πράγματα μέσω του αμυντικού νομοσχεδίου (NDAA) και μέσω της διαδικασίας των πιστώσεων (στο Κογκρέσο). Καθώς γιορτάζουμε τη σκοτεινή επέτειο των 49 χρόνων τουρκικής κατοχής της Κύπρου, ας δεσμευτούμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ένα μέλλον όπου η Κύπρος θα είναι ενωμένη, ελεύθερη και όχι κάτω από τον ζυγό της Τουρκίας».

Νικόλ Μαλλιωτάκη: θα υπενθυμίζουμε την παράνομη κατοχή

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στα μέλη του Κογκρέσου αυτή την αδικία και αυτήν την παράνομη κατοχή. Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που το Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει εάν η Τουρκία θα παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη. Προφανώς, ήμουν πολύ αντίθετη και ξεκάθαρη ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να απορριφθεί. Στην περίπτωση της Ελλάδας, προδίδουμε μια χώρα που έχει υπάρξει πολύ αξιόπιστος σύμμαχος για ένα κράτος που δεν ενδιαφερόταν μέχρι πολύ πρόσφατα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν έχω πρόβλημα με την ένταξη της Σουηδίας, αλλά έχω θέμα με τον τρόπο που έχει δρομολογηθεί αυτή η συμφωνία. Και επίσης επιβραβεύουμε ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ (Τουρκία) που δεν έχει ενεργήσει ως σύμμαχος, αλλά έχει ενεργήσει ως αντίπαλος, με αυτά τα μαχητικά. Συνεχίζω να εκφράζω αυτή την ανησυχία γιατί δεν είναι σωστό ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το μέλλον της φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Όσον αφορά την Κύπρο, ανησυχούμε εξίσου ότι η πώληση μαχητικών στην Τουρκία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιθετικότητα από την πλευρά του Ερντογάν. Βλέπουμε τις παράνομες υπερπτήσεις που έχουν γίνει. Βλέπουμε τις απειλές επέκτασης της πραγματικής (τουρκικής) παρουσίας στην Κύπρο. Αυτό είναι εξίσου ανησυχητικό. Θα πρέπει επίσης να ανησυχούμε, ως Αμερικανοί, για τον ρόλο που έπαιξε η Τουρκία στη διακοπή των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, καθώς και για το ότι παραμένει ο μόνος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Και νομίζω ότι αυτό είναι σίγουρα κάτι που είναι ανησυχητικό για εμάς ως μέλη του Κογκρέσου. Είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί και τους Αμερικανούς, καθώς θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με βάση τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας και να διασφαλίζουμε ότι έχουμε σταθερότητα στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και στη γύρω περιοχή. Σήμερα, νομίζω, είναι μια σημαντική μέρα επειδή έχουμε εδώ τον Πρόεδρο του Ισραήλ που θα μιλήσει στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Είμαι πολύ περήφανη που διορίστηκα από τον Πρόεδρο της Βουλής ως μέλος της επιτροπής συνοδείας. Αλλά αυτό που θα πω είναι ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική στρατηγική εξάρτηση, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Και σίγουρα γι' αυτό θα μιλήσω με τον Πρόεδρο σήμερα όταν θα έχω την ευκαιρία να τον συναντήσω σύντομα. Γιατί θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη σχέση. Νομίζω ότι είναι απίστευτα σημαντική από την άποψη της ασφάλειας και από την άποψη της ενέργειας. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή τη συμμαχία γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη δεν εξαρτάται από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες και ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Νομίζω ότι αυτές οι τρεις χώρες μπορούν να παίξουν, μαζί με την Αίγυπτο, έναν καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ